De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

België.

Verwante presentaties


Presentatie over: "België."— Transcript van de presentatie:

1 België

2 Het Brussels parlement

3 Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia
Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen

4 Keuzemogelijkheid Wil je nog graag even de informatie doornemen ?
Klik op onderstaande knop Maak je graag onmiddellijk de oefeningen ? Klik op onderstaande knop

5 Een speurneusrondleiding waar we heel wat te weten komen over het parlement.
In deze zaal discussiëren en stemmen de parlementariërs of parlementsleden nieuwe wetten voor alle mensen uit Brussel. Ze zitten per partij gegroepeerd in de zaal.

6 Met de hamer opent de voorzitter de vergadering en beslist hij/zij wanneer de stemming afloopt of wanneer het te luid is. Knopje groen : je bent ervoor. Knopje rood : je bent ertegen. Knopje wit : onthouding of geen mening.

7 Een kleine vergaderzaal voor de expertgroepen of commissies.
Vb. de commissie onderwijs. Wanneer je iets wil zeggen, moet je de micro aanzetten omdat alles wordt opgenomen en uitgetypt.

8 Aan de bar nemen de mensen pauze
Aan de bar nemen de mensen pauze. Zo kunnen eventuele ruzies worden opgelost.

9 Wist je dat er 6 parlementen zijn in België ?
Vlaams Parlement Waals Parlement Brussels Hoofdstedelijk Parlement Federaal Parlement Duitstalig Parlement Franstalig Parlement

10 Dit komt omdat België in verschillende stukken is verdeeld
Dit komt omdat België in verschillende stukken is verdeeld. Elk stukje heeft zijn eigen regering en parlement. In het woord parlement horen we het Franse woord ‘parler’, dat betekent praten. De parlementariërs of de volksvertegenwoordigers discussiëren over nieuwe wetten. Deze mensen worden door het volk gekozen bij de verkiezingen. Het volk heeft dus een stem ! Dit komt enkel voor in landen met een democratie zoals België. Democratie betekent dat de meerderheid wint.

11 Onze koning ondertekent de wetten die de ministers van de federale regering bedenken en uitvaardigen. Vanaf dan gelden zij voor alle inwoners van België.

12 Dit is Charles Michel. Hij is de eerste minister of premier van ons land. Taken : Let er op dat het regeerakkoord wordt uitgevoerd. Leidt de vergaderingen van de ministerraad. Neemt beslissingen binnen de regering. Onderhoudt de contacten met de koning. Zorgt voor de relaties tussen de verschillende gewesten en gemeenschappen. Vertegenwoordigt België in buitenland organisaties, samen met de Minister van Buitenlandse zaken (Didier Reynders).

13 De Vlaams minister-president ondertekent de wetten = decreten die de ministers van de Vlaamse regering bedenken en uitvaardigen. Zij gelden dan voor de inwoners van Vlaanderen. Wie is dit ? Wat is haar functie ? Hilde Crevits Vlaams minister van onderwijs


Download ppt "België."

Verwante presentaties


Ads door Google