De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Enkele nuttige weetjes… Ken je land!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Enkele nuttige weetjes… Ken je land!"— Transcript van de presentatie:

1 Enkele nuttige weetjes… Ken je land!
‘Puur België’ Enkele nuttige weetjes… Ken je land!

2 Provincies van België België telt 10 provincies…
Elke provincie heeft een hoofdstad!

3 Provincie Hoofdstad West-Vlaanderen Brugge Oost-Vlaanderen Gent Antwerpen Limburg Hasselt Vlaams-Brabant Leuven Waals-Brabant Waver Henegouwen Bergen Namen Luik Luxemburg Aarlen

4 Gewesten van België België is ingedeeld in 3 gewesten: Vlaams gewest
Waals gewest Brussels Hoofdstedelijk gewest

5 Vlaams gewest Het Vlaams Gewest (Vlaanderen) is ingedeeld in 5 provincies: Antwerpen (hoofdstad Antwerpen) Limburg (hoofdstad Hasselt) Oost-Vlaanderen (hoofdstad Gent) Vlaams-Brabant (hoofdstad Leuven) West-Vlaanderen (hoofdstad Brugge)

6 Waals gewest Ook het Waals Gewest (Wallonië) telt 5 provincies:
Henegouwen (met als hoofdstad Bergen) Luik (hoofdstad Luik) Luxemburg (hoofdstad Aarlen) Namen (hoofdstad Namen) Waals-Brabant (hoofdstad Waver)

7 Brussels hoofdstedelijk gewest
Dit gewest heeft geen provincies!

8 Gemeenschappen van België
Alle Belgen vallen onder een van de volgende drie taalgemeenschappen: Vlaamse Gemeenschap: groen Franse Gemeenschap: rood Duitstalige Gemeenschap: Blauw

9 Bevolkingsdichtheid van België
dichtbevolkt gebied dunbevolkt gebied

10 De gesproken talen in België zijn:
Nederlands (ca. 60%) = ongeveer 6 miljoen Belgen Frans (ca. 40%) = ongeveer 4 miljoen Belgen Duits (<1%) = ongeveer Belgen Het Nederlands is de officiële taal in het Vlaams Gewest en samen met het Frans in Brussel. Het Frans is de officiële taal in Wallonië en het Duits is de officiële taal in enkele oostelijke gemeenten van ons land. De hoofdstad Brussel is tweetalig maar de meerderheid van de bevolking van Brussel spreekt Frans.

11 Godsdiensten (religies)
De overgrote meerderheid van de Belgen is katholiek, naargelang van de bronnen 50 tot 75% De rest van de Belgen is grotendeels vrijzinnig (ca. 28%), islamitisch (ca. 4%), protestants (ca. 1%) of joods (minder dan 1%). De Heilige Jozef is de patroonheilige van België.

12 Geografie van België België is een klein land (met een oppervlakte van
km²), maar zeer gunstig gelegen in het noordwesten van Europa. Het grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan de Bondsrepubliek Duitsland en aan het Groothertogdom Luxemburg, in het zuiden en het westen aan Frankrijk. Vergeten we niet dat ook de Noordzee een grens vormt.

13 Nederland België Duitsland Frankrijk

14 Drie geografische streken
Geografisch kan België worden onderverdeeld in drie streken: Laag-België (tot 100 m hoogte), Midden-België (van 100 m tot 200 m hoogte) en Hoog-België (van 200 m tot meer dan 500 m hoogte).

15 Rivieren in België Dit zijn de voornaamste grote rivieren in België:
De Maas De Leie De Schelde De Ourthe De IJzer Maas Schelde

16 Natuur Ondanks het feit dat België een klein land is, en echte natuur, vooral in Vlaanderen, eerder zeldzaam is, herbergt het land toch een groot aantal vogels, insecten en vele planten. 20.4% van het oppervlak van het land is bedekt met bos. Dat is vrij veel als je weet dat België een van de dichtstbevolkte landen is van Europa. In Vlaanderen vind je vooral, naast de steden, velden gescheiden door grachten en rijen met bomen. In die grachten kan je vele waterplanten en insecten terug vinden.

17 Naast die velden heb je dan hier en daar een bos die vooral in
de Kempen (ten oosten van Antwerpen en Limburg), talrijker aanwezig zijn. In Wallonië is de natuur ongerepter. Dit komt mede omdat de bevolkingsdichtheid veel lager is dan in Vlaanderen. 1/3 van de oppervlakte van Wallonië is bebost en dat oppervlak wordt alsmaar groter. Een van de meest ongerepte stukjes natuur van België zijn ongetwijfeld De Hoge Venen. Door het strenge klimaat, de vele neerslag en de strenge, lange winters in de streek vind je daar zeldzame plantensoorten uit Noord-Europa en de bergstreken.

18 Drie populaire streken van België
De kuststreek De Kempen De Ardennen

19

20 Duinen vind je overal aan de Belgische kust!

21 Voorbeelden van de mooie
natuur in de streek van de Kempen

22

23 Stad of plattenland STAD Dicht bevolkt! Ingedeeld in straten
Samenhangende bebouwing Voorbeeld stad PLATTELAND Open veld Buiten de stad gelegen Minder dicht bevolkt Voorbeeld platteland

24

25

26 ® Frederik Duyck www.vbsmoerbrugge.be www.bloggen.be/meesterfrederik
Einde ® Frederik Duyck


Download ppt "Enkele nuttige weetjes… Ken je land!"

Verwante presentaties


Ads door Google