ALFAGEN Avondcyclus Vesaliusleergangen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het statuut van de ziekenhuisgeneesheer: wegwijs in het ziekenhuis
Advertisements

Wat is de invloed van de verlofstelsels op mijn pensioen?
Febeliec represents the industrial consumers of electricity and natural gas in Belgium Technisch reglement distributie (E+G) Opmerkingen Febeliec 11/4/2012.
PATIENTENRECHTEN EN PLICHTEN
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
McGuireWoods LLP Symposium Belgica 25 oktober 2004 De milieueffectenbeoordeling van vergunningsplichtige activiteiten in de Belgische zeegebieden: een.
UNILEVER BELGIUM Aandelenoptieplan.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 13 april 2011.
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
ALFAGEN Avondcyclus Vesaliusleergangen 3e avond De toekomstige, beginnende en pas gestarte specialisten.
Vesaliusleergangen Rob van den Oever Leuven 22 maart 2006 LCM Brussel
Vesaliusleergangen 2006 Dr. Herwig Van Dijck. Programma  Inleiding  1e deel:Wetgevende spelers  2e deel:Honorarium  3e deel:Dienst voor geneeskunige.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
1 Fonds voor de medische ongevallen. 2  Opdrachten  Toepassingsgebied  Vergoedingsvoorwaarden  Raad van bestuur Fonds voor de medische ongevallen.
Rechtshandelingen van de Unie
BTW op voertuigen ingeschreven in T2.
Scholengroep Sint-Rembert februari 2011
Weddeschalen & Weddebijslagen
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 8 april 2009.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS OPERATIONEEL PROGRAMMA Disclaimer: deze info.
Regulering van artsen in Belgie
Frequent gestelde vragen
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
1 Wednesday, 23 July 2014 Sophie Parisse – Jurist FOD Volksgezondheid 23 november 2006 De zorgkundigen: Nadere uitleggen i.v.m. de huidige reglementatie.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Project: Elektronische medische kaart Provinciale ontmoetingen – herfst 2010.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Comenius monitoring dagen 8/10/2008, Alden Biesen 13/11/2008, Brugge.
User management voor ondernemingen en organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
door mannelijke artsen van vrouwelijke patiënten
Vergelijkend overzicht CVBA/BVBA/NV
individuele medicatievoorbereiding
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Nieuw in België Exclusief via ADMB
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Wachtdienstregeling.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Nieuwe opzeggingstermijnen.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Aanvraagprocedure 1.In het MOC verslag wordt voor de patiënt hadrontherapie voorgesteld. De patiënt contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum.
RECHTEN VAN DE ARTS VAS Symposium ANTWERPEN
Uw financiële gezondheid vandaag en in de toekomst Ingrid De Muynck Steve Wagemans.
Zo zit dat met uw pensioen!
Nieuwe regelgeving inzake de (electronische) meldingsplicht van werken Patrick Princen RSZ/0NSS.
Mevr. M. Bogaert Juriste VAS - BVAS
Gedeeltelijke werkhervatting na arbeidsongeschiktheid
De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens.
Gezondheidsongelijkheid in Gent
Nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen
RIZIV Sociaal Statuut verpleegkundige
Mediprima en Dringende Medische Hulp
ASGB-symposium voor de startende arts
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
Transcript van de presentatie:

ALFAGEN Avondcyclus Vesaliusleergangen 2e avond 14/3/2007 Nomenclatuur

Vier regelgevers Sociale Zekerheid. Wet van ’63 met nieuwe coordinatie 1994 Volksgezondheid: KB 78 Gezondheidsberoepen; KB 407 Ziekenhuiswet Lokaal: Ziekenhuis: Rechtsverhoudingen, Kring Vlaamse Gemeenschap: VIPA

http://www.riziv.fgov.be/homenl.htm

Ereloon in het kader van de uitoefening van een gezondheidsberoep Koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen. -Dit besluit bepaalt wie er zorg mag verlenen en hoe. Art. 15 Onverminderd de bepalingen van art. 18 hebben de beoefenaars bedoeld in art.2,3 en 4, mits eerbiediging van de plichtenleer, recht op honoraria ….. bepalen deze vrij het bedrag van hun honoraria, onder voorbehoud van de bevoegdheid in geval van betwisting van de Orde waaronder ze ressorteren of van de rechtbanken Art. 18 buiten groepsgeneeskunde is ereloonverdeling verboden

http://195.234.184.64/frame-totaal.htm

Code Ereloon is volkomen eigendom van de arts (72) Administratie van ereloon onder de verantwoordelijkheid van de arts (74) Schadeloosstelling voor nutteloos geworden huisbezoek of verzuimde afspraak indien niet tijdig afgezegd, mag(77)

Betaling Terugbetaling Verzekeringsstelsel Betaling Terugbetaling

Patiënt Wordt Klager Wordt Familielid Wordt Verzekerde De relatie die je als zorgverlener heb met je patiënt is anders dan de relatie die je hebt met de verzekerde Aandacht voor deze rolverschuivingen.De zorgverlener moet zich ook anders opstellen

Ereloon wordt in verzekeringsstelsel Ereloon = Terugbetaling aan de verzekerde (T) + Persoonlijk aandeel van de verzekerde(P) (Remgeld) + Supplement.(S) E= T + P + S T+P= Tarief T = Terugbetalingstarief

Tariefzetting Tariefzetting (T+P) gebeurt in de medico-Mutualistische commissie in het RIZIV. Artsenbanken:Kartel 3 huisartsen(Ha)+1 specialist(Sp), Syndicale Kamers 5(Sp)+3 (Ha). 6 huisartsen, 6 specialisten. Er zijn maar twee erkende representatieve beroepsverenigingen voor artsen

Medico Mutualistisch akkoord ook Conventie genoemd De Medico-Mut sluit in december een akkoord af voor twee jaar. Akkoord wordt voorgelegd aan alle artsen. 50% huisartsen en 50 % specialisten per arrondissement en in totaal in het land 60% van alle artsen moeten het akkoord aanvaarden om het in werking te laten treden. Nu: akkoord voor 2006-2007

Drie mogelijkheden 1.Geconventioneerd voor de volledige beroepsactiviteit => geen actie van de zorgverlener 2.Gedeeltelijk Geconventioneerd voor de beroepsactiviteit => aangetekende brief voor vervaldatum aan RIZIV 3.Niet Geconventioneerd => aangetekende brief naar RIZIV voor vervaldatum

Volledig Geconventioneerd De artsen die het akkoord onderschrijven vragen aan de patiënten een ereloon dat gelijk is aan het in het akkoord vastgestelde tarief en vragen supplementen slechts in uitzonderlijke situaties (cfr. verder). Ze beperken hun erelonen. Geconventioneerd voor hun volledige beroepsactiviteit

Niet Geconventioneerd Weigeren om tot het akkoord toe te treden gebeurt via een aangetekend schrijven 30 dagen na publicatie van het akkoord in het Belgisch Staatsblad. Behoudens een globale weigering treedt het akkoord in werking 45 dagen na publicatie.

Weigering om het akkoord te volgen RIZIV, Tervurenlaan 211,1150 Brussel. “Ik, ondergetekende,.., hoedanigheid,… verklaar dat ik weiger toe te treden tot de bedingen van het op 20 dec. 2005( BS 23/01/2006) gesloten akkoord geneesheren-ziekenfondsen. Datum en Handtekening” RIZIV-nummer

Sociale Voordelen In ruil voor het beperken van de erelonen krijgen de geconventioneerde artsen van het RIZIV de Sociale Voordelen RIZIV als uitbreiding van hun sociaal statuut. Een bedrag dat moet besteed worden aan een Aanvullende sociale zekerheid: pensioen en/of gewaarborgd inkomen (arbeidsongeschiktheid/invaliditeit)

Sociaal Statuut: bedragen (in euro) 2007 Volledig geconventioneerd 3163.96 Gedeeltelijk geconventioneerd 1873.17

Procedure U moet ze telkens aanvragen binnen de wettelijke termijnen (3 maanden na publicatie van bedrag in BS: U moet ze eveneens toewijzen aan een aanvullende sociale zekerheid binnen de wettelijke termijnen (9 maanden om toewijzingsdocument op te sturen naar RIZIV Complexe procedure onderworpen aan strikte timing: uw verzekeringsorganisme neemt de administratie voor haar rekening

2008 Wijziging procedure Aanvraag en toewijzing worden één document

Fiscaliteit Product Bedrag VAP-Z (2de pijler) € 2997.36* Pensioensparen (3de pijler) € 810* Langetermijnsparen (3de pijler) bouwsparen, individuele levensverzekering € 1.950*

Nomenclatuur Geneeskundige Verstrekkingen Erelonen vertaald in: Nomenclatuur Geneeskundige Verstrekkingen

NVG Verdeling financiële midd. voor de zorgverleners Basis voor tariefzekerheid patiënt Uitgavensturing en -beheersing overheid/beleid (Epidemiologie)

NOMENCLATUUR: inhoudelijk 558011 558022 Biopsie B 63 codenummer ambulant omschrijving coëfficientgetal The first study laid a foundation for the study health care categories and review methodology. This last study refined the methodology through enhancements to the sampling and review methods. Texas actually measures the potential overpayments, which were 6.8% and 7.24%. Since the methodology in the second study was enhanced, the studies were not compared to each other. The results were calculated using a 95% confidence level. Our margin of error was =/- 3% codenummer ter verpleging opgenomen sleutelletter

NOMENCLATUUR: inhoudelijk 558011 558022 codenummer 6 cijfers voorlaatste cijfer onpaar  ambulante prest. voorl. cijfer paar ter verpleging opgenom. verschil 11 behalve laatste cijfer = 6 The first study laid a foundation for the study health care categories and review methodology. This last study refined the methodology through enhancements to the sampling and review methods. Texas actually measures the potential overpayments, which were 6.8% and 7.24%. Since the methodology in the second study was enhanced, the studies were not compared to each other. The results were calculated using a 95% confidence level. Our margin of error was =/- 3%

NOMENCLATUUR:Sleutelletter 558552 558563 Elektromyografie K 63 N adviezen, bezoeken, raadpleg., techn. akten D beschikbaarheid E verplaatsingskosten K andere technische akten B/F klinische biologie A/C toezichtshonoraria/permanentiehonoraria I percutane interventionele verstrekkingen Q accrediteringssupplement The first study laid a foundation for the study health care categories and review methodology. This last study refined the methodology through enhancements to the sampling and review methods. Texas actually measures the potential overpayments, which were 6.8% and 7.24%. Since the methodology in the second study was enhanced, the studies were not compared to each other. The results were calculated using a 95% confidence level. Our margin of error was =/- 3%

NOMENCLATUUR: procedure TGR NCGZ Min. Soc. Zaken KB VC RvState CBC Werkgroepen The first study laid a foundation for the study health care categories and review methodology. This last study refined the methodology through enhancements to the sampling and review methods. Texas actually measures the potential overpayments, which were 6.8% and 7.24%. Since the methodology in the second study was enhanced, the studies were not compared to each other. The results were calculated using a 95% confidence level. Our margin of error was =/- 3%

Hoofdstuk I Algemene bepalingen (art. 1) Tekst van de nomenclatuur (Bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 21 december 2006) Hoofdstuk I Algemene bepalingen (art. 1)   Hoofdstuk II Raadplegingen, bezoeken en adviezen, Psychotherapieën en andere verstrekkingen (art. 2)  Hoofdstuk IIIGewone geneeskundige hulp (artikels 3 tot 8)   Hoofdstuk IVVerlossingen (artikel 9)  

NGV bis Hoofdstuk VSpeciale technische geneeskundige verstrekkingen (artikels 10 tot 26)   Hoofdstuk VIBrillen en andere oogprothesen, hoortoestellen, banden, orthopedische toestellen en andere prothesen (artikels 27 tot 31)   Hoofdstuk VIIPathologische anatomie en genetische onderzoeken (artikels 32 tot 33)   Hoofdstuk VIIIInterventionele verstrekkingen (artikel 34)

Fysische Aanwezigheid: art 1 Er zijn verstrekkingen die je altijd zelf moet doen Er zijn verstrekkingen die je mag toevertrouwen aan gekwalificeerde helpers en dit onder bepaalde voorwaarden

Connexiteit algemene bepaling art. 10 § 4 ‘De handelingen die verwant zijn met de uitoefening van een bepaald specialisme worden eveneens gehononeerd wanneer ze verricht zijn door een als specialist voor dat specialisme erkend geneesheer met in achtneming van de opgelegde voorwaarden inzake fysieke aanwezigheid en binnen de perken die eventueel zijn vastgesteld op het niveau van de verschillende betrokken specialismen.’

Assimilatie Interpretatie: verduidelijking over bestaande prestaties officiële interpr. gepubliceerd in Staatsblad Assimilatie: gelijkstelling van nieuwe medische akte/techniek met bestaande prestatie

Databank Nomensoft RIZIV

RIZIV Zorgverlenes Algemene Info Infobox RIZIV Wegwijzer naar de reglementering voor de huisarts Deel II Aanrekening

http://www.riziv.fgov.be/care/nl/infos/infobox/pdf/part2.pdf

Besluit Componeren in toonaarden die speelbaar zijn in het RIZIV