De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens."— Transcript van de presentatie:

1 De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken”
Gilbert Lemmens

2 Tijdslijn >10 jaar: veel discussie
4 APRIL 2014: Wet van Muylle (in voege 1 sept 2016) 2015: Vlaamse Koepel van Psychotherapeutische verenigingen (okt 15) 7 JULI 16: Missie en visie-tekst van de KOEPEL 10 JULI 16: Wet tot wijziging wet van 4 april 14 (in voege 1 sept 2016) 28 OKTOBER 16: Criteria voor Beroepsverenigingen (Federale Raad) 22 DECEMBER 16: arrest nr 170/2016 van het Grondwettelijk Hof met schorsing artikel 11 25 JANUARI 17: Beroepsvereniging voor wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie (BWP) 31 JANUARI 17: Deadline ivm samenstelling van de Federale Raad

3 Start 4 APRIL Wet tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen

4 4 APRIL 2014. - Wet tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen
Erkenning van de klinische psychologie en klinische orthopedagogiek + Oprichting Federale Raad Erkenning van de psychotherapie + Oprichting van een federale raad Oprichting van een Raad voor Geestelijke Gezondheid

5 HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie
ART. 35 § 1: het gebruikelijk verrichten van autonome handelingen die tot doel hebben of worden voorgesteld tot doel te hebben, de moeilijkheden, conflicten of psychische stoornissen van een individu weg te nemen of te verlichten, het verrichten van psychotherapeutische ingrepen op basis van een psychotherapeutisch referentiekader, ten aanzien van dat individu of van een groep individuen, als een volwaardig systeem beschouwd, waarvan dat individu deel uitmaakt.

6 HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie
ART. 35§ 3. Als psychotherapeutische referentiekaders waarin alle door een gemachtigde psychotherapeut verrichte psychotherapeutische handelingen moeten passen worden erkend : 1° de psychoanalytische en psychodynamische georiënteerde psychotherapie; 2° de gedrags- en cognitieve georiënteerde psychotherapie; 3° de systeem- en familiaal georiënteerde psychotherapie : 4° de experiëntiële, persoonsgerichte en humanistisch georiënteerde psychotherapie.

7 HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie
Art. 38. § 1. De machtiging tot de psychotherapie kan enkel worden verleend aan een beoefenaar die cumulatief aan de volgende voorwaarden voldoet : 1° minstens houder zijn van een diploma van de eerste cyclus van het hoger onderwijs in het domein van de gezondheidszorgberoepen, de psychologie, de pedagogische wetenschappen of de sociale wetenschappen, behaald ter afsluiting van een opleiding die [...] minstens drie jaar studie of 180 ECTS-studiepunten telt; 2° in de basisbegrippen van de psychologie zijn opgeleid bij een universitaire instelling of een hogeschool; 3° een specifieke opleiding in de psychotherapie hebben gevolgd die ten minste 70 over vier jaar opleiding gespreide ECTS-studiepunten telt.

8 HOOFDSTUK 3. - Psychotherapie
§ 2. De in § 1, 2°, bedoelde basisbegrippen van de psychologie omvatten, met name, de volgende vakken : a) algemene psychologie; b) psychopathologie en psychiatrie; c) psychofarmacologie; d) psychodiagnostiek; e) netwerken met gezondheidszorgbeoefenaars; f) inleiding tot de psychotherapeutische oriëntaties. Deze basisbegrippen worden door de Koning gepreciseerd na advies van de Federale Raad voor de psychotherapie.

9 Federale Raad voor de psychotherapie
Art. 41. § 1. Er wordt een Federale Raad voor de psychotherapie opgericht. § 3. De Federale Raad voor de psychotherapie is samengesteld als volgt : 1° voor elk referentiekader, zes leden, waaronder drie Nederlandstaligen en drie Franstaligen die gemachtigd zijn om de psychotherapie uit te oefenen 2° voor elk referentiekader, zoals bedoeld in artikel 35, …. § 3, twee leden, academische functie ter zake zijn bekleed, …….door de universiteiten voorgedragen op een lijst van dubbeltallen na overleg met de betrokken beroepsvereniging; 3° twee artsen,…, houders van de bijzondere beroepstitel van geneesheer- specialist in de psychiatrie zoals door de Koning bepaald en die door hun beroepsvereniging zijn aangewezen.

10 Raad voor de geestelijke gezondheid
HOOFDSTUK 4. - Raad voor de geestelijke gezondheid Art. 50. § 1. Er wordt een Raad voor de geestelijke gezondheid opgericht. § 2. De Raad voor de geestelijke gezondheid is samengesteld uit acht leden van de Federale Raad voor de klinische psychologie en de klinische orthopedagogiek, acht leden van de Federale Raad voor de psychotherapie en de vier leden-psychiaters van de twee voornoemde raden.

11 2015: Vlaamse Koepel van Psychotherapeutische verenigingen

12 9 Juli 2016: MISSIE EN VISIE TEKST van de KOEPEL

13 10 JULI 16: Wet tot wijziging wet van 4 april 14
Artikel 9-10.  Art. 68/1-2: De uitoefening van de klinische psychologie en van de klinische orthopedagogiek Artikel 11.  Art. 68/2/1: Psychotherapie Artikel 13. Art. 68/3: Federale Raad voor de geestelijke gezondheidszorgberoepen: ’Federale Raad’

14  Art. 11: Psychotherapie § 1. Psychotherapie is een behandelingsvorm in de gezondheidszorg waarin men op een consistente en systematische wijze een samenhangend geheel van psychologische middelen (interventies) hanteert, die geworteld zijn binnen een psychologisch wetenschappelijk referentiekader en waarbij interdisciplinaire samenwerking is vereist.

15  Art. 11: Psychotherapie § 2. De psychotherapie wordt uitgeoefend door een beoefenaar, zoals bedoeld in de artikelen 3, § 1, 68/1 en 68/2, binnen een relatie psychotherapeut-patiënt, teneinde psychologische moeilijkheden, conflicten en stoornissen bij de patiënt op te heffen of te verminderen. § 3. Om de psychotherapie te mogen uitoefenen, heeft de beoefenaar, zoals bedoeld in § 2, een specifieke opleiding psychotherapie gevolgd bij een universitaire instelling of een hogeschool. De opleiding telt minstens 70 ECTS punten.

16

17

18   Art. 13 "Federale Raad"  § 1. Er wordt een Federale Raad voor de geestelijke gezondheidszorgberoepen opgericht, hierna "Federale Raad" genoemd, ………erkenning en de uitoefening van de geestelijke gezondheidszorgberoepen, waaronder de klinische psychologie en de klinische orthopedagogiek alsook over alle aangelegenheden inzake de uitoefening van de psychotherapie.   

19     Art. 13 "Federale Raad"  § 3. De Federale Raad bestaat uit volgende drie beroepsgroepen : a) de beroepsgroep klinisch psychologen, bestaande uit 16 klinisch psychologen; b) de beroepsgroep klinisch orthopedagogen bestaande uit 4 klinisch orthopedagogen; c) de beroepsgroep artsen, bestaande uit 8 artsen. Iedere beroepsgroep telt een gelijk aantal Nederlandstalige en Franstalige leden.

20 28 oktober 16: Criteria voor de Federale Raad
Art. 1 besluit is van toepassing op beroepsverenigingen die zich richten tot klinische psychologen, klinische orthopedagogen of artsen Art. 2 Om als representatief te worden aangewezen a) juridische vorm van een beroepsvereniging b) statutair het verdedigen van de beroepsbelangen van alle klinische psychologen, klinische orthopedagogen of artsen c) zich statutair richten tot klinische psychologen, klinische orthopedagogen of artsen d) jaarlijkse bijdrage van de leden e) minimum 50 leden met aantoonbare praktijkervaring van > 2 jaar

21 22 DECEMBER 16: arrest nr 170/2016 van van het Grondwettelijk Hof
schorst artikel 11 van de wet van 10 juli 2016 « tot wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen [enerzijds] en tot wijziging van de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015 anderzijds », in zoverre het geen overgangsregeling voorziet voor personen die vóór de inwerkingtreding van die wet de psychotherapeutische praktijk uitoefenden verwerpt de vordering tot schorsing voor het overige. 

22 25 JANUARI 17: Oprichting van de “Beroepsvereniging voor Wetenschappelijk onderbouwde Psychotherapie ”, afgekort “BWP”. 

23 En NU? Momenteel geen wettelijke kader voor de psychotherapie
Definitieve uitspraak Grondwettelijke Hof volgt (eind 2017), reactie kabinet? Wel wettelijk kader voor de klinische psychologen, klinische orthopedagogen en artsen Federale Raad wordt samengesteld Terugbetaling?


Download ppt "De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens."

Verwante presentaties


Ads door Google