Deel 3 Jezus Christus.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Johannes 11:1-44 Lazarus, de broer van Maria en Marta
De beroemdste persoon die er is …
Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Gelijkenissen.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Wat is de bedoeling van Johannes?
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Wie is God en wat is Zijn Naam
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Jezus leven volgens het Nieuwe Testament
De christelijke boodschap
Genezing: een gevoelig onderwerp met radicale uitersten:
Samen groeien in Christus. De Heer kennen Samen groeien in Christus De Heer kennen Hoe leer je hem kennen?
Genezing!.
Godsdienst 1 1.
Het leven van Jezus. Hier leefde Jezus.
De opkomst van het christendom
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Genade en veroordeling
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
Jaarthema: 2 Corinthiërs 4:18: ‘en wij niet opmerken wat zichtbaar is, maar wat onzichtbaar is, want het zichtbare is voor een korte era, het onzichtbare.
2 Corinthiërs brief voor het hart
Christus: opgewekt uit de doden!. 1 Corinthiërs 15:1-11 Getuigen van de opgestane Heer Bewijzen in de Schrift van hen die Hem gezien hebben.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Godsdienst.
Godsdienst.
Godsdienst.
Beloofd is beloofd.
Het Christendom.
Het Christendom Paragraaf 8.
Thema voor vanavond is:
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Jezus vervult vele profetieën
Verlangen naar licht.
Waarom werd Gods Zoon mens? Zondag 14 HC. Waarom werd Gods Zoon mens? Om met jouw zonden af te rekenen Zondag 14 HC.
Zondag 11 HC Franeker 28 maart 2010
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Evangeliënkring Sliedrecht
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
ALPHA Cursus Wie is Jezus?
Het evangelie Het Nieuwe Testament begint met de evangeliën van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Deze vier boeken vertellen het verhaal van Jezus. Ieder.
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
Docent: Hans Bruning.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Jezus de redder 16/10/2015 Flow david hancart.
De 4 Evangelien.
Christus Jezus’ voorbestaan Studiedag 14 november 2015.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Jezus Christus gekruisigd Mattheus 27: Mattheus 1:1-2:3 koningslijn (Jezus) getuigenis (12 discipelen) zending 28:20 3:1-4 Johannes doper kkrijk.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
Lucas 24:44-48; Christus’ kerk in de startblokken: nieuwe opdrachten volgens Gods oude plan. 1 Start-zondag.
Het Christendom Circa het jaar 0.
Transcript van de presentatie:

Deel 3 Jezus Christus

3.1 Inleiding Christen-zijn: niet leersysteem, maar relatie met God. In Jezus laat God Zichzelf kennen. ‘Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien’ Wie is Jezus?

3.2 Geboorte en jeugd van Jezus Geboorte in Bethlehem, ± 6 voor Christus. Moeder: Maria, zwanger door Heilige Geest. Maria verloofd met Jozef. Jezus groeide op in Nazareth, Galilea.

3.3 Begin van Jezus’ optreden als leraar Jezus’ openbare optreden duurde 3 jaar (± 26-29 na Chr.) Johannes de Doper: bereidt mensen voor op Jezus. Johannes roept op tot bekering en doop. Jezus laat Zich door Johannes dopen. Hij weerstaat de verleiding door satan in de woestijn.

3.4 Het Koninkrijk van God Jezus’ boodschap: ‘Gods Koninkrijk is vlakbij!’ Gods Koninkrijk = situatie waarin God Koning is.

3.5 Ontmoetingen van Jezus met de mensen om Hem heen In ontmoetingen wordt duidelijk wat Koninkrijk inhoudt. Jezus is fel tegen onrecht en schijnheiligheid. Hij is liefdevol en geduldig naar wie veracht is. Kritiek op de Farizeeën. Jezus accepteert tollenaars en zondaars, waardoor zij veranderen.

3.6 Gelijkenissen ‘Gelijkenissen’, ‘parabels’: uitgewerkte voorbeelden. Voorbeelden: parelkoopman, goede Samaritaan. Verhaal blijft goed in geheugen. Verhaal vraagt denkwerk om het te begrijpen.

3.7 De Bergrede Mattheüs 5, 6 en 7: de Bergrede. Centraal staat de juiste levensstijl. Jezus is ontzettend radicaal. Beeld van het werkelijke mens-zijn. ‘Grondwet van het Koninkrijk van God’. Voorbeeldgebed: ‘Onze Vader’.

3.8 Wonderen: richtingwijzers naar God Wonderen zijn ‘tekenen’. Jezus laat zo zien wat het Koninkrijk van God inhoudt. Zieken worden genezen, doden staan op. Voorbeeld: genezing van de blinde Bartimeüs. Gods Koninkrijk wordt helemaal werkelijkheid als Jezus terugkomt.

3.9 Tegenstanders en volgelingen Jezus heeft groeiende aanhang, maar ook veel vijanden. Godsdienstige leiders haten Hem om Zijn kritiek. Bovendien spreekt Hij met met goddelijke autoriteit. Twaalf discipelen (later ‘apostelen’). Nog 52 anderen, 70 totaal worden op ‘stage’ gestuurd.

3.10 Jezus’ lijden, sterven en opstanding Jezus heeft driemaal kruisdood en opstanding voorspeld. Judas verraadt Jezus’ verblijfplaats. Joodse Hoge Raad veroordeelt Hem voor godslastering. Romeinse stadhouder verklaart Hem onschuldig. Uit angst voor Joodse leiders laat hij Jezus kruisigen. Begrafenis in een rotsgraf vlakbij het kruis. Op zondagmorgen is het graf leeg. Die dag verschijnt Jezus aan Zijn leerlingen. Hij leeft! Na 40 dagen van verschijningen: hemelvaart. 10 dagen later: de Heilige Geest komt (Pinksteren).

3.11 Jezus: zowel mens als God Altijd is de vraag geweest: ‘Wie is Jezus?’ Hij noemde Zichzelf de ‘Mensenzoon’. Beschouwde Zichzelf als Christus, Zoon van God. Thomas: ‘Mijn Heer en mijn God!’ Jezus bevestigt dit. Opstanding: bewijs dat Jezus gelijk had. Opstanding: er is eeuwig leevn na de dood. Waarom belangrijk dat Jezus ook God is? (1) Door Jezus weten we wie God is. (2) Alleen God is niet zondig, kan redden van zonde. (3) God Zelf overwon de dood. (4) God Zelf deelde in het menselijk lijden.

3.12 Argumenten voor Jezus’ opstanding (1) Leerlingen lieten zich martelen en doden voor hun getuigenverklaring. (2) De opstanding maakte de boodschap eerder ongeloofwaardig. (3) Jezus na Zijn opstanding het eerst gezien door vrouwen. (4) Hij werd gezien door veel mensen, op verschillende tijden en plaatsen. (5) Joden en Romeinen hebben Zijn lichaam niet getoond. (6) Volgens Paulus waren er honderden getuigen.

3.13 Buiten-bijbelse gegevens die de evangeliën ondersteunen Ook in buiten-bijbelse bronnen wordt Jezus genoemd, bijv. Tacitus Flavius Josephus

3.14 Jezus in de Koran en in de Bijbel Jezus komt in Koran voor als Isa. Sommige verhalen komen ook in de Bijbel voor. Verschillen: volgens de Koran (1) is Jezus niet Gods Zoon; (2) is het Evangelie verdraaide versie van Koran; (3) stierf Jezus niet aan het kruis.