Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
R é gine van Lieshout Projectleider MEE Zuidoost Brabant.
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Centrale werkwinkel D:
Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
Presentatie voor Wmo-raad Harderwijk 11 februari 2013
Kansen door samenwerking
Samenwerking casemanager dementie en casemanager palliatieve zorg
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
Stichting Dijk van een Kust
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veranderingen in de zorg
Aanbesteden WMO Max. 21 gemeenten SRE Bizob. Inleiding Samenwerking tussen de SRE- gemeenten. Faciliterend: SRE en Bizob.
Initiatiefgroep Twente Opgericht in juni 2006, door de Regionale Cliëntenorganisatie Trimaran Bestaat uit 8 personen vanuit verschillende doelgroepen.
Opvoeding en ondersteuning van personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Annette van der Putten ‘s Heeren Loo/ Rijksuniversiteit.
Hoe bereik je ze? Hoe kunnen ze meedoen?
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Het Oude Ambt is een brede organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke ontwikkeling in Oost-Groningen. Door middel van.
MBO passend onderwijs
28 april 2012Huis voor de Zorg1 Wmo Wat komen de Wmo-raden tegen? Basiscursus Wmo 28 april 2012 Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Veranderingen in de AWBZ en de Wmo
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Hersenletsel.nl De nieuwe patiëntenvereniging voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel:
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Alliantiedagen 2011 Verweer en Vernieuwing Zorg om zorg - CG-Raad Marijke Hempenius.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Het Westerwoldse zorgmodel
Projectbureau transities in de zorg
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Informatiebijeenkomst Beleidregel combinatiefuncties.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Re-integratie met het oog op de participatiewet 8 januari 2015 Presentatie aan Commissie Werk en Middelen.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Rollen van gemeenten op het gebied van gezondheid en zorg PH-Forumdebat 25 januari 2005.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Regie over eigen leven..
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Sandra Rijk / Paul Harmsen
Project oriëntatie op het beroep
De Toekomst van adviesraden Bert Holman Voorzitter Koepel Wmo-raden Heereveen 29 oktober 2015.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Transitiecommunicatie Dichterbij Belangrijk kenmerk: Onduidelijkheden en uitstel, veel vragen en onzekerheden. Uitdaging: Aansluiten bij de diverse doelgroepen.
Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Presentatie krimp en leefbaarheid 7 februari 2013.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Nazorg na jeugdzorg: uitdaging of kans? 9 november 2012 Jannette Klaver - Achterhoek Gerard Roerdink - Lindenhout Mara Frank - Rivierenland.
Van AWBZ naar Wmo begeleiding Van AWBZ begeleiding naar Wmo ondersteuning 24 januari 2012.
WMO-lab Dinkelland WMO-lab Dinkelland. Werkgroepen en Leden (1) Werkgroep senioren/mantelzorgers/vrijwilligers: Karin Snijders, Leny Leushuis en Jan Mistrate.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Decentralisatie Jeugdzorg
In gesprek met de Raad Transitie Jeugdzorg Remko Iedema
Niet praten over maar met burgers en cliënten
Cliëntenraad Sociaal Domein
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Transcript van de presentatie:

Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012

Even terug naar ons onderzoek: De relatie met de achterban. Waardering: 6.3. “Knelpunten zijn er nog wel, zo ziet 1 op de 4 Wmo-raden dat de relatie met de achterban nog verder verbeterd moet worden. Alle Wmo-raden zijn actief in het onderhouden van contacten en vinden een relatie met de achterban belangrijk en 60 % is daar wel tevreden over. Wmo-raden hebben moeite om met name jongeren, mensen uit de GGZ, allochtonen, mantelzorgers en verslaafden voldoende te bereiken. Er is ze veel aan gelegen om dit te verbeteren,…etc”

En: “Verbeterpunten in de relatie met de achterban: -het onvoldoende uit de verf komen van burgerparticipatie, gericht op alle burgers - beter niet voldoende kunnen bereiken van moeilijke doelgroepen - onvoldoende kennis over de juiste manieren om met de hele brede achterban voldoende contact te houden - de te beperkte rol van de gemeente in het geven van informatie en voorlichting - het niet hebben van een goed PR-plan en goede PR- middelen”.

Naar het gezamenlijk plan voor lokale belangenbehartiging: Dit plan geeft goede mogelijkheden om het voorgaande te verbeteren. Doel is immers: lokaal toerusten en afstemmen, ook tussen Wmo-raad en lokale “achterbannen”. Focus is de transitie AWBZ en de komst van nieuwe groepen mensen in de Wmo, maar geeft ook brede mogelijkheden voor het in algemene zin verder verbeteren van de relatie tussen Wmo-raad, burgers, achterban.

Daarbij gaat het om: - een opdracht aan cliënten –en patientenorganisaties om de eigen versnippering te beperken en meer integraal te gaan denken en werken, aansluiten bij gemeentelijke realiteit - afstemming tussen burgerparticipatie en belangenbehartiging - de optimale samenwerking, aan te gaan vanuit eigenheid, zowel van Wmo-raden als van cliënten- en patientenorganisaties - te formuleren wat de Wmo-raad nodig heeft en hierin te voorzien: nieuwe doelgroepen, nieuwe beleidsterreinen - een brede kijk: ook kijken naar andere transities en verdere verbreding van de Wmo-raad

Vanuit het plan: - Goede informatie over de transitie(s): nieuwsbrieven, website, etc. - Informatiebijeenkomsten over de transities - Idem over de Kanteling - Focus op lokale netwerkvorming en verbinding - Lokale procesbegeleiding mogelijk - Lokale ondersteuning mogelijk

Werkwijze: - Zoveel mogelijk via bestaande kanalen. - Vanuit de deelnemende organisaties wordt een pool van projectmedewerkers gevormd en worden taken verdeeld. - Zoveel mogelijk gezamenlijke activiteiten voor Wmo-raden en voor lokale patiënten- en cliëntenorganisaties.