Sint Pieter.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Familie van Gool Een korte bloemlezing.
Advertisements

Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Ik ben Mo.
De historie & de toekomst
Welkom Thuis Karpos Leerhuis.
Stichting Immanuel Paaspakketten 2010 Met Pasen 2010 mochten we door heel Roemenie rond de 3000 pakketten uitdelen. Hier ziet u een voorbeeld van een pakket.
Verslag Bomen kappen groep 8, georganiseerd vanuit het IKL
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Sinterklaas 2006/2007 Annie M.G. Schmidt school. Kinderen van de Petteflet “Kinder Opvang Esrein” hebben ook Sinterklaasfeest.
Technologie en Commercie Meisjes in de techniek Augustinus college A.H. Jonker.
Bezoek een sportief evenement:
Het Trouwfeest.
Daar bij die molen Die mooie molen. Daar bij die molen Die mooie molen.
Personages Peter Pan Kapitein Haak Tinkelbel De familie Lieveling
ontmoetingsdag Op 25 februari jl
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Kloosters & kathedralen
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Deze presentatie is van :
Hey jongens en meisjes dit is de presentatie van Daan en Davey.
Het Vierde Huwelijk.
Ab Kan Restaurant beheerder.
IKL project door: Kiki Pappers
Hallo alle leerlingen van de Bernadetteschool, om jullie vraag te beantwoorden hebben wij alle groepen van de Nassy brouwerschool geinterviewd. En de meeste.
Drie echtparen willen toetreden tot een kerk.
Tijd voor wat filosofie Muziek: The Great Pretender (The Platters)
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
toch via altijd dagen september afgelopen wordt opgelost m'n dus.
Gisteren was ik aan het ……. …………………. Gisteren was ik aan het ………………….
Dit is de drukkerij in Den Helder waar wij de kampkrant laten drukken.
Rekenland Project Schoolkamp Onze naam De Schoolkamp boys Door
By Jeffrey & Jeffrey.. Wat hebben we gedaan? Wij hebben gekozen voor een lamp te maken, dit is een oud examen werkstuk van hier naast hebben.
Hij komt, hij komt…….. En daar is hij dan eindelijk! Sint en zijn Pieten komen aan op de Ammanschool in een heuse…..cabriolet!
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
De dag uit het leven van Jugat Hallo, ik ben Jugat, ik ben 10 jaar. Ik woon in Maulipadar, dat is een dorp in het zuiden van India.
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
Mijn verjaardag..
Quiz Feest in de kerk.
SEKSUELE VOORLICHTING        "Mam, is het waar wat ik net van een meisje op school heb gehoord? vraagt een tienermeisje aan haar moeder.     "Komen baby's.
blij,boos,bang,verdrietig.
Leerlingenraad Wat ging er aan vooraf.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Vrijwilliger bij TFC Gieten Daar wil iedereen bij horen ! Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd November februari 2015.
Wat is de persoonsvorm?. Wat is de persoonsvorm?
Welkom Voorganger: Dhr. J. Smit Ouderling van dienst: J. Korthoef
Wat een oude haan deed om niet vervangen te worden door een jongere...
Wereldoriënterende vakken in de onderbouw.. Aanleiding tot ons onderzoek Er is vraag naar lesmateriaal voor wereldoriënterende vakken in de groepen 1.
(Met dank aan Stijn van den Corput voor de foto) Ik dacht: - dat het saai zou worden. - dat de verhouding meisjes/jongens 1:20 zou zijn - dat je alleen.
Op zijn 95ste besluit Don Juan nog te trouwen …
Welkom Zondag 30 augustus 2015
“Slootje springen, een vuurtje stoken of fruit plukken van de boom… Veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan! Is het belangrijk om te doen? Ja! Want.
‘Mixed up piles’.
Fijne kerstdagen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar Van groep 1 en 2.
Genealogie Verdon(c)k te Gravendeel
De geheimen van het bos Thema Groep 5/6 Pinguïns.
Don Quichot – Pablo Picasso Tableau Vivant. Don Quichot Het verhaal.
Informatie groepen 1 Schooljaar Inhoud Even voorstellen… Groepsindeling Binnenkomen en uitgaan Dagindeling Werkwijze Doelen Klassenknuffel.
REFR.Twee ogen zo blauw Zo innig en trouw Al mijn geluk zijn die kijkers van jou Twee ogen zo blauw Als de lente de bomen en struiken Weer met geuren en.
Mopje… Ontwerp: Wsbrd Ontwerp: Wsbrd. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd voor een gemaskerd bal. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd.
Daniël 1:3-16 Koning Nebukadnezar zei tegen zijn knecht:
? Wie is dat? Ik weet het niet.  Ik VRAAG het.
? Wie zijn dat? Ik weet het niet.  Ik VRAAG het. 2, 3, 4 personen.
Transcript van de presentatie:

Sint Pieter

Het Sint Pieterfeest op De Woert Elk jaar op 21 Februari viert De Woert het Sint Pieterfeest. Samen met de leerlingen uit groep 5 en 6 gaan we naar het pasgetrouwde stel op het Sint Pieterfeest te vieren. We leren het Sint Pieterlied en nemen een leuke attentie mee. In deze presentatie wordt het feest nader aan u uitgelegd. Veel plezier!

Het ontstaan van het Sint Pieter feest In de middeleeuwen is het folkloristische feest van Sint Pieter ontstaan. Een gebeuren dat op 21 februari, de "heiligendag" van de apostel Petrus, wordt gevierd. Dr. Jan Naarding, afkomstig uit het dorp Oosterhesselen en eens een bekend Drents historicus en taalgeleerde, heeft het ontstaan van het feest van Sint Pieter in verband gebracht met het middeleeuwse grootgrondbezit van voorname kloosters en kerken.

Het Sint Pieterfeest omstreeks 1840 Het spel “balslaan” of kaatsen was overal een populair volksvermaak, maar in Drenthe had tot omstreeks 1840 het "met Sunte Peter den bal uitslaan" in Oosterhesselen wel een heel bijzondere betekenis. De opgeschoten jeugd en jonge volwassenen uit de wijde omgeving trokken naar Oosterhesselen. Daar verzamelden de vrijers en vrijsters die al aan trouwen dachten op een centrale plaats. Al zingende trokken zij naar de woningen van de jonge paren, die het afgelopen jaar waren getrouwd en in Oosterhesselen waren blijven wonen.

Het Sint Pieterfeest omstreeks 1840 Bij de woningen aangekomen, sloegen de pasgetrouwde jonge mannen driemaal achterelkaar een kaatsbal uit de plenter. Aan de anderen dan de taak de kaatsbal zo vlug mogelijk terug te brengen.

Het Sint Pieterfeest in 2006 Op 21 februari bezoeken de leerlingen, van groep 5 en 6, de in het afgelopen jaar getrouwde paartjes. De leerkracht begroet de pasgetrouwde paartjes. De oudste jongen en het jongste meisje geven de een attentie aan de bruidspaar. Daarna slaat de pasgetrouwde man driemaal achterelkaar een kaatsbal uit de plenter. De leerlingen proberen dan de bal te vangen en deze dan terug te geven aan de man. De leerling die de bal heeft krijgt een kleine traktatie. Als de man de bal drie keer uit de plenter heeft geslagen strooit het pasgetrouwde stel snoep en fruit rond. Hiermee is het feest van Sint Pieter afgelopen en gaan de kinderen weer terug naar school.

Het Sint Pieterlied Daar komen wij jongens en meisjes aan. om met Sint Pieter de bal te slaan. Was je niet uit de gilde gegaan, je hoefde voor Pieter de bal niet te slaan. Maar nu ben je uit de gilde gegaan, en moet je voor Pieter de bal weer slaan. Slaan, slaan, slaan, ons liedje is gedaan