De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits."— Transcript van de presentatie:

1

2 Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits je dan maar in tweeën. Kijken of jij nu in die hoek kan blijven leven.

3 It sounds like war !?!

4 Go Ook wel bekend onder de naam Baduk of Japans schaken. Gespeelt door jong en oud, vrouw en man. Na 15 minuten kun je de rest van je leven verslaafd zijn en door leren.

5 Het officielle speelbord is 19 bij 19, waarbij de stenen op de kruizingen van de lijnen worden gespeeld. Doel van het spel is om aan het eind zo veel mogelijk gebied te bezitten.

6 Zo kan uiteindelijk een partij er uitzien. Zwart wint hier met 4,5 punten.

7 1.De zwart speler begint met een steen te zetten op het lege bord. 2.Als een speler een zet doet waardoor een keten van de tegenstander al zijn vrijheden kwijt raakt dan is deze keten dood en worden deze stenen van het bord gehaald en bewaard tot aan het eind van het spel. 3.Een speler mag geen zet doen waarbij hij/zij de eigen laatste vrijheid ontneemt en daarmee dus eigenlijk zelfmoord pleegt behalve als daardoor de stenen van de tegenstander worden geslagen. 4.Als een speler één steen slaat in een ko situatie (een plek waar beide speler om en om één steen kunnen slaan), mag de tegenstander niet direct terug slaan, wel een beurt of meerdere later. 5.Als een speler geen zinnige zetten meer weet te zetten mag deze passen. Als beide spelers direct na elkaar passen is de partij afgelopen. 6.Het tellen gaat beginnen en de winnaar wordt bepaald. De Regels

8 AD 1 Een zwakkere speler begint altijd met zwart. Afhankelijk van het verschil in sterkte tussen twee spelers krijgt de zwakkere speler een voorgift van 1 tot 9 stenen bij een nog groter verschil krijgt de zwakkere ook nog eens een aantal punten voorsprong (dit heet komi). 7 stenen voorgift 9 stenen voorgift -20 komi wit moet nu om te winnen minstens 21 punten meer op het bord overhouden

9 Ad 2 Het vangen van stenen. Wit heeft als laatste gezet. Zwart kan de keten van 4 witte stenen slaan. Zwart heeft als laatste gezet. Wit kan een zwarte steen slaan.

10 Ad 3 (il)legale zelfmoord Zwart mag geen steen plaatsen op Q4 Zwart mag wel een steen plaatsen op Q4

11 Ad 4 Ko regel het terug slaan van stenen. Zwart heeft net een keten van wit gevangen. Wit mag nu gelijk een zwarte steen terug slaan. Zwart kan een witte steen slaan en doet dat. Wit mag nu niet gelijk deze zwarte steen terug slaan. Ko regel.

12 Ad 5 Opvullen van Dáme’s Dit zijn plaatsen op het bord die niet voor wit of voor zwart zijn. De spelers vullen deze om de beurt op.

13 Ad 5 Verwijderen van gevangenen. Wit had gedurende het spel al 9 gevangenen nu heeft hij er dus 15. Zwart had er al 19 nu heeft hij er 23.

14 Ad 5 De gevangen stenen worden nu teruggelegd in het gebeid van de tegenstander. Wit heeft uiteindelijk nog 32 punten op het bord Zwart heeft nu nog 34 punten op het bord. Wit heeft 5,5 komi en wint dus met 3,5 punten.

15 Gedurende het leren van het spel door veel te spelen zullen er meer begrippen en herkenbare situaties naar voren komen zoals: gevechten op leven en dood.gevechten op leven en dood. Het tellen van vrijheden.Het tellen van vrijheden. Het gevangen zitten in een ladder.Het gevangen zitten in een ladder. Voor- en nahand zetten.Voor- en nahand zetten. Snap-backs.Snap-backs. Valse ogen.Valse ogen. Knippen van groepen.Knippen van groepen.

16 Over leven en dood. Een groep is dood als deze slechts één of geen oog heeft. Hierover zijn heel veel problemen te vinden in boeken en op het Internet. Deze groepen leven Deze groep is dood

17 Wat nu overblijft is ….. veel spel plezier.


Download ppt "Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits."

Verwante presentaties


Ads door Google