De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Deze presentatie is van :

Verwante presentaties


Presentatie over: "Deze presentatie is van :"— Transcript van de presentatie:

1 Deze presentatie is van :
                                  Sarah en Sarra

2 1. Joodse taal 2. Thora 3. Feesten 4. Synagoge 5. Het gebed

3 Joodse taal Door de Diaspora (verstrooiing) zijn de Joden verspreid over vele landen. Ze preken dus veel talen. Er zijn maar liefst 3 groepen overgebleven: Hebreeuws-Duits, Hebreeuws-Catalaans en Hebreeuws. Hier zie je de Hebreeuwse schrijftaal.

4 De Thora Het heiligste boek van de Joden i de Thora. Het is een perkament rol waarop de vijf boeken van Mozes zijn geschreven. De Thora is het eerste deel van de Tenach, het tweede deel is de Nevi’iem en het derde deel van de Tenach is de Chetoeviem, dit zijn de boeken van de profeten.

5 De tien geboden Ik ben de enige ware God
De mensen mogen geen beelden van God maken. Je mag niet vloeken . Werk zes dagen en vereer God op de zevende dag. Wees goed voor je ouders en houd veel van hen. Je mag niemand doden. Mannen en vrouwen moeten trouw aan elkaar zijn. Je mag niet stelen. Je mag niet liegen Je moet proberen niet jaloers te zijn

6 Feesten Er zijn 6 verschillende feesten, en dat zijn: Sjawoe’ot Pesach
Soekkot Poeriem Chanoeka Jom Kippoer

7 Sjawoe'ot De Sjawoe’ot is 7 weken na Pesach. Met dit feesten wordt gevierd dat de Thora aan het joodse volk is gegeven. De Synagogen worden op deze dag versierd met bloemen.

8 Pesach Pesach word ook wel het lentefeest genoemd. Dan wordt de uittocht van de Israëlieten uit Egypte herinnerd. Pesach begint op de avond van de 14e nisan. Deze avond wordt de Seideravond genoemd. Pesach duurt een week en er zijn speciale regels waar de Joden zich aan moeten houden.

9 Soekkot Soekkot wordt ook wel loofhuttenfeest genoemd. Overal ter wereld bouwen joden hutten waar ze hun maaltijd eten. Het feest duurt 7 dagen.

10 Poeriem Tijdens dit feest wordt in de Synagoge het Poeriem verhaal gelezen. Het verhaal gaat over de Perzische koning Ahasveros, koningin Esther, de goede Mordechai en de jodenhater Haman. Er wordt herdacht dat het joodse volk verlost werd van deze slechte Haman. Tijdens het voorlezen over de slechte Haman maken kinderen en volwassenen zoveel mogelijk lawaai.

11

12 Chanoeka Chanoeka herdenkt de herovering van de tempel op de Grieken. In de tempel brandde de zevenarmige kandelaar op een heel klein beetje heilige olie wel 8 dagen lang. Toen kwam er pas nieuwe olie.

13 Jom Kippoer Jom Kippoer is een van de meest bekende Joodse gedenkdagen. Het is een dag , waarop men zich bezint over zichzelf, over zijn leven en over zijn relatie met G'D. Er wordt witte kleding gedragen. De witte kleur symboliseert puurheid en onschuld. Het dragen van leer wordt vermeden. Jom Kippoer begint bij zonsondergang.

14 Synagoge Wij zijn vorige week donderdag naar de Synagogen gegaan. Toen we aan kwamen zagen we op de deur 12 volken geschreven in het Hebreeuws. Ze werden allemaal gedood door Hitler. Hitler vond dat alle Joden moesten dood gaan. In de Synagogen was er een man die vertelde wat mensen in een Synagogen doen. Ze gaan daar bidden, de Thora voorlezen, en zingen.

15 Hier zie je een steen die voor de deur is in Meerssen
Hier zie je een steen die voor de deur is in Meerssen. Op deze steen zijn de namen van een volk geschreven.

16 Binnen de Synagoge in Meerssen zitten de vrouwen boven en de mannen onder.

17 Achter deze gordijn zit een glazen kastje
Achter deze gordijn zit een glazen kastje. Daarin zit de kleine en de grote Thora Hier zie je de Synagoge van buiten.

18 Het gebed Bidden mag overal. Bij elke gebeurtenis kan gebeden worden. Voor een heleboel dingen zoals: eten of drinken, nieuwe kleren of naar bed gaan. Ook voor alle handelingen in de Synagoge bestaat een gebed.

19 Deze presentatie is door:
The End Deze presentatie is door: Sarah & Sarra gemaakt.


Download ppt "Deze presentatie is van :"

Verwante presentaties


Ads door Google