De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Joodse gebruiken rond het huwelijk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Joodse gebruiken rond het huwelijk"— Transcript van de presentatie:

1 Joodse gebruiken rond het huwelijk

2 Een Joodse Bruiloft Bruidsparen trouwen niet alleen voor de
burgerlijke stand, maar vaak ook in een gebedshuis. Joodse mannen en vrouwen trouwen meestal in de synagoge. Maar het kan ook ergens anders, zelfs gewoon buiten.

3 De Choepa De huwelijksceremonie vindt plaats onder de Choepa (luifel), een symbool van het huis dat het nieuwe echtpaar samen zullen bewonen. Het is naar alle zijden open, net zoals Abraham en Sarah hun tent aan alle kanten open hadden.

4 De rabbijn De rabbijn, de geestelijke leider, zegent het huwelijk in. De kallah, de bruid en de chatan, de bruidegom worden daar goed door hem op voorbereid. Hij vertelt het bruidspaar wat er van hen verwacht wordt, als zij getrouwd zijn. Hij vertelt ze, dat het goed is om de kinderen in de joodse gebruiken op te voeden.

5 Ketoeba Al meer dan tweeduizend jaar tekenen Joodse mensen die gaan trouwen een ketoeba. Dat is een soort contract. Ze beloven daarin goed voor elkaar te zorgen en samen een Joods gezin te vormen. Naast het bruidspaar zetten ook twee getuigen en de rabbijn hun handtekening eronder. De ketoeba wordt tijdens de huwelijksceremonie hardop voorgelezen.

6 De ringen De ringen zijn meestal gemaakt van goud. Er mogen geen juwelen op zitten. De ring moet namelijk helmaal rond en gaaf zijn. Zo moet ook het huwelijk zijn: zonder einde of onderbreking. Als ze de ring aan elkaar geven zegt de bruidegom: ‘Zie, door deze ring ben jij in heiligheid met mij getrouwd volgens de wet van Mosje (Mozes) en Jisraël.’ Vervolgens schuift de bruidegom een ring aan de rechter wijsvinger van de bruid. Op dat moment worden zij daadwerkelijk in de echt verbonden.

7 Sjewa berachot Een belangrijk deel van de trouwdienst is het uitspreken van zeven gebeden. In het Hebreeuws heet dat de sjewa berachot. Ze danken God en vragen om vreugde en blijdschap voor het bruidspaar.

8 De wijn Het bruidspaar krijgt twee keer een slokje wijn te drinken.
Daarna zegent de rabbijn de bruid en de bruidegom.

9 Het glas gebroken Aan het einde van de joodse ceremonie stapt
de bruidegom op het wijnglas om het te breken, wat volgens één van de verklaringen de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem symboliseert. Zelfs op zo’n vrolijke dag als een trouwdag willen ze daar even bij stilstaan. Als dat is gebeurd roept iedereen: Mazzel tov! Goed geluk! Daarna vertrekt het bruidspaar naar een afgezonderde ruimte, vaak om na een dag vasten iets te eten. Het feit dat ze samen alleen in één ruimte kunnen zijn is al een bewijs van hun gehuwde staat.  

10 Receptie Hierna komen de bruid en bruidegom terug in de ruimte met gasten waar de receptie aanvangt. Ze worden dan voor het eerste aangekondigd als mijnheer en mevrouw “X”. De mannen en vrouwen dansen gescheiden en om de bruid en bruidegom heen. Tijdens een van de dansen, de hora, tillen de gasten het bruidspaar (de koning en koningin) op stoelen boven hun hoofd. De joodse ceremonie eindigt met een maaltijd, waar wederom de zeven zegeningen worden uitgesproken en het bruidspaar deelt wederom de wijn.


Download ppt "Joodse gebruiken rond het huwelijk"

Verwante presentaties


Ads door Google