De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kloosters & kathedralen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kloosters & kathedralen"— Transcript van de presentatie:

1 Kloosters & kathedralen
Vroegmoderne tijd Moderne tijd Prehistorie Oudheid Middeleeuwen 50 v. Chr. 500 1500 1800 Jagers & Boeren Grieken & Romeinen Monniken, ridders, steden & staten Grieken en Romeinen Kloosters & kathedralen

2 Heilige plaatsen Elk geloof heeft zijn heilige plaatsen; plaatsen waar bijvoorbeeld een wonder is gebeurd of waar een heilige is gestorven. Voor de islamieten waren dat Mekka en Medina. De christenen in de Middeleeuwen trokken vooral naar Rome, Jeruzalem en Santiago de Compostela. Deze plaatsen werden in de middeleeuwen druk bezocht. In Santiago de Compostela ligt de Heilige Jacobus begraven. Hij was één van de twaalf apostelen. Een apostel was een leerling van Christus. Op een dag verscheen de geest van Jacobus uit de zee, overdekt met schelpen. In Rome is de Heilige Petrus begraven. Ook hij was één van de apostelen van Christus. Op zijn graf is de Sint-Pieter gebouwd. Deze kathedraal staat in Vaticaanstad, waar de paus woont. Jeruzalem is voor christenen een heilige plaats omdat Jezus daar heeft geleefd en geleden. Hij is er gestorven, begraven en verrezen.

3 Pelgrimstochten Wanneer iemand een reis maakt naar een heilige plaats dan heet dat een pelgrimstocht of bedevaart. Mensen konden om verschillende redenen op pelgrimstocht gaan: Iemand met een ziekte of kwaal hoopt door zijn gebed op de heilige plaats beter te worden. Soms werd iemand als straf voor een misdaad weggestuurd op pelgrimstocht Mensen die spijt hadden van iets gingen op pelgrimstocht, daarmee wilde ze het goed maken. Dieven ging ook op pelgrimstocht. Ze deden dan net alsof ze ook een pelgrim waren. Zo konden ze tijdens de tocht de pelgrims beroven. - Ook gingen jonge mensen op pelgrimstocht om stiekem bij elkaar te kunnen zijn. Wanneer dat bijvoorbeeld van hun ouders niet mocht.


Download ppt "Kloosters & kathedralen"

Verwante presentaties


Ads door Google