De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beelden storm.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beelden storm."— Transcript van de presentatie:

1 beelden storm

2 wanneer het begon Het begon in de tijd van ontdekkers en
hervormers, van In die tijd was bijna iedereen gelovig, in de kerk stonden allemaal beelden. Een man genaamd Maarten Luther dacht: moeten wij wel allemaal beelden vereren van God, misschien wil Hij dat wel helemaal niet ? Maarten Luther was de eerste protestant. Hij had het idee dat ze geen beelden moesten vereren maar alleen de bijbel.

3 de kerk zelf De kerk was in die tijd helemaal niet vrijgevig.
De monniken en mensen die in de kerk werkten, dachten vaak alleen aan zichzelf. Terwijl de kerk veel aan de armen moest geven volgens de Bijbel. Dus als mensen van de kerk brood of zo gingen kopen gaven ze dat niet zo snel aan iemand. Het was zelfs zo erg dat als iemand bijvoorbeeld een appel had gepakt zonder het te vragen (dus eigenlijk gestolen), moest hij heel erg veel geld betalen aan de kerk. Dat heette een zonde. De kerk zei dat God je zou vergeven, terwijl de kerk er aan verdienden. De kerk was dus soms wel gemeen. In de tijd dat er mensen in opstand kwamen was de oogst ook mislukt, en hadden de mensen dus nog minder te eten. De kerk had wel genoeg geld om het eten van de armen te betalen, maar gaven dat niet weg.

4 de storm Vroeger was iedereen gelovig maar nu is dat niet zo. Dat komt omdat je moest geloven in God van de kerk. Iemand genaamd Maarten Luther dacht: het gaat niet goed met de kerk ik moet actie voeren. God wil helemaal niet dat wij beelden vereren hij wil dat we hem zelf vereren. Hij werd de eerste protestant. Veel mensen vonden het een goed idee en werden ook protestant. Toen gingen er mensen in hele grote groepen van wel 100 mensen actie voeren tegen de kerk. Ze vernielden alle schilderijen en beelden die konden vinden. Ze zijn door heel Nederland en België naar kerken en kloosters gegaan om van alles te vernielen. Nadat ze alle beelden kapot hadden gegooid was de kerk echt helemaal leeg dus de kerk was natuurlijk erg boos op de protestanten maar kon niks doen om ze tegen te houden. De protestanten gingen niet eens meer in kerken bidden dus deden dat buiten in een weiland of grasveld. De katholieke kerk had de strijd verloren. Ze mochten niet meer kerken hebben die mooi met goud waren. Dus bouwden ze schuilkerken die zaten vaak in grote huizen of soms zelfs kastelen.

5 waar ? Waar? Wat blauw is daar zijn de protestanten naar toe gegaan en daar hebben ze de beelden vernield. Het gebeurde allemaal in Nederland en België.


Download ppt "Beelden storm."

Verwante presentaties


Ads door Google