27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over Diversion Bureau voor maatschappelijke innovatie
Advertisements

IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
Dr. Albertus Risaeusschool
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Samenwerking Voorne-Putten jeugd(gezondheids)zorg Ambtelijke Werkgroep Jeugd Voorne-Putten.
Bestuurlijke relevantie
Het jonge kind, VVE en doorgaande lijn Waar gaan we heen? OKE wet Beleidsplan VVE “en nu is het OKE” Ombuigingsbesluit peuterspeelzalen Kwaliteitseisen.
…in de grote stad 15 november 2010 Bureau Frontlijn.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Informatie Brede Buurtschool en Leer Kansen Profiel
Invoering CJG gemeente Son en Breugel
Inhoudelijke samenwerking “……..Palet Vliedberg”
EERSTE JAAR Kopgroep wethouders voor kindcentra
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Harmonisatieplannen kabinet
senior beleidsmedewerker onderwijsbeleid
Landelijke LEA-conferentie
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
NME: kiezen, leren, meedoen
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Basismodel CJG Om de naam CJG te mogen gebruiken moet
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Meer maatwerk door vernieuw(end) teamwerk ‘t Heibosch
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
TRAJEKT Samen kunnen we alles
Trojka Een nieuwe manier van indiceren. DE GESCHIEDENIS De Trojka is ontstaan in het kader van passend onderwijs en de ontwikkeling Centrum Jeugd en gezin.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
1 Gemeenteraad Gouda 17 september 2008 Ineke van Kampen JGZ GGDHM Rita Siegers.
Zorg voor peuters Vroeg Erbij in Assen Zorg voor jonge kinderen.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Logopedische ondersteuning in de voor- en vroegscholen van Eysden-Margraten Eduard Rodigas, senior onderwijsadviseur.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Peuterspeelzaalbeleid Voorbereidende Vergadering 16 oktober 2007.
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
Buurtteams Jeugd en JGZ drs. Geert van der Velde/ Qraad Adviseur Strategisch beleid en Zorgvernieuwing.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Resultaatgericht Samenwerken
Workshop inspraak gemeentelijk jeugdbeleid
Ontwerp Wmo beleidsplan
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
De collecte is voor Red een Kind.
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Transcript van de presentatie:

27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?

27 maart Kent iemand deze draaischijf? Deze schijf hebben we vorig jaar rond deze tijd allemaal in ons postbakje gehad. De schijf heeft mij geintrigeerd. Wat is het voor schijf? Het is de harde schijf van het lokaal jeugdbeleid. De schijf is uitgegeven door het Verweij Jonker instituut n.a.v. hun onderzoek “Kinderen in tel”. “Kinderen in tel” geeft met harde cijfers aan hoe in de gemeente de stand van zaken is met betrekking tot jeugdbeleid. Onze gemeente Hoogeveen staat op plaats 47. De CDA fractie is daar van geschrokken en heeft vorig jaar besloten jeugdbeleid wederom tot speerpunt te maken. Het CDA is de partij van jeugd en gezin en wij hebben ook in 2003 het jeugdbeleid al eens op de agenda gezet. Wij vinden het belangrijk dat het goed gaat met onze kinderen. De ouders zijn de eerst verantwoordelijke maar de maatschappij verandert en vraagt ook ondersteuning van andere partijen om het kind heen.

27 maart Werkgroep Jeugd CDA Gesprekken met o.a. Diverse afdelingen SWW Buurtbeheer Peuterspeelzaal Brede School Stichting One RMC/leerplicht Ambtenaren We hebben diverse instanties bezocht en gevraagd naar die zaken die voor verbetering vatbaar zijn We hebben diverse instanties bezocht en gevraagd naar de die zaken die voor verbetering vatbaar zijn.

27 maart Afbakening Veel info uit de gesprekken Keus CDA om kaders te stellen voor beleid t.a.v. het jonge kind

27 maart Er zijn in de leeftijd van 0-21 jaar nog diverse zaken aan te pakken. Wij hebben voor nu gekozen voor een afbakening. We willen het college graag een aantal kaders meegeven voor de aankomende voorjaarsnota. Daarom hebben we de belangrijkste knelpunten uit ons onderzoek gehaald. Wij willen nu ingaan op de leeftijdscategorie van 0-6 jaar.

27 maart Huidige situatie Aantal achterstandswijken (40%) Aantal kinderen met achterstand (26%) Kind in uitkeringsgezin (7%) Afgelopen jaren geïnvesteerd in onderwijs achterstand in een aantal wijken Diverse instanties houden zich met jeugd en opvoeden bezig Peuterspeelzalen niet genoeg toegerust Cijfers komen uit het onderzoek Kinderen in tel van het Verweij Jonker instituut. Het zijn cijfers van 2006.

27 maart Huidige uitgangspunten gemeente Inzet op talentontwikkeling Geen aanvaarding achterstanden Meer samenhang tussen aanbieders Meer samenhang in aanbod

27 maart Huidig beleid / projecten VVE in een aantal wijken BOS project in een aantal wijken Vergroten gebruiksmogelijkheden bibliotheek Vergroten ontwikkelingsmogelijkheden kwetsbare groepen Onderzoek kind en armoede Onderzoek naar opzetten Centra Jeugd en Gezin

27 maart Waar lopen wij tegen aan? Bieden wij elk kind dezelfde kansen? of Heeft een kind met achterstand pech als het in een “normale” wijk woont?

27 maart In gesprekken met o.a. buurtbeheer en peuterspeelzaal kwam naar voren dat zij problemen hebben met kinderen met een achterstand die niet in een gebied wonen waar Voor en Vroegschoolse educatie geboden wordt. Deze kinderen en hun ouders krijgen dus niet de kans om constructief te werken aan de achterstand. Als kinderen éénmaal met een achterstand op de basisschool binnen komen dan blijkt dat dat nauwelijks meer in te lopen is. Je ontneemt een kind en de ouders dus nogal wat.

27 maart Welke aanpak? Starten we diverse projecten voor kinderen waar het al mis mee is gegaan of durven we het ook aan om te starten met het hulp bieden aan alle kinderen van jaar met een achterstand?

27 maart Vraag is ook of nu investeren duurder is dan niets doen en later problemen op moeten lossen. Het CDA zou graag zien dat alle kinderen in de gemeente Hoogeveen dezelfde kansen krijgen.

27 maart Kaders voor het College 1.Opvoedingsondersteuning (VVE) voor alle kinderen met een achterstand (26%). 2.Professionalisering peuterspeelzaal. 3.Kinderopvang ook gericht op voorbereiding basisschool. 4.Gemeente neemt de regie in Centrum voor Jeugd en Gezin en in het reduceren van achterstanden. (geen vrijblijvende afstemming tussen diverse instellingen)

27 maart Het CDA wil daarom het college de volgende kaders meegeven: VVE voor alle kinderen die dat nodig hebben. Mag op een andere wijze ingevuld worden maar kom maar met een oplossing. Peuterspeelzalen spelen een belangrijke rol bij het signaleren van achterstanden en inzet op achterstanden. Zij werken echter met 1 leidster op een groep en daarnaast met vrijwilligers. De peuterspeelzalen geven zelf aan dat ze willen professionaliseren om beter te kunnen werken aan achterstanden bij kinderen en om te kunnen voldoen aan de VVE norm. Zij hebben o.a. een extra professionele kracht nodig als de leidster kinderen observeert. Een grote groep kinderen gaat naar de kinderopvang. Als ze een aantal dagen gaan zullen ze niet meer naar de peuterspeelzaal gaan. De kinderopvang is nog niet zover dat ze kinderen net als de peuterspeelzaal voorbereid op het basisonderwijs. Graag zouden we zien dat de peuterspeelzaal en kinderopvang de werkwijze op elkaar afstemmen zodat alle kinderen op een zelfde niveau naar de basisschool gaan. De gemeente is bezig met inventariseren hoe kan worden samengewerkt met allerlei instellingen in het Centrum voor Jeugd en gezin. Wij zouden graag zien dat de gemeente in gezinnen waar het niet goed mee gaat en diverse instellingen betrokken zijn de regie gaat nemen of bepaald welke instelling de regie neemt.

27 maart 2008 Durft u het aan?