CASCADEREGELING VOOR VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN: Is er een vergund therapeutisch diergeneesmiddel voor deze diersoort en deze indicatie in België beschikbaar?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
WAT KOST FARMACEUTISCHE ZORG IN UW APOTHEEK?
Advertisements

van verdragsbepalingen
WAT IS FARMACOVIGILANTIE?
Zorgt voor continuïteit
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
Algemene Vergadering vergadering 22 april Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau •2 stemopnemers •Secretaris.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Uitstellen of vervroegen van pensioen. Kan dat zomaar?
POM-non-POM Wijziging kanalisatie diergeneesmiddelen voor voedselproducerende dieren.
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Fred Smit.
LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30. LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30.
Willebroekkaai, 38 B-1000 Brussel Website KSZ: Afschaffing van de SIS-kaart.
Antibioticaresistentie in de veehouderij
17. Concurentie. © 2009 Mr. J. Keizerwww.BedrijfenRecht2 Mededingingswet de Mededingingswet verbiedt: –kartels; –misbruik van een economische machtspositie;
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Ontvangst, opslag en distributie SMH
Het FANC is ISO 9001:2000 gecertifieerd – l’AFCN est certifiée ISO 9001:2000 Formulieren Martine Liebens Expert Invoer & Vervoer Registratieformulier Aanvraagformulieren.
HANDLEIDING: REGISTREREN VAN VACCINATIES Q-KOORTS
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
Goede afspraken maken goede vrienden!!!
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Normstelling bestuursrecht
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Symposium Palliatief Netwerk
Pensioenverzekeren over de grens
Medicatie.
Toepassing 30% regeling TU/e Bert Voets 12 juni 2007.
auteursrechtprivacyarchiefwet Krant: Krant: – Een krant publiceren is een economische transactie met bijzondere eigenschappen: Nieuwsberichten zijn extreem.
Misbruik en verslaving
Wachtdienstregeling.
Vrij verkeer van werknemers
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Magistrale bereidingen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Ad Otjes Manager Versa Welzijn
De wet op de marktpraktijken en bescherming van de consument
RISPERDAL ® CONSTA TM voor de onderhoudsbehandeling bij schizofrenie.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Wet Dieren nader bekeken
MPR melkcontrole.
Implema ntation of UN Resolutio n 1373 Financiële sancties FOD Financiën – Thesaurie 21 April april 2015 FOD Financiën - Thesaurie.
Initiatiecursus voor kandidaat-scheidsrechters - apr. 2013P.L. /G.F.
Beheer veterinaire apotheek
Wettelijk kader Kwaliteitswet zorginstellingen
Autoriteit diergeneesmiddelen
Wetgeving Beheren medicijnen.
Verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen
delvotest® proeftoets
Ip4inno 1 A.Auteursrecht B. ‘Reputatie’ en merken in het Angelsaksisch recht C. Niet-geregistreerde modellen D. Halfgeleidertopografierecht.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Richtlijn inzake industriële emissies (IPPC review) Thema inspecties, toegang tot informatie en deelneming van het publiek Michel Amand DGRNE - DCE Pilote.
Cascade in De bijenhouderij
PP-ONC-NLD-0130.
Terecht op de praktijk het blauwe boekje voor de dierenartsassistente
Alle ambulante geneesmiddelenvoorschriften zijn elektronisch (behoudens noodgevallen) Voor eind 2017: Veralgemening van het elektronisch.
AANPASSINGEN/INTERPRETATIES SPORTREGLEMENTEN ZWEMMEN
Vraagkaarten Intensieve veeteelt.
Nieuw KB 21/07/2016: GEBRUIK KRITISCH BELANGRIJKE ANTIBIOTICA
advies aan de raad voor dierenaangelegenheden
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.

DESKUNDIG, FLEXIBEL EN ONAFHANKELIJK
apotheker elkaar ontmoeten …
Voeg hier een foto van het product in
Afvalstof of grondstof? Introductie
Transcript van de presentatie:

CASCADEREGELING VOOR VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN: Is er een vergund therapeutisch diergeneesmiddel voor deze diersoort en deze indicatie in België beschikbaar? JA NEE Onder uitzonderlijke omstandigheden en in het bijzonder teneinde onaanvaardbaar lijden te vermijden mag men de cascade toepassen. Is dit het geval? Is er een vergund geneesmiddel, bestemd voor een andere diersoort of voor een andere aandoening bij dezelfde diersoort in België beschikbaar? Gebruik een vergund geneesmiddel JA NEE JA Gebruik dit vergund geneesmiddel Is er een vergund humaan geneesmiddel in België beschikbaar of een veterinair geneesmiddel voor dezelfde diersoort of voor een andere maar voor productie bestemde diersoort en vergund in een andere Europese lidstaat? JA Gebruik een van deze producten NEE Is het mogelijk een geneesmiddel toe te dienen, dat door de apotheker overeenkomstig een voorschrift ex tempore bereid wordt? JA Bereid een ex tempore product voor NEE De behandeling met een geneesmiddel is niet mogelijk Tenzij het gebruikte geneesmiddel al een wachttijd voor de bestemde diersoort voorziet, mag de opgegeven wachttijd niet minder bedragen dan: 7 dagen voor eieren 7 dagen voor melk 28 dagen voor vlees van pluimvee en van zoogdieren, met inbegrip van vet en afval 500 graaddagen voor visvlees De groothandelaar-verdeler en de officina-apotheker moeten driemaandelijks een overzicht van de geleverde hoeveelheden voorleggen aan het FAGG, dat instaat voor de opvolging ervan en dat optreedt tegen eventuele misbruiken. De dierenarts houdt een register bij met de datum waarop de dieren werden onderzocht, de gegevens van de eigenaar, het aantal behandelde dieren, de diagnose, de voorgeschreven geneesmiddelen, de toegediende doses, de duur van de behandeling en de door hem vastgestelde wachttijden. Deze gegevens moet hij ten minste vijf jaar voor inspectie ter beschikking stellen. Economische motieven mogen niet spelen in de toepassing van de cascaderegeling. De dierenarts is rechtstreeks en persoonlijk verantwoordelijk voor het voorschrijven en de toediening van het geneesmiddel.

CASCADEREGELING VOOR NIET - VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN: Is er een vergund therapeutisch diergeneesmiddel voor deze diersoort en deze indicatie in België beschikbaar? JA NEE Onder uitzonderlijke omstandigheden en in het bijzonder teneinde onaanvaardbaar lijden te vermijden mag men de cascade toepassen. Is dit het geval? Is er een vergund geneesmiddel, bestemd voor een andere diersoort of voor een andere aandoening bij dezelfde diersoort in België beschikbaar? Gebruik een vergund geneesmiddel JA NEE JA Gebruik dit vergund geneesmiddel Is er een vergund humaan geneesmiddel in België beschikbaar of een veterinair geneesmiddel voor dezelfde diersoort of voor een andere diersoort en vergund in een andere Europese lidstaat? NEE JA Gebruik een van deze producten Is het mogelijk een geneesmiddel toe te dienen, dat door de apotheker overeenkomstig een voorschrift ex tempore bereid wordt? JA Bereid een ex tempore product voor NEE De behandeling met een geneesmiddel is niet mogelijk Ook de paarden behoren tot deze groep, op voorwaarde dat overeenkomstig het KB van 16 juni 2005 verklaard is dat het dier niet is bedoeld als slachtdier voor menselijke consumptie. Zo niet is de cascaderegeling voor voedselproducerende dieren van toepassing. De groothandelaar-verdeler en de officina-apotheker moeten driemaandelijks een overzicht van de geleverde hoeveelheden voorleggen aan het FAGG, dat instaat voor de opvolging ervan en dat optreedt tegen eventuele misbruiken. Economische motieven mogen niet spelen in de toepassing van de cascaderegeling. De dierenarts is rechtstreeks en persoonlijk verantwoordelijk voor het voorschrijven en de toediening van het geneesmiddel.