25 MEI 2009 26 MEI 2009 Workshop : onderwijskundige context en ict.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DAG VAN DE VAKDIDACTIEK Ijveren voor nijverheid!
Advertisements

Workshop : onderwijskundige context en ict
De nieuwe ICT-diamant Sociaal-ethische competenties
21 mei – ontmoetingsdag - sessie 2a - 13 uur tot uur - lokaal A (aula)
Project gratis dyslexiesoftware Vlaamse overheid departement onderwijs uitgevoerd door SNPB samenwerkingsverband van de netgebonden pedagogische begeleidingsdiensten.
Project ICT–ondersteuning voor kinderen met leerstoornissen
ICT-competenties voor het einde van de basisschool
Het digitaal schoolbord
Leren in een ICT - context. een verhaal in beeld brengen…
Ict - beleidsplan
Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl 2 november 2007 Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl P.M.Bloemendaal.
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Intro Interactieproces Soorten edusoft Van COO tot CBO Open of gesloten Spelen of leren Online of offline Beoordeling Criteria Organisatie Aan de slag.
Waarom ‘Financiën en Leermiddelenbeleid’? Doel van deze presentatie Het budget en de kosten De verdelingssystematiek Twee scholen, twee scenario’s De logistiek.
KENMERKEN VAN EEN STERK ICT-BELEID Jan Saveyn 5 maart 2007.
Samenwerken aan Onderwijs en ICT Frank vd Oetelaar dinsdag 12 april 2005.
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
“ Beleidsmatig werken aan ICT ”
Een grote kromme lijn, twee kleine schuine streepjes, een verticaal lijnstuk, een licht gebogen lijn, een blauwe driehoek, twee cirkels, twee blauwe bolletjes,
Deskundigheids- bevordering I2 Breda 12 april 2005.
Module school en samenleving
Studiedag voor zorgcoördinatoren en zorgteams 18 november - Brussel
TOM waarom eigenlijk? Recht doen aan verschillen
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Voorwaarden voor succesvol gebruik van de ELO H-P Köhler
Informatie Communicatie Technologie
Informatie Communicatie Technologie
Vernieuwing verzorging
SEPTEMBER 2007 : ICT-EINDTERMEN= werken aan ICT-COMPETENTIES informatiecommunicatie (in) (be) oefenen twee richtingen (op) zoeken één richting ICT op een.
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
ICT-praktijkdag 1 ste leerjaar … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdag jongste kleuters … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
een grote kromme lijn, twee kleine schuine streepjes, een verticaal lijnstuk, een licht gebogen lijn, een blauwe driehoek, twee cirkels, twee blauwe bolletjes,
bouwstenen voor ict in het onderwijs
Leren in een ICT - context Aalst 06 juni 2011 – Massemen 07 juni 2011.
ICT-competentieprofiel lerarenopleiders
Leeractiviteitenbank voor het basisonderwijs Flexibele onderwijsaanpak voor de zaakvakken.
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
Geïntegreerd werken aan de ICT-eindtermen binnen muzische vorming.
Coachen ICT bijeenkomst 10 oktober 2006 “Ook een coach heeft een coach nodig.”
Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. 2. De.
TECHNIEK OP SCHOOL IN DE 21 STE EEUW SYNERGIE PROJECT BC2000 Presentatie samenwerking Buninessclub 2000.
Van ICT-coördinator naar ICOACH
ICT-er als coach. Stelling "De rol van ICT-coördinator bestaat uit het plannen en begeleiden van een veranderingsproces dat onderwijzend personeel (en.
Workshop ‘visieversneller’
ICT-competenties in het basisonderwijs Via ICT-integratie naar ICT-competentie. - Kurt Dossche.
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Ict in het basisonderwijs Didactiek in Balans 2011 Onderzoeksuitkomsten 6 april 2011.
Toepassing van ICT Martijn De Vlaemynck.
EEN KIJK OP ICT IN HET BASISONDERWIJS “Zij wilde de wereld zien, hij installeerde Google Earth”
ALGEMEEN Werkdagen Kim en Shanta (7a), Hester en Judith (7b) Stagiair maandag en dinsdag Kim en Shanta Tijden Klassendienst Weektaak Zelfstandig werken.
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 B ETER ONDERWIJS MET DIGITAAL LEERMATERIAAL : DROOM OF WERKELIJKHEID ? Alfons ten Brummelhuis Arrangeursdag.
Elektronische Leer Omgeving “de rode draad in het onderwijs” bron: A. Van der Hoeff.
Coaching in regioleren
Werkgroep OPP van SWV Apeldoorn PO
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Koersobservatie door leerkrachten van het veranderteam
ICT-competenties voor het einde van de basisschool
Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met
Heb jij ballen voor scrummen?
Sint-Jozefsinstituut
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
Transcript van de presentatie:

25 MEI MEI 2009 Workshop : onderwijskundige context en ict

onderwijskundige context en ict Overwegingen en inzichten aanreiken en uitwisselen om scherp te formuleren wat we (als school ) willen bereiken met ict in het onderwijs.

Onderwijskundige context en doorlichting ict Het aanleren van ICT-vaardigheden heeft een grote transferwaarde. Ondanks de aanwezigheid van een uitgerust computerlokaal met internetaansluiting, zijn er geen schoolafspraken over het gebruik ervan. Een ICT-leerlijn ontbreekt. (Doorlichtingsverslag / H...) Het ICT-gebruik wordt doorgaans geïntegreerd aangeboden. Het is gebaseerd op een nog vrij beknopte leerlijn, aangemaakt door een werkgroep. Een nieuw aangeworven teamlid coördineert. Zijn opdracht behelst hoofdzakelijk het technisch op punt stellen van de apparatuur, een internetaansluiting voorzien in alle lokalen en het team nascholen op ICT-vlak. Binnen de kleuterafdeling konden we vaststellen dat het computerpark er ver van technisch ideaal is. De ICT-leerlijn kan aan functionaliteit winnen door ze te baseren op de beginsituatie van leerlingen/leerkrachten en ze verder te graderen. Het zorgteam krijgt de kans zich te professionaliseren in haar specifieke taak en de ICT-coördinator biedt een schooleigen vervolmaking in het computergebruik aan het team aan. (Doorlichtingsverslag / V…) Elke vestigingsplaats beschikt over een goed uitgebouwde computerklas. Daarnaast bevindt zich in bijna elke klas ook minstens één PC (personal computer). De ICT-coördinator (informatie- en communicatietechnologie) verleent omwille van tijdsgebrek vooral technische ondersteuning. De school beschikt over een ICT-leerlijn en de verantwoordelijke stelt ook heel wat bruikbare digitale informatie ter beschikking van de leraren (via een snelkoppeling op het bureaublad). Niettegenstaande het vrij goed uitgebouwde computerpark, blijft het efficiënt gebruik ervan toch sterk leerkrachtgebonden. De bestaande ICT-leerlijn is nog niet in alle klassen geïmplementeerd en de klas-PC wordt in een aantal gevallen niet door de kinderen gebruikt. Een pedagogische raad met vertegenwoordigers vanuit elk niveau en vanuit elke vestiging en graad, aangevuld met de zorg- en ICT-coördinator en de preventieadviseur ondersteunen het intern leiderschap. Op de maandelijkse bijeenkomsten wordt vooral beleidsvoorbereidend werk verricht (o.a. het voorbereiden van de personeelsvergaderingen). (Doorlichtingsverslag / St-…)

onderwijskundige context en ict visie op onderwijs deskundigheid digitaal leermateriaal ICT-infrastructuur

onderwijskundige context en ict visie op onderwijs kennis en vaardigheden (deskundigheid) educatieve software / content (digitaal leermateriaal) ICT- infrastructuur

Onderwijskundige context en ict ONDERWIJS IS OVERDRAGEN ICT als aanvulling ICT als extra oefenstof ICT inbouwen in het management ONDERWIJS IS INTERACTIE ICT als methodisch onderdeel van het leren ICT in een takensysteem ICT in dag-/weektaak ICT afgestemd op een eigen niveau ICT om samenwerkend te leren ONDERWIJS IS ONTDEKKEN ICT los van elke methode ICT om leerlingen eigen doelen en leerwegen te laten ontdekken  visie op competentie  visie op relatie  visie op autonomie visie op competentie + visie op relatie + visie op autonomie = adaptief onderwijs visie op onderwijs

onderwijskundige context en ict SAMMY’S WORKSHOPKWELWERK REKENWEB WOORDKASTEEL ontdekkend leren zelfstandig leren, differentiëren en remediëren diagnosticeren en evalueren inoefenen digitaal leermateriaal

visie op onderwijs kennis en vaardigheden (deskundigheid) educatieve software / content (digitaal leermateriaal) ICT-infrastructuur ICT op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier gebruiken een positieve houding tegenover ICT en bereid zijn ICT te gebruiken bij het leren kennis inzicht ervaringen Onderwijskundige context en eindtermen ict (zelfstandig) oefenen in een door ICT ondersteunde leeromgeving (zelfstandig) leren in een door ICT ondersteunde leeromgeving ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren ICT gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen ICT gebruiken om te communiceren

ict-coördinator = icoach kennis en vaardigheden (deskundigheid) visie op onderwijs digitaal leermateriaal ICT-infrastructuur adviseren en plannen reflecteren en waarderen coachen en stimuleren inrichten en innoveren Onderwijskundige context en icoach ict-leerlijn ict-beleidsplan

Onderwijskundige context en ict-regiowerk Gebruikte bron: kinderen leerkrachten team overleg + ict-werkbalk

Dank voor uw aandacht ! Deze presentatie is beschikbaar via: (via “schoolteam”  “visie”  interregionaal overleg)