Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Advertisements

Dyslexie de baas! Ouderavond 1
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Workshop: Als je op of uit valt of juist niet…. Wat komt aan de orde: 1.De realiteit van de GHS 2.Aanstaande ontwikkelingen 3.Vragen en/of opmerkingen.
Handelingsgericht werken en de IB
Workshop Handelingsgericht werken
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
EEN LOOPBAAN BIJ DE RECHTERLIJKE MACHT Examen beroepsbekwaamheid
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
De Van Damschool in ontwikkeling
Lotte Van Dyck Tom Walgraeve
Bovenschoolse voorzieningen RSV Breda
Onderwijs passend maken met behulp van handelingsgericht werken Studiedag 13 oktober 2009 SWV Delft - Pijnacker.
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
Logical Framework Approach
MULTI DISCIPLINAIR OVERLEG
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Leerlingenzorg op basisschool Los Hoes
Coachen ICT bijeenkomst 10 oktober 2006 “Ook een coach heeft een coach nodig.”
HGW-Vuurvlinder Passend Onderwijs? Bezuinigingen? Handelings Gericht Werken Hulp vanuit de overheid?
Leerlingvolgsysteem  Webapplicatie (6 modulen)  Zorgteam / ZBO’s  Psychosociale gezondheid.
Handelingsgericht werken
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
Leerlingzorg op r.k. Basisschool de Parkiet
Pass’t Montessorionderwijs ?
Handelingsgericht Werken
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Passend Onderwijs Thee met de directie 21 februari.
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Ouders als deelnemer van het ZBO Sandra Hollander, onderwijsadviseur Workshop ZBO.
Het begint bij het jonge kind
Crisis en het domino-effect
Ouderavond verwijzingen vervolgonderwijs.  Welkom  Passend Onderwijs  Verwijzingsprocedure  Mogelijkheden verwijzing - SBO (Speciale Basisschool)
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Voortijdig schoolverlaten
Programma Introductie. Monitoring Functies van het ZAT Samenwerken in een ZAT Aanbevelingen.
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Naar het voortgezet onderwijs
Het OPP als kans voor samenwerking: werken met het Groeidocument
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
De domeinen & Niveau bij ABB.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Marieke Guelen Kim Strik 24 november 2008 Logopedische Dienst Maas & Waal.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Intervisie Door: Chantal van der Gouwe.
IB Klankbordgroep Maart Programma 1.Twee voorbeeldaanvragen 2.Aanmelding en (on)mogelijkheden observatiecentra, peuter/kleutergroep 3.Aanrader 4.
Welkom op de informatieavond Het Hooghuis Stadion Jan van Vucht, locatiedirecteur.
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Het brede school ondersteuningsteam BSOT. Uitgangspunten preventief werken / vroeg signaleren samenwerken met alle instanties en ouders snelheid van.
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Aan de bel trekken: wanneer en hoe? Ruben Griffioen & Jos Mast.
24 uurs diagnostiek, een specialisme! 16 juni 2016 Sandra Baggen,
Presentatie Ouderavond
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Hoe volgen wij onze kinderen?
LEERLINGBESPREKINGEN
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Transcript van de presentatie:

Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam

Probleemgerichte benadering: Probleemdiagnose formuleren op basis van de huidige problemen van het kind (bijvoorbeeld leerproblemen), de gegevens uit het verleden (anamnese) van het kind. Men tracht de oorzaak van de problemen te achterhalen (bijvoorbeeld diagnostisch onderzoek). Doel = probleem oplossen. Gehanteerd binnen het medisch model

Handelingsgerichte benadering: Bij het formuleren van de probleemdiagnose staan de context en de daarmee samenhangende interacties centraal. “Waarom heeft dit kind met zijn mogelijkheden en beperkingen, uit dit gezin, in deze school, met deze leraar en deze medeleerlingen, deze onderkende problemen en hoe kunnen deze problemen effectief worden opgelost?” Bij het formuleren van oplossingen worden de protectieve factoren van zowel het kind en zijn /haar omgeving (gezin, school, leerkracht, medeleerlingen) als uitgangspunt genomen. Bij het formuleren van oplossingen (adviezen) zijn het kind en zijn/haar ouders betrokken en moeten met de adviezen “aan de slag kunnen”.

Vaste deelnemers: Directie Intern begeleider Schoolarts Schoolmaatschappelijk werk Leerplichtambtenaar Belangrijk: Wie leidt het ZBO?

Deelnemers op afroep: VIA Amsterdam Politie Andere deskundigen en specialisten (bijvoorbeeld ABC, PAB-er, BJAA, medewerker ALTRA, schoollogopedist, enz). Ouders uitnodigen voor een ZBO is een mogelijkheid, zeker binnen handelingsgericht werken zijn ouders belangrijke deelnemers.

Doel ZBO- Handelingsgericht werken Wat is er nodig en wat zijn de aanknopingspunten om het kind zo goed mogelijk te begeleiden waarbij gebruik wordt gemaakt van de protectieve factoren en waarbij de verschillende contexten betrokken worden. Belangrijk om het doel vooraf met elkaar te bespreken om te voorkomen dat de verschillende partijen met verschillende verwachtingen deelnemen aan het ZBO (= rol voorzitter).

Opdracht Casus = Formuleer vragen vanuit de handelingsgerichte benadering voor de betrokkenen bij het ZBO. Er kunnen drie soorten vragen gesteld worden: - onderkennende vragen /opmerkingen - verklarende vragen/ opmerkingen - adviserende vragen/opmerkingen Onderkennende en verklarende opmerkingen / vragen dienen altijd om te komen tot handelingsgerichte advisering. Deelnemers op afroep zijn BJAA /Altra/ Spirit

Achteraf bespreken Wat is informatie die je kunt beïnvloeden, wat niet en hoe ga je met deze informatie om. Welke informatie is van belang en welke informatie is overbodig (te veel en uitgebreid). Wat zijn aanknopingspunten, waar heb je wat aan en waar kun je mee verder? Welke handelingsgerichte advisering vloeit voort uit het ZBO-overleg?

CASUS Jongen, geboren in maart Sinds september 2006 in Nederland. Ten tijde van aanmelding in groep 4, nu in groep 5. Hij is geplaatst in groep van 20 leerlingen. Sinds halverwege groep 3 op huidige school. Daarvoor een jaar op ZOZ. Sprake van leerachterstand Sprake van taalproblemen Sprake van werkhoudings- en sociaal-emotioneel problemen Intelligentie-niveau op moeilijk lerend niveau Gezinsgegevens: Derde van vijf kinderen bij gehuwde ouders (uit Ivoorkust). Thuis worden 3 talen gesproken (Frans, Jolaar en Nederlands). Beide ouders werken. Geen medische bijzonderheden Hulpverlening: BJAA/Spirit/ Altra 6-12

Welke handelingsgerichte advisering vloeit voort uit het ZBO-overleg?