Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Advertisements

Menno Karres Lead Auditor
1 De invloed van de organisatie op het meldgedrag van managers en medewerkers: een kijkje in de keuken Muel Kaptein Transparency International, April 21,
Het belang van risicomanagement voor vastgoedbeheerders
TAAKVERDELING & COORDINATIE ZIE P.135. Filmpje op Youtube:
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Arbeidsrisico’s in de zorg
Een ingewikkeld gesprek over cultuur of toch niet?
INTERNE AUDIT : uw partner ? MBA-dinnercauserie 7 februari 2002 Rudi Hex, cia Hoofdauditor kredieten KBC.
Veilige Publieke Taak Veiligheidsregio Hollands Midden
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
[Hier titel van boek] [Hier plaatje invoegen] 1 van 19 Het bondgenootschap Hoofdstuk 6.
Klassieke AO Leseenheid1
Roelof KleinJan 15 november 2012,
COMPETENTIEONTWIKKELING
1 Solvency II “Beyond the waves” DNB Solvency II Seminar Gerard van Olphen 10 December 2009.
XBRL / SBR Train de Trainer sessie Deel 2 A (van 3) 28 november 2012 SBR-Team Vanaf 1 januari 2013 is SBR de standaard voor financiële rapportages.
Accountancy en Advisering
Interne omzetcijfers Paul van Schooten.
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
Administratie Personeelsontwikkeling Seminarie voor topambtenaren “Bouwen aan Vertrouwen”  april te Brugge (Sofitel)  alle leidend-ambtenaren.
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
De kracht van Pylades B.V. Pylades is een integrale ICT dienstverlener op het gebied van Dynamics AX, CRM, SharePoint, Business Intelligence en software.
Betrouwbaarheidstypologie
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Procesmanagement Utrecht, Hans Evers
1 juni 2010 Verdiepingsdag Toezicht Integraal Toezicht nu en in de toekomst.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Hoofdstuk 5 Integer leiderschap
MVO en intern management
Hoofdstuk 1 Begripsbepaling AO/BIV
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
De verhouding tussen het cspe en Groen Proeven geglobaliseerd examenprogramma in het cspe 31 maart 2011 Maria van Kempen.
Hoe komen tot een realistische aanpak die werkt in de praktijk?
9/11/2014 8:56:26 AM De ideale vestigingsplaats voor een Europees pensioenfonds - Belgisch Perspectief Elise Laeremans 7 december.
Missie, visie & jaarplan
Missie, visie, strategie & jaarplan
Marketing 1.1 Introductie 12 november Marketing Wat is marketing? Schrijf voor jezelf 5 kernwoorden op die te maken hebben met marketing.
Schitterende Organisaties®
Leiderschap bij verandering of verandering in leiderschap
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
© de vries business consultancy, 2008
COMPLIANCE THE CORPORATE MELTDOWN? Benefits Driven Compliance.
De stille kracht van ouderen Wilbert van den Bosch
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Strategie en positionering
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Aanpak en praktijkervaring
Samen sterk in verandering
Pagina 1 Compliance Professionaldag 7 oktober 2010 ‘Compliance in bedrijf’ Blijvend voldoen aan (interne) regels en integer handelen Guido Kilsdonk Carolien.
Certificering van milieumanagementsystemen volgens NEN-EN-ISO 14001
“Ja, maar dat is gewoon mijn mening!”
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
HR netwerk Infosessie
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Compliance Professional Dag 7 oktober 2010
‘Voorkomen fraude in het gemeentelijk sociaal domein’
De CBCS Beleidsregel Integere Bedrijfsvoering bij onder meer Belangenverstrengeling, Incidenten en Integriteitsgevoelige functies. (“De Beleidsregel”)
Rekenkameronderzoek naar integriteit: een balanceernummer Ellen van Schoten Secretaris Algemene Rekenkamer Seminar Integriteit Rekenkamer Rotterdam.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Meerwaarde accountant voor de gemeenteraad bij het financieel toezicht “Het dichten van het gat”: meer benutten bestaande activiteiten en nieuwe activiteiten.
Certificering van assetmanagement
Toezicht van De Nederlandsche Bank op trustkantoren Een kort overzicht.
SOA en Business Process Management Hoofdstuk 5 uit Web Services van Manes, blz. 122 t/m blz. 129.
Amsterdam, 16 November 2006 Compliance en Audit Actieve samenwerking of Concurrentiestrijd? Frank Schröder en Bert Ide.
10 jaar VCO Cor Jan Dasselaar - voorzitter VCO. Trust is a Must 10 jaar VCO Ontwikkeling Compliance functie Belastingbetalers houden financiële instellingen.
De scope van het project
Transcript van de presentatie:

Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn PGGM Audit en Compliance; goede buur of vage kennis ? Guus van Gameren Jan van Vulpen Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn

Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn PGGM Audit en Compliance; goede buur of vage kennis ? Kennis uitwisseling en discussie! Guus van Gameren Jan van Vulpen Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn

Wat doet PGGM? Uitvoeringsorganisatie collectieve pensioenregelingen voor de sector Zorg en Welzijn Aanbieder van aanvullende inkomensproducten en diensten, en bijbehorende advisering, voor de sector Zorg en Welzijn

Uitvoeringsorganisatie De belangrijkste opdrachtgever van PGGM is het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. PGGM beheert voor dit pensioenfonds het vermogen van circa 73 miljard euro en verzorgt de pensioenadministratie voor ruim 2 miljoen (oud)medewerkers uit de Zorg en Welzijn. Daarnaast bedient PGGM ook het Pensioenfonds voor zelfstandige kunstenaars AENA en heeft de intentie dat voor meer pensioenfondsen te gaan doen.

Inkomensproducten en diensten PGGM biedt mensen in de sector Zorg en Welzijn de volgende inkomensproducten en diensten aan: Arbeidsongeschiktheidsverzekering Werkeloosheidsverzekering Overlijdensverzekering Sparen Beleggen

Organisatie

Missie Internal Audit Doelstelling: zekerheid verschaffen over: beheersing van de in COSO-ERM genoemde aspecten: Bedrijfsprocessen Betrouwbaarheid managementinformatie Veilige bewaring activa Effectiviteit en efficiency bedrijfsvoering Voldoen aan wet- en regelgeving beheersing van uitbestedingsrisico’s van/ aan klanten levering van diensten volgens de SLA’s

Missie Compliance Doelstelling: in samenwerking met lijnmanagement en medewerkers bereiken dat: Compliance risico’s in de lijn worden beheerst Wordt bijgedragen aan naleving van interne regels en externe wet- en regelgeving; Wordt bijgedragen aan integer gedrag en integere bedrijfsvoering; Compliance een competitief voordeel is voor het behalen van de doelen in het strategisch meerjarenplan.

Definitie Compliance Binnen PGGM wordt onder Compliance verstaan: “het geheel van maatregelen dat zich richt op de implementatie, handhaving en naleving van externe wet- en regelgeving, evenals op principes van goede governance, interne procedures en gedragsregels, met als doel te voorkomen dat de reputatie en integriteit van PGGM wordt aangetast”.

Verhouding IA – Compliance - doelstelling Internal Audit beheersing van de in COSO- ERM genoemde aspecten: Bedrijfsprocessen Betrouwbaarheid van managementinformatie Veilige bewaring van activa Effectiviteit en efficiency van bedrijfsvoering Voldoen aan wet- en regelgeving beheersing van uitbestedingsrisico’s van/ aan klanten levering van diensten volgens de SLA’s Compliance Compliance risico’s in de lijn worden beheerst, Wordt bijgedragen aan naleving van interne regels en externe wet- en regelgeving; Wordt bijgedragen aan integer gedrag en integere bedrijfsvoering; Compliance een competitief voordeel is voor het behalen van de doelen in het strategisch meerjarenplan.

Verhouding IA – Compliance – rol Internal Audit: Faciliterend Adviserend Toetsend, inclusief Compliance organisatie en activiteiten Rapporterend Vanuit doelstelling: beheersing van de in COSO-ERM genoemde aspecten, beheersing van uitbestedingsrisico’s van/ aan klanten levering van diensten volgens de SLA’s Compliance Toezichthoudend implementatie, handhaving en naleving van externe wet- en regelgeving, evenals op principes van goede governance, interne procedures en gedragsregels

Dus: (overeenkomsten en verschillen) Beide zijn onafhankelijke, objectieve assessoren, adviseurs en consultants Beide zijn georienteerd op management en business Gezamenlijke doelstellingen Moeten partners zijn (delen van informatie en gesignaleerde risico’s) Etc

Dus: (overeenkomsten en verschillen) Audit scope breder, inclusief Compliance Compliance specialistischer op gebied van wet- en regelgeving, integriteit en gedrag

Dus: (overeenkomsten en verschillen) Audit scope breder, inclusief Compliance Compliance specialistischer op gebied van wet- en regelgeving, integriteit en gedrag Hoe zien jullie dat?

Audit van Compliance Aspecten: Strategische borging (rapportagelijnen, organisatorische plaats, onafhankelijkheid) Thematische aanpak (gedragscode, Entity Level Control, Corp Gov) Operationele processen

Nieuwe ontwikkelingen 1 audit & compliance committee Fraude Consequenties van de crisis Corporate governance Beheerste beloning

Nieuwe ontwikkelingen 1 audit & compliance committee Fraude Consequenties van de crisis Corporate governance Beheerste beloning Andere ontwikkelingen?

Stellingen Er moet een apart Compliance Committee komen, naast Audit Committee Fraudepreventie is Compliance, fraudedetectie is Audit Gevolg van de crisis: regels worden minder serieus genomen, immers ze hielpen toch niet…? Beheerste beloning: moeten Audit en Compliance er iets mee?

Vragen ?