Dienst OCMW-wetgeving Bevoegdheidsconflicten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Advertisements

Sociale dienst Liliane Moons
Mantelzorgpremie Roeselare Infomoment
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
GEZINSHERENIGING met subsidiair beschermden
Studenten en OCMW-dienstverlening
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
OCMW Kortrijk Opvolging medische zorgen E-carmed Provinciale ontmoetingsdagen, voorjaar 2012.
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
 Marie Arena  Opvangcentra  Centra overvol  Evaluaties  Individuele woning?  Medische begeleiding  Sancties en klachten  Bedenkingen  Ping Pong.
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
Samenwerking POD MI, KSZ, RR en DVZ Provinciale ontmoetingen – herfst 2010.
 Opdracht van de federale overheid  Georganiseerd door het OCMW  Dit in iedere stad  Gemeubelde woning  Basisbehoeften  OCMW zorgt ook voor sociale.
Inleiding De ene is de andere niet
Asielzoeker Lut Debroey.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
De uitkeringsgerechtigden van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW's in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Registreren. Informatie rond registratie 1. Voorwaarden 1.1. EU – burgers 1.2. Niet EU – burgers 2. Voorwaarden oké? 2.1. Registreren 2.2. Bijkomend element.
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Asielzoekers en andere vreemdelingen De rol van het OCMW
Huurpremie Inwerkingtreding nog te beslissen door de Vlaamse Regering
I EDEREEN IS VAN DE GEMEENTE I NLEIDING Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil haar visie, verwachtinen en voorstellen aan de lokale besturen definiëren voor.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Gezondheidszorg voor asielzoekers. Opvang Elke asielzoeker wordt sinds 2001 toegewezen aan een opvancentrum waar voor bed-bad-brood wordt gezorgd.
Uitbreiding van de bescherming. 1. Wat is het probleem ? Voorbeeld: Adriana, Rom-zigeunerin uit Kosovo Tijdens oorlog door Serviërs uit huis verdreven;
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Aanvraagprocedure 1.In het MOC verslag wordt voor de patiënt hadrontherapie voorgesteld. De patiënt contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum.
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
Focus juli 2014 RVA-SANCTIE EN DOORSTROOM NAAR DE OCMW'S.
STATISTISCH RAPPORT Laatste ontwikkelingen – Juli 2014.
Psychologische impact van (langdurig) verblijf in open centra op asielzoekers. Door:De Jongh Sandra.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Synthese.  Één van de namen om naar de gehele groep of een subgroep van de Zigeuners te verwijzen  Binnen de Roma twee groepen: - Vlachen: traditioneel,
Bekostiging residentiële leerlingen
Toelichting van de asielprocedure
Informatiebijeenkomst Herentals 23/12/2015. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Informatiebijeenkomst ZAVENTEM 11/01/2016. Fedasil Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor.
De woonproblematiek bij patiënten opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis  Bachelorproef Pamela Olbrechts ‘ Resocialisatie op vlak van wonen bij mensen.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
Workshop Congres Sociale Raadslieden – Gevolgen van de Koppelingswet.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Vreemdelingen en Asielzoekers. AZC Delfzijl Vreemdeling Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit of een nationaliteit bezit.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
De lokale overheid als actor in de vermaatschappelijking van zorg Katrien Schryvers OCMW-voorzitter 20 mei 2016.
Commercieel beleid van de MIVB inzake voorkeurstarieven Mei 2016.
Huisvesting asielzoekers
Jongeren uit de jeugdzorg aan het woord:
Mediprima en Dringende Medische Hulp
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Juridische onderbouwing van de waardewisselaar lerarenbeurs
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
Een sociaal proces: van 20 blz. papier, naar 20 minuten aandacht…
Brecht D’Hoore, Coördinator Kempen
HET REFERENTIEADRES VOOR DAKLOZEN
Transcript van de presentatie:

Dienst OCMW-wetgeving Bevoegdheidsconflicten TERRITORIALE BEVOEGDHEID VAN DE OCMW'S REGELING VAN DE BEVOEGDHEIDSCONFLICTEN TUSSEN OCMW'S Bernard Note Dienst OCMW-wetgeving Bevoegdheidsconflicten 1

Aantal aanvragen tot regeling van bevoegdheidsconflicten 2

Procedure van aanvraag tot regeling van een bevoegdheidsconflict Ontvangst van de steunaanvraag door 1ste OCMW Doorsturen naar het 2de OCMW dat bevoegd wordt geacht Binnen de 5 kalenderdagen Schriftelijk Motivering Aanvraag tot regeling van het bevoegdheidsconflict Binnen de 5 werkdagen Formulier Informatie: juridische en feitelijke elementen Beslissing tot onbevoegdheid van het 1ste OCMW 4. Beslissing van de Dienst Bevoegdheidsconflicten Versturen naar de betrokken OCMW's 3

Welk OCMW wordt als bevoegd aangeduid? 4

Nieuw aanvraagformulier tot regeling van een bevoegdheidsconflict Aanvraagformulier aan de Minister van Maatschappelijke Integratie tot voorlopige oplossing van een bevoegdheidsconflict tussen de OCMW's, bij toepassing van artikel 15, paragraaf 4, van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (Per mail te versturen naar vraag@mi-is.be of per fax naar 02/508.86.18) OCMW van: …………………………………………………………………………………………. Adres : ……………………………………………………………………. Contactpersoon: ………………………………………………. Tel. : ………………….. Fax :…………………………………… E-mail : …………………………. Conflict met het OCMW van: ………………………………………. Datum steunaanvraag ingediend bij het eerste OCMW: ………………………………………… Aard van de gevraagde steun: ……………………………………………………………………. Gegevens betreffende de steunaanvrager Naam:…………………………………………………Voornaam: ………………………………. Geslacht: M - V Rijksregisternummer: ……………………………………. Inschrijving: in het bevolkingsregister - vreemdelingenregister - wachtregister * Van de gemeente: ……………………… * Hier het adres vermelden: ……………………… * Inschrijving in referteadres - Geen inschrijving Gewoonlijke of feitelijke verblijfplaats op het ogenblik van de oorspronkelijke aanvraag (hier het adres vermelden: straat, nummer, postcode): ………………………………………………………………………………………… 5

AARD VAN DE BEVOEGDHEIDSCONFLICTEN 2004-2010 6

Gewoonlijke verblijfplaats Algemene bevoegdheidsregel Artikel 1,1°, van de wet van 02/04/1965 : "steunverlenend openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn": het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van de gemeente op wier grondgebied zich een persoon bevindt die bijstand behoeft, wiens staat van behoeftigheid door dit openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn erkend werd en aan wie het centrum steun verleent waarvan de aard en, zo nodig, het bedrag door het centrum beoordeeld en bepaald worden "   7

Algemene bevoegdheidsregel Gewoonlijke verblijfplaats OCMW van de gemeente waar de aanvrager gewoonlijk verblijft Bepaald op het ogenblik van de steunaanvraag Alle feitelijke omstandigheden 8

VERBLIJF IN EEN INSTELLING- Artikel 2, §1, wet 02. 04 VERBLIJF IN EEN INSTELLING- Artikel 2, §1, wet 02.04.65 - Bedoelde instellingen Psychiatrisch ziekenhuis, psychiatrisch verzorgingstehuis, initiatieven voor beschut wonen voor psychiatrische patiënten Erkende instelling voor gehandicapten Erkende rustoorden voor bejaarden, erkende serviceflats of erkend woningcomplex met dienstverlening Erkend rust- en verzorgingstehuis Instelling waarin de persoon verplicht verblijft in uitvoering van een rechterlijke of administratieve beslissing (bijv.: gevangenis) Erkende instelling om personen in noodsituaties op te vangen en hen tijdelijk te huisvesten en te begeleiden (bijv.: erkend opvanghuizen) Instelling voor kinderen of privaat persoon die een minderjarig kind onder bezwarende titel huisvest 9

VERBLIJF IN EEN INSTELLING- Artikel 2, §1, wet 2 april 1965 Toepassingsvoorwaarden 1. Instellingen bedoeld in de wet 2. Aanvraag ingediend bij de opname / tijdens het verblijf in één van de bedoelde instellingen 3. Inschrijving Als hoofdverblijfplaats, In het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister - Op het ogenblik van zijn opname in de instelling 10

VERBLIJF IN EEN INSTELLING- Artikel 2, §1, wet 02.04.65 Inschrijving : Als hoofdverblijfplaats, In het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister Op het ogenblik van zijn opname in de instelling Verblijf zonder uitwerking (artikel 6 Wet 02.04.65) 11

VERBLIJF IN EEN INSTELLING- Regel van de continuïteit van bevoegdheid Bevoegd OCMW: OCMW van de gemeente waar de aanvrager was ingeschreven voor zijn hoofdverblijfplaats in het register op het ogenblik van zijn opname in de instelling Dit OCMW blijft bevoegd: Achtereenvolgende en ononderbroken opname door de bedoelde instellingen Behandeling in een verzorgingsinstelling gedurende het verblijf 12

VERBLIJF IN EEN INSTELLING Voorbeeld Verblijft in erkend opvangtehuis Onderbreking ? Opname opvangtehuis A Opname opvangtehuis B Aanvraag Inschrijving Bevolkings-register Gemeente Y 01/12/10 Inschrijving Bevolkings-register Gemeente X 01/04/11 02/05/11 OCMW X OCMW Y 13

VERBLIJF IN EEN INSTELLING – Nieuw aanvraagformulier regeling bevoegdheidsconflict De steunaanvrager die in een instelling of bij een privépersoon verblijft, bedoeld in artikel 2, §1 bijvoorbeeld: erkend opvangtehuis, erkend rusthuis, psychiatrisch ziekenhuis, enz. ). Naam van deze instelling Adres van deze instelling Erkenningsnummer van deze instelling De instelling wordt erkend als (aard van de instelling) Opnamedatum in de instelling Indien de aanvrager achtereenvolgend en ononderbroken in verschillende instellingen heeft verbleven: - de naam van de instellingen - de verschillende verblijfsperiodes in deze instellingen: - Opnamedatum - Ontslagdatum   14

STUDENTEN Artikel 2, §6, Wet 2 april 1965 Studenten met volledig leerplan of gelijkgeschakeld Ingeschreven in een erkende onderwijsinstelling, georganiseerd of gesubsidieerd door de gemeenschappen Inschrijving - als hoofdverblijfplaats, - in het bevolkings of vreemdelingen register - op het ogenblik van de steunaanvraag 15

STUDENT Het bevoegde OCMW OCMW van de gemeente waar de student is ingeschreven als hoofdverblijfplaats, in het bevolkings- of vreemdelingenregister op het ogenblik van de aanvraag Dit OCMW blijft bevoegd voor de gehele ononderbroken duur van de studies 16

STUDENT Regel van de continuiteit van bevoegdheid Onderbreking studies? 1ste aanvraag Vraag aan OCMW Inschrijving Gemeente A 01/09/2010 Inschrijving Gemeente B 02.05.11 OCMW A OCMW B 17

STUDENT Regel van de continuiteit van bevoegdheid Onderbreking studies? 1ste aanvraag Vraag aan OCMW Inschrijving Gemeente A 01/09/2010 Inschrijving Gemeente B 02.05.11 OCMW A OCMW B 18

STUDENT - Nieuw aanvraagformulier tot regeling van een bevoegdheidsconflict Titel van de gevolgde studies: Studies met volledig leerplan: Deeltijds beroepssecundair onderwijs : Onderwijs voor sociale promotie, dagonderwijs, dat leidt tot een overeenstemmend getuigschrift van het onderwijs met voltijds leerplan: Leerovereenkomst voor de middenstand: Andere: Naam en adres van de onderwijsinstelling: Titel van het diploma: Titel die overeenkomt met het onderwijs met volledig leerplan Getuigschrift 19

STUDENT Nieuw formulier Inschrijvingsdatum onderwijs Startdatum van de studiecyclus Datum van de allereerste steunaanvraag Het OCMW waar de eerste steunaanvraag werd ingediend Periodes van studieonderbrekingen Inschrijvingsdatum als werkzoekende Redenen waarom de studies werden onderbroken 20

ASIELZOEKER Artikel 2, §5, Wet van 2 april 1965 Lopende asielprocedure Bevoegd centrum: 1. Opvangcentrum aangeduid als verplichte inschrijvingsplaats (code 207) 2. OCMW aangeduid als verplichte inschrijvingsplaats (code 207) 3. OCMW van de gemeente waar hij is ingeschreven in het wachtregister 21

ASIELZOEKER Inschrijving in het wachtregister "In afwijking van artikel 1, 1°, is bevoegd om maatschappelijke dienstverlening aan een kandidaat-vluchteling of aan een persoon die van de tijdelijke bescherming geniet in het kader van de massale toestroom van ontheemden toe te kennen, het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn: a) van de gemeente waar hij in het wachtregister is ingeschreven, voor zover deze inschrijving niet het adres van de Dienst Vreemdelingenzaken of het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen betreft, of b) van de gemeente waar hij in de bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister is ingeschreven." 22

ASIELZOEKER - Nieuw aanvraagformulier tot regeling van een bevoegdheidsconflict De verplichte inschrijvingsplaats (Code 207 in het wachtregister) : Opvangcentrum voor vluchtelingen OCMW Geen aanduiding in code 207 Inschrijving in het wachtregister van de gemeente: Ingeschreven op het adres van de Dienst Vreemdelingenzaken of het CGVS De asielprocedure: Loopt sinds: Is positief beëindigd sinds: Is negatief beëindigd (verblijft illegaal): sinds De aanvrager is geregulariseerd: sinds De aanvrager heeft een regularisatieaanvraag gedaan op basis van artikel 9bis of 9ter van de wet van 15/12/1980 die ontvankelijk werd verklaard: sinds 23

Personen die een opvangstructuur verlaten Artikel 2, §8, van de wet van 2 april 1965 In afwijking van artikel 1, 1°, is het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van de gemeente waar de woonst zich bevindt waarvoor de betrokkene de huurwaarborg vraagt, bevoegd om deze hulp te verlenen bij het verlaten van een opvangstructuur in de zin van artikel 2, 10°, van de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen." 24

Het OCMW bevoegd door de huurwaarborg Personen die een opvangstructuur verlaten Artikel 2, §8, wet van 02/04/65 Toepassingsgebied Geholpen persoon: personen die het recht hebben om een opvangstructuur te verlaten Aard van de hulp: huurwaarborg toe te kennen bij het verlaten van een opvangstructuur. Moment van de indiening van de steunaanvraag: bij het verlaten van een opvangstructuur. Het OCMW bevoegd door de huurwaarborg OCMW van de gemeente waar de woning zich bevindt 25

ASIELZOEKER - Nieuw aanvraagformulier tot regeling van een bevoegdheidsconflict Gewoonlijke verblijfplaats op het ogenblik van de aanvraag: Verblijft in een opvangstructuur voor vluchtelingen: Verblijft niet in een opvangstructuur voor vluchtelingen: Datum van het verlaten van de opvangstructuur voor vluchtelingen: Aard van de steunaanvraag: Eerste huur Equivalent leefloon Installatiepremie Huurwaarborg: De aanvraag tot huurwaarborg werd ingediend -voor of na - het verlaten van de opvangstructuur voor vluchtelingen De woning bevindt zich in de gemeente: 26

DAKLOZE Artikel 2, § 7, Wet van 2 april 1965 "In afwijking van artikel 1, 1°, is bevoegd om maatschappelijke dienstverlening aan een dakloze persoon die niet verblijft in een instelling als bedoeld in § 1 toe te kennen, het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van de gemeente waar de betrokkene zijn feitelijke verblijfplaats heeft. 27

Dienst OCMW-wetgeving Bevoegdheidsconflicten TERRITORIALE BEVOEGDHEID VAN DE OCMW'S REGELING VAN DE BEVOEGDHEIDSCONFLICTEN TUSSEN OCMW'S Bernard Note Dienst OCMW-wetgeving Bevoegdheidsconflicten 28