Bedevaartsoorden en krachtplaatsen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De islam De islam.
Advertisements

OP MEIBEDEVAART NAAR DADIZELE.
Woord van Leven Januari 2008.
De beroemdste persoon die er is …
Pelgrims en pelgrimstochten
Kerstviering kleuterbouw
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Levensbeschouwing Welkom
De Slippertjes.
Veilig internet Mediawijsheid
Aandacht voor elkaar. Aandacht voor elkaar Aandacht voor elkaar Bidden voor elkaar.
Woord van Leven April 2014.
Godsdienst.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Een elementaire voorstelling van: De staat Israël De Mohammedaanse wereld.
Kloosters & kathedralen
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Godsdienst.
De Islam.
Machtige heren, halfvrije boeren
Wet inburgering Heleen Veringa
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Maya’s 1In houd . 2.de Maya`s. 3.wat voor steden hadden ze?
Woorden uit de woestijn
Cyprus Door Kobe en Arno.
Europa wordt christelijk
Godsdienst
Paragraaf 5.6 Islam.
De zuilen van de Islam Neem over in Jouw schrift
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
ISLAM.
Islam.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
De kruistochten.
In die tijd kondigde keizer Augustus aan dat alle mensen zich moesten laten inschrijven in de stad van hun familie.
Evolutie of Schepping Bijbel
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Woord van Leven Juli 2014.
Ik doe mijn presentatie over…
ONTSPAN , LUISTER EN LEES
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Jezus leert ons: Bidden vindt plaats in de intimiteit van je relatie met God.
Durf te dromen.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
27/04/2017 Hoe zie ik God? Mijn godsbeeld.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
De Brug Nieuwkoop 29 mei 2016 Gert Visscher. " Ze loven God en staan in de gunst bij het hele volk."
Paragraaf 3.1 De opkomst van de islam
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Missio?. Missio? Wie of wat is Missio? Wie heeft een missie? Welke missie heb jij? Waarom? Hoe doe je dat? Hoe doen andere mensen dat?
De verbreiding van de islam
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
De vroege middeleeuwen
Jij hoort erbij! 1 Korintiërs 12:27-31 Opdracht:
3. Dus zonder probleem, heb je geen ideeën?
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 2 BK Lesweek 2
Grafheuvels in de provincie Utrecht
De Islam Circa 610 n. C..
THEMA 3 – LES 2 KERK EN KLOOSTER.
Lukas 11 vers 5 t/m 8 5 Daarna zei ​Jezus: ‘Stel dat je midden in de nacht naar het huis van een vriend gaat en roept: ‘Kan ik drie broden van je lenen?
De Islam Circa 610 n. C..
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
Burgerschap Thema: politiek
Transcript van de presentatie:

Bedevaartsoorden en krachtplaatsen

Bedevaartsoorden Een bedevaartsoord is een plek die een bijzondere betekenis heeft binnen een bepaalde godsdienst. Mensen vertellen bijvoorbeeld dat ze op die plaats een heilige of een engel hebben gezien. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of Meer gevallen van wonderbaarlijke genezingen.

Op bedevaart Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een bedevaartsoord. Deze reis gebeurt meestal te voet. Bij de christenen is een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverhalen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige.

Op bedevaart Moslims kennen een heilige bedevaart, de hadj, naar Mekka. Dit is een van de vijf zuilen van de islam en een verplichting voor iedere moslim om één keer in het leven de hadj te volbrengen. De hadj vindt plaats van de 8ste tot de 12de dag van de hadjmaand en wordt wereldwijd gevierd met het Offerfeest.

Op bedevaart naar ... Scherpenheuvel: Basiliek van Scherpenheuvel

Op bedevaart naar ... Sint – Pietersbasiliek & Sint – Pietersplein in Vaticaanstad

Mekka in Saoedi - Arabië Op bedevaart naar ... Mekka in Saoedi - Arabië

Op bedevaart naar ... Lourdes in Frankrijk

Waarom op bedevaart? Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn: om over God of het leven na te denken om genezing te vragen om een oplossing voor je problemen te vragen om respect te betuigen, om inspiratie te verkrijgen, om tot bezinning te komen, om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan, om 'de ervaring'; 'om er geweest te zijn‘, of om andere mensen te ontmoeten.

Krachtplaatsen Krachtplaatsen zijn bijna altijd heilige plaatsen waar veel krachtige energie aanwezig is. Leylijnen of krachtlijnen zijn banen van energie die over het landschap stromen. Ze vervoeren de energie over de wereld. Wanneer deze lijnen elkaar kruisen komt de krachtige energie vrij. Daarom spreken we van krachtplaatsen. Onze voorouders voelden dat deze plekken een bepaalde energie hadden, een goddelijke energie.

Krachtplaatsen Kerken, kapellen en andere heilige plaatsen werden daarom op de kruispunten van deze krachtlijnen, de krachtplaatsen gebouwd. Op deze plaatsen trachtten ze in contact te komen met de goden. Daarom werden alle heiligdommen, zoals beelden, … op deze plaatsen verzameld.

Bedevaartoorden en krachtplaatsen Bedevaartsoorden komen bijna altijd voor op krachtplaatsen. Op deze krachtplaatsen staat de ‘godsdienst’, het ‘heilige’ al honderden jaren centraal. Mensen komen steeds deze krachtplaats bezoeken. Ze vragen bv. om genezing, putten kracht uit het bezoek,… Steeds meer en meer mensen krijgen iets te horen over deze krachtplaats, waardoor er meer en meer mensen naartoe gaan. Stilletjes aan groeit zo’n krachtplaats uit tot een bedevaartsoord.

Bedevaartoorden en krachtplaatsen Op een krachtplaats staat niet altijd een kerk of een kapel maar bv. ook een heilige boom, een begraafplaats, een bron, een abdij, … Een goed voorbeeld hiervan is Scherpenheuvel. De basiliek van Scherpenheuvel is gebouwd op de plaats waar vroeger een heilige boom stond. Aan deze boom hing een Mariabeeldje, vele mensen kwamen hier bidden. Toen een herder het beeldje wilde meenemen, werd die volgens de legende aan de grond genageld tot een bezoeker het beeldje terug aan de boom plaatste.

Krachtplaats, waar? Stonehenge: 2300 v. C. (Jonge steentijd) Een gedenkteken van de Megalieten in Zuid - Engeland.

Krachtplaats, waar? Het Giza Plateau in Egypte

Krachtplaats, waar? Spider Rock in Arizona (VS) 230 miljoen jaar 250m hoog

Krachtplaats, waar? Baikalmeer In Syberië

Eigen krachtplaats Krachtplaatsen moeten zich niet bevinden op een kruis- punt tussen verschillende krachtlijnen. Krachtplaatsen kunnen ook ontstaan door persoonlijke ervaringen; iets wat je hebt meegemaakt, gevoelens, iets waar je bepaalde herinneringen aan hebt, … Iedereen heeft wel zo’n plekje waar je je goed voelt, waar je tot rust kan komen, waar je kan nadenken over dingen, …

Wat is jouw krachtplaats? Denk na over jouw krachtplaats. Misschien heb je er wel meer dan één. Noteer jouw krachtplaats op het papiertje dat je gekregen hebt. Heb je er meer dan één, noteer dan je belangrijkste krachtplaats. Steek jouw krachtplaats zorgvuldig in de schoendoos die je hebt meegebracht.