De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wet inburgering Heleen Veringa 23-3-2008.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wet inburgering Heleen Veringa 23-3-2008."— Transcript van de presentatie:

1 Wet inburgering Heleen Veringa

2 Wet inburgering In Nederland wonen mensen uit andere landen.
Om elkaar te begrijpen is het goed als iedereen Nederlands spreekt. En als iedereen weet hoe we in Nederland samen-leven. Daarom geldt sinds 1 januari 2007 in Nederland een nieuwe Wet inburgering.

3 Voor wie geldt de wet? De Wet inburgering geldt voor mensen die:
géén Nederlands paspoort hebben, nog niet goed Nederlands spreken, nog niet genoeg van Nederland weten.

4 Wat zegt de wet? In de wet staat dat deze mensen de Nederlandse taal moeten leren. Zij moeten leren hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Dat is inburgeren. De mensen die moeten inburgeren, zijn inburgeringsplichtig. Zij moeten een inburgeringsexamen halen.

5 Inburgeren: hoe en waarom?
Inburgeren wil zeggen dat mensen: Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven, Nederlands kunnen verstaan en begrijpen, weten hoe we met elkaar omgaan in Nederland.

6 Hoe? Om in te burgeren moet u een examen doen: het inburgeringsexamen.
Met dit examen wordt gekeken of u genoeg: Nederlands spreekt, leest en schrijft, weet van de Nederlandse samenleving. Als u slaagt voor het examen bent u ingeburgerd!

7 Waarom? In Nederland willen we graag dat u zich welkom voelt.
Het is belangrijk dat u Nederland leert kennen. Het is belangrijk dat u contact maakt met andere mensen Daarom is het belangrijk dat u Nederlands spreekt. En dat u iets weet van Nederland. Alle mensen moeten er samen het beste van maken. Als we allemaal Nederlands spreken, begrijpen we elkaar. Daarom is de Wet inburgering nodig

8 Inburgeren: wie? Alle mensen die in Nederland komen wonen en geen Nederlands paspoort hebben, moeten inburgeren. Er zijn drie groepen mensen die moeten inburgeren volgens de Wet inburgering: nieuwkomers, oudkomers, geestelijke bedienaren.

9 Nieuwkomers hebben geen Nederlands paspoort,
zijn tussen de 16 en 65 jaar oud, zijn na 1 januari 2007 in Nederland komen wonen, of: waren op 31 december 2006 nieuwkomer volgens de oude Wet inburgering nieuwkomers. Zij hebben zich voor 1 januari 2007 bij de gemeente gemeld om in te burgeren of waren op 31 december 2006 bezig met een inburgeringscursus.

10 Oudkomers hebben geen Nederlands paspoort,
zijn tussen de 16 en 65 jaar oud, woonden voor 1 januari 2007 al in Nederland, hebben minder dan 8 jaar in Nederland gewoond toen zij nog leerplichtig waren. hebben geen diploma’s die laten zien dat zij de Nederlandse taal en Nederland goed genoeg kennen. Iedereen tussen 5 en 17 jaar moet in Nederland verplicht naar school = leerplichtig.

11 Geestelijke bedienaren
hebben werk dat met een godsdienst of kerk te maken heeft, zijn imam, prediker, priester of leraar godsdienst. Geestelijke bedienaren kunnen nieuwkomer of oudkomer zijn.

12 Inburgeren: wie niet? Er zijn situaties waarin u niet hoeft in te burgeren. U: komt uit een land van de Europese Unie, Zwitserland, of een ander land dat lid is van de Europese Economische Ruimte. bent jonger dan 16 jaar, bent 65 jaar of ouder, woonde 8 jaar of langer in Nederland toen u nog leerplichtig was. hebt een bepaald diploma, certificaat of ander bewijs van school. Op vindt u een lijst. Als uw diploma, certificaat op deze lijst staat, bent u vrijgesteld. U hoeft niet in te burgeren.

13 Inburgeren: cursus en examen?
Om in te burgeren, moet u een examen doen. Dat is het inburgeringsexamen. U bent ingeburgerd als u bent geslaagd voor het inburgeringsexamen. U krijgt dan een diploma.

14 Inburgeringscursus Als u wilt, kunt u een cursus volgen.
Dat heet de inburgeringscursus. U leert dan de Nederlandse taal. En u leert over Nederland: hoe we samen leven, de waarden en normen. Na het volgen van de cursus kunt u zelf het inburgeringsexamen aanvragen.

15 Inburgeringsexamen Spreekt, schrijft en leest u de Nederlandse taal goed genoeg? Weet u genoeg over Nederland? Ja, dan bent u klaar voor het inburgeringsexamen. U maakt een korte toets. Als u deze behaalt, hoeft u niet meer in te burgeren. Of: U maakt het inburgeringsexamen. Als u deze behaalt, bent u ingeburgerd

16 Inburgeringsexamen Het inburgeringsexamen bestaat uit 2 delen: een praktijk deel en een centraal deel. Tijdens het praktijkdeel laat u zien dat u de Nederlandse taal kent en dat u zelf uw zaken kunt regelen in Nederland. Het centrale deel bestaat uit drie examens: Kennis van de Nederlandse Samenleving Toets Gesproken Nederlands Elektronisch Praktijkexamen

17 Inburgeren: geen inburgeringsdiploma?
Als u het examen niet behaalt, moet u nog een keer examen doen. Net zo lang tot u wel een diploma behaalt. Als u niet meewerkt en het examen niet behaalt, geeft de gemeente u een boete. U krijgt geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Ga naar uw gemeente voor meer informatie. Kijk op internet:

18 Inburgeren: Gemeente IBG Informatie

19 Gemeente Sommige mensen krijgen van de gemeente een inburgeringsvoorziening. Dat betekent dat de gemeente de cursus voor u betaalt. En u mag ook één keer gratis examen doen. De gemeente kan u verder vertellen: waar cursussen in de buurt zijn, hoe u zich kunt aanmelden voor een cursus, hoe u het examen kunt aanvragen.

20 IBG Lening Voor het betalen van de cursus en het examen kunt u een lening aanvragen bij de Informatie Beheer Groep. Vergoeding Als u het examen hebt gehaald, kunt u misschien geld terug krijgen van de Informatie Beheer Groep.

21 Informatie www.rijnwoude.nl www.postbus51.nl


Download ppt "Wet inburgering Heleen Veringa 23-3-2008."

Verwante presentaties


Ads door Google