De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Burgerschap Thema: politiek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Burgerschap Thema: politiek"— Transcript van de presentatie:

1 Burgerschap Thema: politiek

2 Wat kun je verwachten bij burgerschap
[VIA INVOEGEN KOPTEKST EN VOETTEKST] Wat kun je verwachten bij burgerschap In de les praten over de actualiteit Theorie krijg je via powerpoint door de docent Opdrachten maken en plaatsen op een weebly Het boek kun je gebruiken als je nog eens iets na wilt lezen. Of zelf opdrachten wilt maken.

3 Kent iemand deze foto. Wat zie je hier
Kent iemand deze foto? Wat zie je hier? Van welk groot maatschappelijk probleem wordt hier in beeld gebracht?

4 Het vluchtelingen drama
In 2014 kwamen mensen met bootjes aan in Europa Bijna 3500 mensen overleefden de oversteek niet.

5 Welke problemen ontstaan door de grote stroom vluchtelingen?
Mensen die overlijden en hulp moeten krijgen Vluchtelingen die aankomen moeten ergens opgevangen worden.

6 Nadenken over oplossingen
Op welke manier (of manieren) denk jij dat dit probleem het beste kan worden opgelost? Beschrijf dit in 10 regels.

7 Er zijn verschillende manieren om over oplossingen na te denken
- Vanuit individualistisch burgerschap - Vanuit aanpassingsgerichte burgerschap - Vanuit kritisch democratisch burgerschap

8 Wat is individualistisch burgerschap: Ik staat centraal Iemand die vanuit individualistisch burgerschap denkt heeft bijvoorbeeld voor de volgende oplossing gekozen. - Het is ons probleem niet, in Nederland hoeft hier niet over nagedacht te worden. - De vluchtelingen moeten opgevangen worden in het land waar ze aankomen. De grenzen moeten dicht. Je bent vooral gericht op het maken van keuzes die vooral met jezelf te maken hebben en die goed zijn voor jezelf. Je wilt zelfstandig keuzes maken en jezelf zo goed mogelijk ontwikkelen.

9 Wat is aanpassingsgericht burgerschap: De groep staat centraal Iemand die vanuit aanpassingsgericht burgerschap denkt zegt bijvoorbeeld: - Europese landen moeten reddingsboten gaan inzetten om vluchtelingen in nood te helpen. - Europese landen moeten samen de vluchtelingen opvangen. Je bent vooral gericht op bepaalde groepen in de samenleving. Je voelt je betrokken bij de groep en wilt hier dan graag wat voor laten. Je eigen keuzes zijn minder belangrijk dan de keuzes voor de groep. Je houdt veel rekening met anderen. Respect en voor elkaar zorgen zijn belangrijk voor je.

10 Wat is kritisch democratisch burgerschap: Zowel ik als de groep zijn belangrijk Iemand die vanuit kritisch burgerschap denkt zegt bijvoorbeeld: - Een groot deel van de vluchtelingen kunnen we hier goed gebruiken, gezien de vergrijzing in Europa. Zowel individuele keuzes als ook keuzes voor groepen zijn belangrijk. Je maakt steeds een afweging wat voor jouw belangrijk is. Daarbij kijk je goed wat er belangrijk is voor de groep en wat er belangrijk is voor jezelf.

11 Vanuit welk type burgerschap waren jouw oplossingen gekozen?
[VIA INVOEGEN KOPTEKST EN VOETTEKST] Vanuit welk type burgerschap waren jouw oplossingen gekozen? Ik staat centraal De groep staat centraal Ik en de groep

12 Wie bedenken in Nederland oplossingen voor problemen?

13 Op welke manier heb jij met politiek te maken?

14 1. Maak een weebly aan: www. weebly. com http://gittyvanderkruit
1. Maak een weebly aan:   2. Maak vervolgens opdracht 1 3. Plaats opdracht 1 op je weebly 4. Werk verder aan je weebly. Opdracht 1t/m3 zijn huiswerk voor volgende les.

15


Download ppt "Burgerschap Thema: politiek"

Verwante presentaties


Ads door Google