Wat is de bedoeling van Johannes?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Hier en hiernamaals.
20 april 2014 Den Haag. 10 Spreek tot de Israelieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef, en DE OOGST daarvan binnenhaalt, dan.
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
1 De HERE zeide tot mij: Ga weder heen, bemin een vrouw, (die zich door een ander laat beminnen en overspelig is), gelijk de HERE de Israëlieten bemint,
gekocht maar terzijde gesteld
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Video clip scheermesjes fabrikant….
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
De Heilige Geest in het Oude Testament
de genezing te Bethesda
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
1 Corinthiërs 3:10-15 de bema van God en Christus: Beoordeling van de werken van de gelovigen van het lichaam van Christus.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
God en ons.
Johannes-evangelie: Jezus nu heeft in aanwezigheid van Zijn discipelen nog wel veel andere tekenen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, maar deze.
Paulus en Israël Romeinen ‘gelijk Hij ook in Hosea zegt’ Niet Mijn volk – Mijn volk (Ammi) Lo-Ruchama – Ruchama (ontfermd)
de weduwe en de stromende olie
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
Zondag 19 mei 2013 Den Haag 1. Op welke dag ontvingen de discipelen de heilige Geest? op de dag van Christus' opstanding op de Pinksterdag andere dag.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
1. Johannes 5 39 Gij onderzoekt de Schriften, want gij meent daarin eeuwig leven te hebben, en deze zijn het, welke van Mij getuigen, 2.
Mattheüs: Jezus de Zoon van Abraham, van David Marcus: Jezus de dienstknecht, de obed-JHWH Lucas: Jezus is de Zoon van Adam Johannes: Jezus is de Zoon.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
Johannes 9. 1 En voorbijgaande zag Hij een man, die sedert zijn geboorte blind was. 2.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Groot geloof 1.
57 Toen het nu avond geworden was, kwam een rijk man van Arimatea, genaamd Jozef, die eveneens een discipel van Jezus geworden was. 43 Jozef van Arimatea,
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Pinksteren Nu de Heilige Geest in ons blijft.... Pinksteren Johannes 2:10 ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
U zult rust vinden voor uw zielen … Inleiding Mt.11:20-30 Voorjaarsconferentie Dalfsen 8-10 februari 2005.
Verlangen naar licht.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Evangeliënkring Sliedrecht
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
25 juni 2015 Bodegraven. terugblik: Na de proloog beschrijft Johannes 1 een reeks van vier dagen:  dag 1 (:19-28) Johannes' getuigenis over zichzelf.
Les 3 Goed nieuws Wat doe ik hier vandaag?
De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.
Transcript van de presentatie:

Wat is de bedoeling van Johannes? Jezus nu heeft in aanwezigheid van zijn discipelen nog wel veel andere tekenen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, maar deze zijn beschreven, opdat u gelooft dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat u, gelovend, het leven zult hebben in zijn Naam. Johannes 20:30,31

Bruiloft in Kana

8 wondertekenen in Johannes: Water wordt wijn 2:1-11 Zoon van de koninklijke 4:43-52 Kreupele man in Bethesda 5:1-15 5000 gevoed 6:1-14 Jezus wandelt op het water 6:16-25 De blindgeborene 9:1-41 Lazarus opgewekt uit de dood 11:1-46 De wonderlijke visvangst 21:1-14

Water wordt wijn

En op de derde dag….

En op de derde dag…..(2:1) Dag 1 : het getuigenis van Johannes (1:19-28) -> aan die van Sanhedrin: de Komende Heer Dag 2 : ‘de volgende dag’ (1:29-34) getuigenis aan allen die luisterden: het Lam, de zoon van God Dag 3 : ‘de volgende dag’ (1:35-42) getuigenis over het Lam van God, met Andreas: de Messias Dag 4 : ‘de volgende dag’ (1:44-51) getuigenis over Hem van wie Mozes schreef: de zoon van God en zoon van Adam, de koning van Israël

Een bruiloft geschiedde op de derde dag

De derde dag is de zevende dag! Kom, laten wij terugkeren naar Jahweh, want Hij heeft verscheurd, maar Hij zal ons genezen; Hij heeft geslagen, maar Hij zal ons verbinden. Na twee dagen zal Hij ons levend maken, op de derde dag zal Hij ons doen opstaan. Dan zullen wij voor Zijn aangezicht leven. Dan zullen wij kennen, wij zullen ernaar jagen Jahweh te kennen! Zijn verschijning staat vast als de dageraad. Ja, Hij komt naar ons toe als de regen, als late regen, die het land nat maakt. Wat zal Ik u doen, Efraïm? Wat zal Ik u doen, Juda? Uw goedertierenheid is als een morgenwolk, als dauw die vroeg optrekt en weggaat. Hosea 6:1-4

De derde/zevende dag is de bruiloft van Jahweh met Israël; vervulling van de beloften in het nieuwe verbond

קנה Kana in Galilea

קנה Kana – Kaïn : verwerven,bezit קנא IJveren, jaloers, naijver

Galilea van de heidenen Jesaja 8:23

…en de moeder van Jezus was daar

Uitgenodigd = geroepen (kaleo) En Jezus was ook voor de bruiloft uitgenodigd, en Zijn discipelen (6?). Uitgenodigd = geroepen (kaleo)

Bruiloft was in Kana Het nieuwe verbond Hij, Messias Jezus verwerft Israël en het koninkrijk Jesaja 62: 3,5

En toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: Zij hebben geen wijn (meer). En toen de wijn ontbrak…

de wijn , de vreugde, het was niet onder het oude verbond…

Wat is het voor mij en voor jou, vrouw! Een Hebreeuwse manier van aanspreken, o.a in 2 Samuël 16:10

Mijn uur is nog niet gekomen… De tijd van de Vader

Mijn uur is nog niet gekomen… (2:4) Mijn tijd is nog niet gekomen.. (7:6) Mijn tijd is nog niet vervuld… (7:8) Zijn uur was nog niet gekomen… (7:30) Zijn uur was nog niet gekomen… (8:20) Het uur is gekomen…. (12:23) Jezus wist, dat zijn uur gekomen was (13:1) ‘Vader, het uur is gekomen’…. (17:1)

Wat Hij u ook zegt, doe het! (2:5)

En daar waren zes stenen watervaten, liggend, volgens de reiniging van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten.

Vaten werden tot boven toe gevuld met water

Mens wordt met het woord van God gevuld  leven!

Water bleek in goede wijn veranderd! Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijngaardenier. Johannes 15:1

u hebt de goede wijn tot nu bewaard… op deze bruiloft: wie is de ceremoniemeester? wie is de bruidegom? wie is de bruid?

…de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft zijn heerlijkheid geopenbaard… (vers 11)

Zijn heerlijkheid is in de opstanding uit de doden: Water (verandert in)  wijn Oude schepping  nieuwe schepping Woord  nieuw, eonisch leven Oude verbond  nieuwe verbond

beginsel van de tekenen, vers 11: Betekenis is de opstanding van Christus; zijn heerlijkheid.