Participatieve managementstrategie voor het beheer van gezondheids-, veiligheids- en welzijnsrisico’s Voor in de praktijk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vertaling van Miriam Zweverink Project No Presentatie 2009 Tool 3 WORX voor aannemers.
Advertisements

Welzijn op het werk Johan Ledegen Ingenieur – attaché F.O.D. WASO
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Edushock leerfestival
een didactiek voor opleiden op school
Het Loopbaanontwikkelcentrum van de Vlaamse overheid: het LOC
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Arbeidsrisico’s in de zorg
Workshop Nieuwe begroting
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
Informatiemanagement 27 juni 2007 André Knulst Mens College 3/3.
Lang zullen ze leven! - en werken en leren…
7/15/2014 | 1 Langer thuis wonen d.m.v. e-Health !/? Marjolein van Offenbeek, Albert Boonstra, Eveline Hage.
Start.
Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda
COMPETENTIEONTWIKKELING
Arbeidsomstandigheden Deel 1
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
WISKUNDIGE FORMULES.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
RI&E faculteit biomedische technologie
Onthaalbeleid stad Dendermonde
Oude en nieuwe uitdagingen in personeelsmanagement.
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
De aard en effectiviteit van management
Mullins: Management van gedrag – Individu, team en organisatie © Pearson Education Benelux 2007 Hoofdstuk 11 Controle en macht Management van gedrag.
Organisatiestructuur en
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
PROCES GROEI EN DOORONTWIKKELING Ruth Claes
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
Ruimtelijke ordening en buisleidingen Kennistafel 30 mei 2007.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Werken in cabines betekent:
Opleiden van medewerkers
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
Schitterende Organisaties®
Welke doelstellingen bij een BO? Pagina Welke soorten doelstellingen bij de opmaak van een beheersovereenkomst ? Directiecomité FOD WASO 28.
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
© L.A.F.M. Kerklaan HCG 1 16 november 2001Juridisch bibliothecarissen Het managen van de juridische bibliotheek Het kwaliteitshandboek als praktisch instrument.
Van Vensoc tot Biztax Vennootschapsbelasting Aj 2011.
Introductie OHSAS
Competentiegericht ontwerpen & ontwikkelen
Binnenhuisarchitectuur
Vanharen Dany CPA SG St-Quintinus Regio Hasselt
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
Beleid met betrekking tot roken
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Toolboxmeeting Versie 1, februari 2005
Copyright © 2005 Borealis A/S Ernstige arbeidsongevallen.
DE VERNIEUWDE ARBEIDSTIJDENWET (Artw) per 1 april 2007
“practical advice that works” Drs A.D. van Buuren Tel:
Juridische Dienst/Algemene diensten 1 OVAM.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
Personeelsleden / onderhoudsmedewerkers / … School … Datum …
Werkstress en de rol van de preventiemedewerker Jan Harmen Kwantes inPreventie.nl.
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap.
Hoezo Great Place To Work ® bij Vanboeijen? © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN 30 september 2009 Erik van Riet VGN 30 september 2009.
BASISVEILIGHEID (VCA)
Opleiding Hiërarchische lijn Onthaalbeleid
OIRA Podiumkunsten 13 juni 2018
Proactief werken aan agressie-preventie in de zorg Geïntegreerde aanpak met de belangrijkste welzijnspartners Preventieadviseurs psychosociale aspecten.
Transcript van de presentatie:

Participatieve managementstrategie voor het beheer van gezondheids-, veiligheids- en welzijnsrisico’s Voor in de praktijk

INHOUD Doel Opzet Besluit Literatuur Bijlage A

1. DOEL SOBANE-strategie = screening, observatie, analyse en expertise risico’s vermijden; risico’s die niet vermeden kunnen worden, evalueren; risico’s aan de bron bestrijden; het werk aanpassen aan de mens.

2. OPZET gebaseerd op een aantal basisprincipes waaruit verschillende niveaus in de strategie voorgesteld worden. Het opstellen van een beleid voor risicobeheersing vraagt participatief overleg. De preventieadviseur is de motor of bewaker van het totale proces van risicobeheersing. Welzijn op het werk betekent multidisciplinariteit

Basisprincipes Complement ariteit van de kennis over welzijn en werksituatie, naargelang functie.

Schematische voorstelling van de verschillende niveaus in de SOBANE-strategie.

3. Besluit De SOBANE-strategie wil een dynamisch risicomanagementbeleid voorstellen. de samenwerking tussen werknemers, management, interne en externe deskundigen coördineren sneller en efficiënt tot preventie te komen Uiteindelijk blijft de werkgever volledig verantwoordelijk voor de implementatie van het beleid. noodzakelijk van de expert/coördinator die het participatieve proces bewaakt.

4. Literatuur Council Directive 89/391, European Union. Malchaire J. SOBANE strategie en opsporingsgids, Brussel: FOD WASO, 2007, 109 pp. European Agency for Safety and Health at Work. Priorities for occupational Safety and Health in the EU-25, 2006, 36 pp. Dul J, Neumann WP. Ergonomics contributions to company strategies (http://www.arbetslivsinstitutet.se/ pdf050909_Ergo.pdf, 30/12/2005).

5. BIJLAGE A De Déparis-gids 8, 9 Déparis (dépistage participatif des risques, participatieve screening van risico’s), het hulpmiddel van het screeningsniveau, volgt de criteria die in het vorige deel beschreven worden. De screeningslijst bestaat uit een systematische review van de arbeidsomstandigheden door de werknemers en hun directe leidinggevende. Hierbij moet erkend worden dat deze review niet voldoende is voor een totale risicoanalyse, aangezien de werknemer zelf meestal niet getraind is in het opmerken van alle risico’s ten opzichte van welzijn op het werk. Het aanvullend bezoek van de werkplek door een gekwalificeerde persoon kan dit tekort oplossen. Volgende rubrieken worden vermeld voor de dochtergids ‘verzorging: rusthuizen’: (1) lokalen en werkzones; (2) organisatie van het werk; (3) arbeidsongevallen; (4) elektrische risico’s en brandgevaar; (5) bedieningsmiddelen en signalen; (6) materiaal, handgereedschap, machines; (7) werkhoudingen; (8) krachtinspanningen en goederenbehandeling; (9) verlichting; (10) lawaai; (11) luchthygiëne; (12) thermische omgevingsfactoren; (13) autonomie en individuele verantwoordelijkheden; (14) werkinhoud; (15) tijdsdruk; (16) arbeidsverhoudingen tussen werknemers en hiërarchische lijn; (17) psychosociale belasting. Elke rubriek bestaat uit aanbevelingen die geformuleerd worden met betrekking tot een optimale situatie. Tevens is in de tabel ruimte gelaten waar de coördinator kan noteren wat zou moeten gebeuren om deze optimale situatie te bereiken. Onderaan de tabel wordt dan weergegeven of een gedetailleerde studie nodig is (observatie- of analyseniveau) om mogelijke problemen en oplossingen verder te onderzoeken. De rubriek werkhoudingen wordt als voorbeeld gegeven.