Agro/Food programma | De stand van zaken Marcel Hendriks Greenport Holland 16 januari 2014
Voorstellen Marcel Hendriks Programma manager Agro Food April 2012 - heden Project manager Ontwikkeling & Innovatie Maart 2009 - heden
Cross sectorale verbindingen Agro Food | Focus High Tech 2020 Voeding + Gezondheid Waarde creatie in de Markt High Tech Greenhouse 2020 Water kwaliteit I-cafe’s Blauwe bessen pulp Paprikansen Raffinage techniek mest FooDS - Food and Delivery Solutions Quantum Leap 1 +2 Coating groenteverwerkende machine Waterbesparing foodindustrie Aantrekkelijkheid Regio Inhoudstoffen Cross sectorale verbindingen Andere sectoren worden niet uitgesloten, maar ook niet actief opgezocht
Cross sectorale verbinding Controlled Anaesthesia System for chicken (CAS) Maakindustrie Agro/Food Logistiek Health Opticlear Diamond Coolbox Quantum Leap 1 en 2 FooDS High Tech Greenhouse 2020 Chemie Smood Flora Fluids OP-Zuid Verwaarden van gezonde ingrediënten Nano Coating for vegetable processing machines
Resultaten | Projecten Rond 30 projecten gerealiseerd Projectvolume van € 14 miljoen in Agro Food projecten
High Tech Greenhouse 2020 Systeem integratie
Innovatieproject | High Tech Greenhouse 2020 Innovatiecluster Leadpartner Innovatiecentrum Greenport Venlo 12 bedrijven 5 kennisinstellingen Projectvolume: € 3,4 miljoen Looptijd van oktober 2011 – maart 2015 www.deutschland-nederland.eu
Innovatieproject | High Tech Greenhouse 2020 Leadpartner Innovatiecentrum Greenport Venlo Hochschule Rhein Waal Hochschule Niederrhein Forschungszentrum Jülich ISIS-IC GmbH Intelli-Labs Wageningen UR glastuinbouw TNO Hint installatie techniek. Rockwool Grodan Hoogendoorn automatisering Phenospex GmbH Vostermans Ventilation Water IQ International Pentair Haffmans Georg Hanka Gartenbau Fresh Valley
Innovatieproject | High Tech Greenhouse 2020 Onderdelen WATER –zuivering en irrigatie LICHT – LED en frequentie KLIMAAT – ventilatie, luchtvochtigheid en temperatuur CO2 – uit Biogas WARMTE/KOELING – systeem WIRELESS – netwerk en sensoren PLANT SCANNEN – scannen en teeltstrategie
Unterstützt durch / mede mogelijk gemaakt door: www.deutschland-nederland.eu
Food and Delivery Solutions FooDS Food and Delivery Solutions
Innovatieproject | FooDS Innovatiecluster Leadpartner Hochschule Niederrhein 13 bedrijven 2 kennisinstellingen 2 gemeenten Projectvolume: € 3,1 miljoen Looptijd van april 2012 – juni 2015
Innovatieproject | FooDS Leadpartner – Hochschule Niederrhein Projectpartners Duitsland Hochschule Niederrhein (Krefeld) GAMU (Krefeld) Mühlhäuser (Mönchengladbach) DORV-Zentrum (Jülich-Barmen) Gebr. Bertrams & Co. (Wegberg/Rath) International Flavors & Fragances (Oberhausen) Gemeinde Brüggen Grafschafter Diakonie (Moers) Projectpartners Nederland Hutten Catering (Veghel) Universiteit Maastricht (Maastricht) Munckhof Groep (Horst aan de Maas) Janssen Distribution Services (Venlo) Rendiz (Venlo) Fresh Park Venlo (Venlo) Industriebank LIOF (Venlo) Gemeente Peel & Maas Proteion (locatie Peel & Maas)* * Geen Interreg partner
Innovatieproject | FooDS FooDS speelt in op de behoeften en eetgewoonten van de vergrijzende maatschappij Het FooDS-project gaat nieuwe kansen bieden voor bedrijven in de ouderenzorg, de voeding, vervoerders en de foodservice, met name op het gebied van online bestelling, levering, diensten en productontwikkeling. Innovatie in samenwerking en dienstverlening
Innovatieproject | FooDS Samenwerkingsverband met Duitse collega’s ! Gezamenlijke belangen en problemen. Leren van elkaar en vooral ook delen met elkaar. Kennis & Middelen bundelen waardoor gezamenlijk meer mogelijk is. Wetenschappelijke ondersteuning vanuit beide gebieden.
Innovatieproject | FooDS Voeding. Logistiek. Dorfladen.
Innovatieproject | FooDS VOEDING Onderzoek omtrent gezonde voeding bij oudere zelfstandig wonende klant / burger. Wetenschappelijke onderzoek omtrent gezonde voeding en de elementen rond voeding .
Innovatieproject | FooDS LOGISTIEK Onderzoek en toepassing tav efficiënte inzet vervoer binnen kleine kern / rondom klant. Hoe kunnen we zaken bundelen zoals, maaltijd vervoer apotheek vervoer was verzorging dag voorziening school vervoer Etc.
Innovatieproject | FooDS DORFLADEN Kleine kern problematiek. Leren en delen van projecten Nederland en Duitsland en zoeken naar integratie in deze. Optie Grashoek / Kessel.
Unterstützt durch - Mede mogelijk gemaakt door: Innovatieproject | FooDS Unterstützt durch - Mede mogelijk gemaakt door: www.deutschland-nederland.eu
FOOD FUTURE Toekomstgerichte technologieën en innovaties voor bedrijven uit de foodsector in het Duits-Nederlandse grensgebied
INTERREG „Europese internationale samenwerking“ FOOD FUTURE
FOOD FUTURE netwerk Deelregio´s en bevoegdheden NOM – Investerings- en ontwikkelings- maatschappij voor Noord-Nederland Oost NV – Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV LIOF – NV Industriebank LIOF NieKE – Landesinitiative Ernährungswirtschaft FPI – Food-Processing Initiative e.V. DIL – Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V. FOOD FUTURE
Grensoverschrijdende samenwerking Netwerken opbouwen Technologietransfer Seminars Uitwerken van product/dienst/procesplannen door kennisinstellingen Implementatie en commercialisering FOOD FUTURE
FOOD FUTURE
Projectactiviteiten Sterkte / zwakte analyse voor bedrijven Innovatie adviesgesprekken voor bedrijven Definitie en uitvoering van innovatie projecten Bijeenkomsten ten behoeve van kennistransfer / projectpromotie Gezamenlijke opleidingsinitiatieven Projectmanagement FOOD FUTURE
Aantal Kosten Totaalkosten Aandeel Projectmiddelen: FOOD FUTURE instrumenten Aantal Kosten Totaalkosten Aandeel Diepte interview 120 50 38 28 18 3.000 7.000 25.000 50.000 300.000 360.000 350.000 950.000 1.400.000 5.400.000 3 % 9 % 13 % 49 % Innovatieadviesgesprek Haalbaarheidstudie Transferproject Innovatieproject door FOOD FUTURE: ca. 10,9 Mln. € voor Technologietransfer · Looptijd: 2010 - 2014 FOOD FUTURE
Aantal Sub.kosten Projectgrootte Subsidie % Projectmiddelen: FOOD FUTURE instrumenten (LIOF) Aantal Sub.kosten Projectgrootte Subsidie % Diepte interview 20 5 4 3 3.000 5.250 15.625 35.000 200.000 3.000 7.000 25.000 50.000 400.000 100 % 75 % 62,5 % 50 % Innovatieadviesgesprek De beslissing over het wel of niet uitvoeren van de diepte-interviews en de innovatie adviesgesprekken ligt bij de projectpartners. Over de haalbaarheidsstudies, de transfer- en innovatieprojecten adviseert de adviesraad. Haalbaarheidstudie Transferproject Innovatieproject FOOD FUTURE: ca. 1,6 Mln. € voor Technologietransfer in de regio· Looptijd: 2010 - 2014 30 FOOD FUTURE
Resultaten voor 2013 10 projecten Projectvolume van € 1,8 miljoen 46 organisaties betrokken 29 MKB bedrijven, waarvan 13 uit Limburg 5 Grootbedrijven 12 kennisinstellingen
Doelstellingen op het gebied van voedselverwerking Versterking van de concurrentiekracht van het MKB Duurzame groei van de branche in de regio Verbetering van de technologieoverdracht naar kleine bedrijven Het uitbouwen van netwerkstructuren voor het MKB FOOD FUTURE
FOOD FUTURE Mede mogelijk gemaakt door: FOOD FUTURE
Food Future | innovatieproject Quantum Leap 1 Contactless coating techniques based on jet and electro-static technologies for the further processing food industry Projectvolume: € 495.000 (excl. materiaalkosten)
Contactless injection of liquid ingredients in meat products Food Future | innovatieproject Quantum Leap 2 Contactless injection of liquid ingredients in meat products Projectvolume: € 469.569 (excl. materiaalkosten)
www.innovatiecentrumvenlo.nl