Workshop nr: 5 VOG en gedragscode

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET DIGITALE ARBEIDSPLEIN Het Digitale Arbeidsplein is een website ontwikkeld in het kader van het project “Zelfmanagement van de eigen loopbaan” van MeijerConsult.
Advertisements

Mijn Inburgering Hoe werkt dat?.
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Analyse van incidenten
Digitaal wedstrijd formulier Presentatie voor coaches en aanvoerders Versie september 2013.
In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Goedkeuring inkoopfacturen
Digitaal wedstrijd formulier Presentatie scheidsrechters Versie sept 2013.
NOVEMBER/DECEMBER 2013 Belangrijke informatie over de gevolgen van Wijzigingswet kinderopvang Nulmeting Zoals wij u eerder bericht hebben, is op 1 maart.
Digitaal wedstrijd formulier Presentatie scheidsrechters.
Informatieavond voor ouders van Groesbeeks Glorie.
SEH Congres 2013 Hersteladvies Jan Vromans.
Digitaal wedstrijd formulier Presentatie voor coaches en aanvoerders.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Functionaliteit voor de manager Beoordelingen Afspraken & Notities
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Informatie en gebruikershandleiding versie 3.0 Mei 2010 Arthur Kleijn
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
DSH : praktische afspraken Leuven 2 februari 2009.
Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) Archiefwet 1995
Energiebesparing in de Industrie
EDSO Software Digitale KCEGids EDSO Software.
Workshop: opstellen vervolgaanvraag
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Themadag J&O 2013 Workshop nr 7: Behouden 45+. Inleiding Presentatie workshopleider Voorstelronde deelnemers Groepsdiscussie/gesprek Samenvatting.
Meer dan Voetbal 17 november 2010 VSG Zuid De maatschappelijke rol van voetbal.
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
SBO jeugdleidersvergadering Woensdag 6 juni 2012
Agenda workshop Mobiliteitsconvenants voor Gemeenten.
Informatie en gebruikershandleiding versie 2 April 2009 Arthur Kleijn
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
Sportcafé Amsterdam Zuid
E-pensioen Online antwoord op al je pensioenvragen.
De OR en de Arbocatalogus
& STAGEREGISTRATIE INFOSESSIE STAGE
Wet inburgering Heleen Veringa
Informatie presentatie Jeugd
Web Intake Systeem een uniek gemeentelijk project.
Competentieontwikkeling voor OR-leden
Info avond COPD/DM registratie & verslagen
Wat willen we vandaag doen?
G!DS Basismodule Trainingsdag 2 Naam, functie Datum, plaats.
Toelichting Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) Archiefwet 1995
Tennisvereniging De Schutskamp Wie goed doet, wordt niet beboet.
Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging
Kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal/peuteropvang
Handleiding ClassDojo
Informatiebijeenkomst subsidie cultuur 2013 – 2016 , 3e tender Raymond Tassenaar adviseur subsidieverlening 8 oktober 2014.
Joint Industry Projects Energiebesparing in de Industrie
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Een bestuurslid of vrijwilliger binnen uw vereniging heeft meegedaan aan de training “in veilige handen”. De training is een landelijk project op initiatief.
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Informatiebijeenkomst Beleidregel combinatiefuncties.
Ervaringen van en met PCL EXTRA STEUN. Ervaringen Onderwijs Transparant 1.Vul bij over Mijn Gegevens de juiste gegevens in 2.Vul de namen en gegevens.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Alkmaar Guardians Veilig sportklimaat Samen naar een veiliger sportklimaat.
Zeer eenvoudig in gebruik Geschikt voor elke (sport)club of –vereniging Gecertificeerd voor NSD, een project van NOC*NSF Toekomstgerichte XML technologie.
Combinatie functie Regeling namens ministerie OC&W en VWS In fte voor combinatie functionarissen – 1250 fte om sportverenigingen te versterken.
IMPULSSUBSIDIES Stad Landen Sportverenigingen met Jeugdwerking en/of Andersvalidenwerking Aanvraagdocumenten.
Agenda-slide. Starten met het Figlo Platform Figlo Manager instellingen.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Stichting kuren met reuma
Gemeenteraadsverkiezingen
Handleiding Interactief Aankoop systeem (IAS)
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Juridische onderbouwing van de waardewisselaar lerarenbeurs
Overlegvergadering Woonbelang-BOC
Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Heling.
Transcript van de presentatie:

Workshop nr: 5 VOG en gedragscode Themadag J&O 2013 Workshop nr: 5 VOG en gedragscode

Workshop VOG en Gedragscode Inleiding VOG regeling NOC*NSF Gedragscode Watersportverbond Vraagstelling: wil je dit als vereniging? Samenvatting

Inleiding Aanleiding Workshop Introductie workshopleider Verslaglegging workshop Wie kan notuleren? Wie kan samenvatten?

Informatie m.b.t. ’ VOG voor vrijwilligers in de sport’

Inhoud Krantenartikelen m.b.t. Seksuele Intimidatie in de sport Beleid ter preventie van Seksuele Intimidatie Wat is een VOG? Vergoedingsregeling Wat zijn de rollen van de sportvereniging? Hoe kunt u de VOG inbedden binnen uw vereniging? Aanvraag- en declaratieproces VOG VOG Declaratietool Website VOG Ary Pascal Sanne sanne 5

Seksuele Intimidatie in de sport komt helaas vaker voor dan je denkt. Elk geval van Seksuele Intimidatie is er één te veel. Om die reden hebben steeds meer sportverenigingen de preventie van Seksuele Intimidatie hoog op hun agenda staan.

Beleid ter preventie van Seksuele Intimidatie NOC*NSF en de sportbonden hebben een toolkit ontwikkeld ter preventie van Seksuele Intimidatie, zie http://www.nocnsf.nl/seksuele-intimidatie Visie: VOG als een onderdeel van beleid SI Breder dan alleen VOG voor vrijwilligers Inbedding VOG naar eigen inzicht Naar een veiliger sportklimaat Beleid m.b.t. SI Toolkit SI VOG

Wat is een VOG ? Een VOG is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld training geven bij een sportclub. Het verplicht stellen van de VOG geeft meer zekerheid over het verleden van mensen en vermindert de kans dat iemand, die eerder in de fout is gegaan met kinderen, een daaraan gerelateerde functie binnen de sportvereniging kan uitoefenen.

Vergoedingsregeling Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een subsidie beschikbaar gesteld om 50.000 VOG’s te vergoeden voor vrijwilligers in de sport: Vergoeding op declaratiebasis (verenigingen kunnen t/m 31-12-2013 declaraties indienen) Om in aanmerking te komen voor de vergoeding, dient de vrijwilliger aan bepaalde criteria te voldoen (zie: www.nocnsf.nl/vog/vergoedingscriteria) Alleen via (verenigingen van) deelnemende sportbonden

Wat is de rol van de sportvereniging? Bepalen of de VOG wordt ingezet binnen de vereniging en, zo ja, zorgen voor inbedding van de VOG binnen de vereniging Voorlichting geven aan vrijwilligers - Digitale informatiefolder beschikbaar voor vrijwilligers - Contactpersoon beschikbaar stellen voor vragen VOG’s voor vrijwilligers aanvragen, vergoeden en declareren VOG administratie bijhouden

Hoe kunt u de VOG inbedden binnen uw vereniging? Een VOG is niet zomaar ingevoerd. Uw vereniging dient goed na te denken over de inbedding in de organisatie. Belangrijke overwegingen hierbij zijn: Past het verplicht stellen van een VOG bij de vereniging die u wilt zijn (uw beleid)? Wordt de VOG de enige maatregel ter preventie van Seksuele Intimidatie, of maakt u ook gebruik van andere maatregelen? Bedenk voor welke functies u vrijwilligers een VOG wilt laten overhandigen. Maak afspraken over zaken als: Wie betaalt de kosten? Voor vrijwilligers die werken met minderjarigen is de VOG in 2013 gratis, maar voor anderen niet. Stelt u de VOG alleen verplicht voor nieuwe, of ook voor bestaande kaderleden? Wat doet u als een vrijwilliger weigert aan te vragen of geen VOG krijgt toegekend?

Denk na over de inrichting van de administratie: Welke afspraken maakt u met de vrijwilliger over het terugbetalen van de VOG-kosten? Welke regels hanteert uw vereniging over de geldigheidsduur van de VOG (moet er elke 2 jaar een nieuwe VOG worden aangevraagd)? Hoe worden de VOG’s gearchiveerd (een VOG mag niet gekopieerd worden)? Licht uw vrijwilligers goed in over de invoering van de VOG, de bijbehorende afspraken en de reden waarom u een VOG van hen vraagt. Vraag hen ook of zij hun VOG elektronisch of via de gemeente aan willen vragen. U kunt hiervoor de digitale informatiefolder voor vrijwilligers gebruiken (zie: www.nocnsf.nl/vog/informatiefolder). Stel een VOG-contactpersoon aan. Een uitgebreide lijst met tips vindt u op de website van NOC*NSF: www.nocnsf.nl/vog/verenigingen

Aanvraag- en declaratieproces VOG 2 mogelijkheden: - Elektronische aanvraag - Aanvraag via de gemeente Handleidingen voor het aanvraag- en declaratieproces zijn beschikbaar via www.nocnsf.nl/vog --> links en definities

Elektronische VOG 1. Sportvereniging gaat naar https://www.elovog.organisatie.dienstjustis.nl/ 2. Sportvereniging logt in met eHerkenning 3. Sportvereniging vult het elektronische aanvraagformulier in 4. Nadat het aanvraagformulier is ingevuld, ontvangt de vrijwilliger per e-mail een link naar het aanvraagformulier 5. Vrijwilliger checkt of hij/zij DigiD in bezit heeft 6. Vrijwilliger vult aanvraagformulier in + betaalt VOG via Ideal 7. Vrijwilliger ontvangt de VOG per post 8. Vrijwilliger overhandigt de VOG aan de sportvereniging en declareert de onkosten van de VOG bij de sportvereniging (volgens eigen afspraken) 9. Sportvereniging declareert VOG’s bij NOC*NSF via VOG Declaratietool  voor de 16e van een maand gedeclareerd = in de eerste week van volgende maand uitbetaald! 10. Sportbond checkt gegevens sportvereniging 11. NOC*NSF vergoedt de declaraties aan de sportvereniging

VOG via de gemeente 1. Sportvereniging download aanvraagformulier via website van Rijksoverheid 2. Sportvereniging vult het gedeelte 2.1 t/m 2.6 van het formulier in 3. Sportvereniging overhandigt het formulier aan de vrijwilliger 4. Vrijwilliger vult het gedeelte 1.1 en 1.2 van het formulier in 5. Vrijwilliger levert formulier in bij de gemeente en schiet de kosten van de VOG voor 6. Vrijwilliger ontvangt de VOG per post 7. Vrijwilliger overhandigt de VOG aan de sportvereniging en declareert de onkosten van de VOG bij de sportvereniging (volgens eigen afspraken) 8. Sportvereniging declareert VOG’s bij NOC*NSF via VOG Declaratietool  voor de 16e van een maand gedeclareerd = in de eerste week van volgende maand uitbetaald! 9. Sportbond checkt gegevens sportvereniging 10. NOC*NSF vergoedt de declaraties aan de sportverenging

VOG Declaratietool VOG Declaratietool bereikbaar via www.vogindesport.nl

Samenvatting declaratietool De sportvereniging maakt een login aan Vervolgens kan de sportvereniging VOG’s declareren De sportbond controleert tussen 18e en de 25e van elke maand nieuwe/ gewijzigde gegevens van de sportvereniging Pas na controle van de gegevens door de sportbond gaat NOC*NSF over tot uitbetaling aan de sportvereniging Indien de sportvereniging haar gegevens wijzigt, dient de sportbond opnieuw de gegevens te controleren De sportvereniging kan via export in de tool een Excel-bestand downloaden van alle gedeclareerde VOG’s Handleiding declaratietool beschikbaar voor sportvereniging. Kijk op: www.nocnsf.nl/vog --> links en definities

Website VOG Alle informatie is terug te lezen op www.nocnsf.nl/vog

Vragen? Voor vragen kunt u contact opnemen met de contactpersoon van uw sportbond. Kijk voor een overzicht van alle contactpersonen op www.nocnsf.nl/vog/sportbonden

Gedragscode Watersportverbond Watersportverbond gaat al haar trainers: VOG laten aanvragen Gedragscode NOC*NSF laten tekenen Aan de wettelijke eisen (varen/rijden) houden Voorbeeldgedrag te vertonen

Groepsdiscussie Voorstelronde deelnemers workshop Ervaringen delen Suggesties, andere ideeën Vragen

Samenvatting Kern van de discussie / onderwerp Succesfactoren / aanbevelingen Hoe verder (uitrollen)? Wie vertelt dit in plenaire afsluiting?

Afsluitende informatie Meer info te vinden op: Website Watersportverbond www.nocnsf.nl www.nocnsf.nl/vog www.veiligsportklimaat.nl www.inveiligehanden.nl Dank voor uw inbreng en belangstelling!