Jezus en de wet van Mozes.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Bouwstenen voor Gemeenterelaties Liefde. Wat is liefde?  Schrijf de naam van een geliefde op en geef 5 voorbeelden hoe u die liefde uitdrukt naar die.
Woord van Leven Maart 2013.
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30. LEVEN NAAR GODS WOORD EXODUS 16:4-30.
Tussen Pasen en Pinksteren.
… en wat wil Jezus van jou?
I. De setting en aanleiding. Lucas 15: 1 Alle tollenaars en zondaars kwamen hem opzoeken om naar hem te luisteren. 2 Maar zowel de farizeeën als de.
Het dak eraf Marcus21-12.
De wet van God en de wet van Christus
Preek Halle 1 december 2013 Voldoen aan Gods verwachtingen
De allergrootste liefde
STRESS Bijbels omgaan met stress ? Wat is stress ? Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe of psychische.
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
DE WERELD EEN DORP Niet klikken Muziek: Händel: Ombra ma fu. (Xerxes)
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Het Potlood.
De visie is Jezus One for all.
1. Johannes 5 39 Gij onderzoekt de Schriften, want gij meent daarin eeuwig leven te hebben, en deze zijn het, welke van Mij getuigen, 2.
Wie is mijn naaste? Lucas
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Face t0 face - 3 De wet van het koninkrijk …. Face t0 face - 3 Johannes 13:1-20 Pijnlijke situatie : slaaf vergeten voor de voetwassing Allen klaar om.
Godsdienst.
Godsdienst. Herdenken Jij weet het wel maar twijfelt of het waar is? Doe de twijfeltest!
De Heer ontmoeten op dag 1 en dag 8
BEÏNVLOEDEN Marketing van beïnvloeders BEÏNVLOEDER BEÏNVLOED WORDEN Aäron op een bepaald moment, iemand die beïnvloed wordt Saul zei van zichzelf dat.
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Verlangen naar licht.
VREDE.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Wandelen met de Ontzagwekkende
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Ds. Ds : Mw. M.Reinders de Haan
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Preek Johannes 9:39 God wint, dat kun je zien ..
? Wat zegt de Bijbel erover?
Op heterdaad... Johannes
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Zondag 20 juli 2014 morgendienst. Welkom in deze dienst. Voorganger:prof. J.W. Maris (Apeldoorn) Ouderling:Egge Groenewold Organist:Krijn van Veen.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Een voorbeeld dat navolging verdient
Evangelische gemeente de Brug. Wat is het oude leven? Wat is het nieuwe leven? Waarom moet je gedoopt worden?
How to love GOD back. Deuteronomium 6:5 Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten. Mattheüs 22:36-37 Farizeeën:
Dit is liefde, Vincent (het effect van genade) 1.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Voorganger: Ds. M. Reinders Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist:
Thema 3. Had ik de liefde niet - ik zou niets zijn ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is.
Zondag 27 september. Zondag 27 september 2015 Houden we een deurcollecte speciaal bestemd voor dit project. De diaconie beveelt deze collecte.
6 maart 2016 Urk. Matteüs Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en Farizeeen en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
De verlamde genezen Lucas 5: Lucas 19:10 Want de Zoon des mensen kwam om zoeken en te redden wat verloren is.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Cyclus C Vijfde zondag van de Vasten Vijfde zondag van de Vasten 13 maart 2016 Muziek: Psalm “Naar U heb ik mijn ogen opgeslagen” Hebreeuwse Synagoge.
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
Vrucht van de Geest ZESDE THEMADIENST IKZELF EN DE ANDER.
Heb de HEER lief met heel je leven – Deuteronomium 6 HEB JE HEER LIEF MET HEEL JE LEVEN Heb hem lief, met heel je leven. Hem alleen! Neem de jeugd mee.
Welkom Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: Jan Verkerk
Les 12 Wees zuinig op de liefde
Wat doe ik hier vandaag? Ik krijg een heleboel tips om de Bijbel te lezen. (En misschien denk ik aan het eind wel: ‘Hé, dat ga ik ook écht doen!’) Les.
Agenda aanstaande week 1/2
Transcript van de presentatie:

Jezus en de wet van Mozes

zoon van David, zoon van Abraham » « Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham » Matteüs 1 :1

« Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen » Matteüs 5:17

De overspelige vrouw Johannes 7:53 – 8:11

7:53 Daarop ging iedereen naar huis 7:53 Daarop ging iedereen naar huis. 8:1 1 Jezus ging naar de Olijfberg, 2 en vroeg in de morgen was hij weer in de tempel. Het hele volk kwam naar hem toe, hij ging zitten en gaf hun onderricht. 3 Toen brachten de schriftgeleerden en de farizeeën een vrouw bij hem die op overspel betrapt was. Ze zetten haar in het midden en 4 zeiden tegen Jezus: ‘Meester, deze vrouw is op heterdaad betrapt toen ze overspel pleegde. 5 Mozes draagt ons in de wet op zulke vrouwen te stenigen. Wat vindt u daarvan?’ 6 Dit zeiden ze om hem op de proef te stellen, om te zien of ze hem konden aanklagen. Jezus bukte zich en schreef met zijn vinger op de grond. 7 Toen ze bleven aandringen, richtte hij zich op en zei: ‘Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen.’ 8 Hij bukte zich weer en schreef op de grond. 9 Toen ze dat hoorden gingen ze weg, een voor een, de oudsten het eerst, en ze lieten hem alleen, met de vrouw die in het midden stond. 10 Jezus richtte zich op en vroeg haar: ‘Vrouw, waar zijn ze? Heeft niemand u veroordeeld?’ 11 ‘Niemand, heer,’ zei ze. ‘Ik veroordeel u ook niet,’ zei Jezus. ‘Ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer.’ Johannes 7:53 – 8:11

Wat zijn jouw eerste reacties bij het lezen van dit verhaal? Zou jij (of je kerk) kunnen reageren zoals de schriftgeleerden en farizeeën? Gebeurt het wel eens dat je iemand zou willen ‘stenigen’ (hiervoor zijn niet altijd echte stenen nodig…) ? Samen overleggen…

« Mozes draagt ons in de wet op zulke vrouwen te stenigen. Wat vindt u daarvan ? » Matteüs 5:17

Waar het fout loopt 1. Hypocrisie 2. Het eigen ik wordt niet in vraag gesteld  3. Gedeeltijke lezing en toepassing van de wet  4. Ont-persoonlijking van de ander 5. Het belangrijkste wordt vergeten   Waar het fout loopt

Denk je dat die houdingen vandaag nog te vinden zijn Denk je dat die houdingen vandaag nog te vinden zijn ? In het leven van elke dag ? In de kerk ? Kun je voorbeelden geven die je hebt meegemaakt (zonder namen te noemen) ? Hypocrisie - wettische trouw die ware vroomheid maskeert… Het eigen ik niet in vraag stellen Gedeeltelijke lezing en toepassing van de wet Ont-persoonlijking van de ander De essentie over het hoofd zien   Hoe analyseer jij de houding van Jezus ? Samen overleggen

De mens centraal “…ze lieten hem alleen, met de vrouw die in het midden stond. Jezus richtte zich op en vroeg haar: ‘Vrouw,…” (v. 10).

Bemoedigen zonder te beschuldigen « Ik veroordeel u ook niet; ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer »   vers 11

Heb je al situaties meegemaakt waar de gods-dienst / strenge toepassing van de wet er oorzaak van is dat de mens uit het oog verloren wordt ? Hoe verklaar je dit ? Hoe beleef je het in je kerk ? Hoe kun je dit vermijden ? « God heeft geen andere handen dan de onze ». Hoe belangrijk is het om Gods reikende hand naar anderen te zijn ? Welke vorm kan dit aannemen in de praktijk ? Bemoedigen zonder schuld op te dringen… Ben je ooit al betrokken geweest bij beschuldigende gesprekken ? Wat is de uitwerking hiervan op de betrokkenen ? Hoe moeten we hierop reageren ? Samen overleggen

maar ook: discipel zijn Onderrichten… maar ook: discipel zijn « Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen» vers 7

Gij zult de Heer, uw God, liefhebben met heel uw hart, Alles nu wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun ook aldus: want dit is de wet en de profeten.  Matteüs 7:12 Gij zult de Heer, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het grote en eerste gebod. Het tweede, daaraan gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangt de ganse wet en de profeten.” Matteüs 22 :35-40

« Laat wie van u zonder zonde is de eerste steen werpen « Laat wie van u zonder zonde is de eerste steen werpen. » Is dit een belangrijk principe ? Betekent dit dat je nooit mag oordelen ? Nooit veroordelen ? Is er een verschil tussen ‘een persoonlijke opinie / overtuiging’ hebben en iemand (ver)oordelen die niet denkt of leeft naar jouw overtuiging ? Wat is volgens jou de essentiële rol van de wet / Torah ? Jezus’ eerste reactie op de aanklachten en op de valstrik is stilte… Vind je dat een goede reactie ? Een voorbeeld om te onthouden en uit te proberen ? Welke reacties kan een dergelijke stilte oproepen ? Ben je het er mee eens dat stilte soms veel welsprekender is dan een scherp antwoord ? Samen overleggen…

de religieuze tradities Christus en de religieuze tradities