De gemeentelijke overheid p

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het bestuur van België Wereldoriëntatie les 3
Advertisements

Organen van de Volksmacht Electoraal systeem Cuba
Ato Harley Pempamsie vzw 5 October 2012
Het Forum Hoe ga je te werk met het forum?
Beleidsbeïnvloeding door VGC-jeugdraad VGC-jeugdraad juni 2013.
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
De regionale overheid p
Verkiezingen 2006 Klik op de vraag van jouw keuze Afsluiten •Wat gebeurt er op 8 oktober?Wat gebeurt er op 8 oktober? •Ben.
Toelichting bij voorstel en collegebesluit van 8 maart 2013 rond vernieuwde aanpak inspraak en adviesorganen Inspraak / adviesraden: nieuw werkkader Bruno.
Introductieprogramma nieuw gekozen mandatarissen Gemeenteraadsleden November 2006 – januari 2007.
Nieuwe VZW wetgeving. Jeugdraad Lubbeek VZW wetgeving nov 2004 De nodige aanpassingen betekent: Statuten checken,waar nodig aanpassen en laten goedkeuren.
Pag. GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN Pag. INHOUDSOPGAVE 1. DE VERKIEZINGEN –STEMRECHT, ZETELVERDELING, … 2. HET GEMEENTEBESTUUR –DE VORMING VAN EEN.
Wie laat jij sprankelen?
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
QUIZ Katern Politiek.
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
6 pijlers van de code in beeld
4.1: Het parlement is baas boven baas
Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.
Project Maatschappelijke Identiteit. 2 De stad/de gemeente De stad/de gemeente week 1 Brainstorming Quiz Website bekijken over eigen stad/gemeente Duiding:
Gebiedscommissies Rotterdam Vanaf 19 maart 2014 geen deelgemeenten meer, maar…
Staatsinrichting van Nederland
Staatsinrichting van Nederland
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
KARUUR ? Ondersteuning van jeugdraden – Website – Helpdesk – Vorming – Begeleiding Ondersteuning van jeugdparticipatie – Sporadisch – Projectmatig.
burgemeestersreferendum
Welkom Met raad en daad. Aanleiding De gemeenteraad wordt zichtbaarder voor burgers De individuele gemeenteraadsleden worden herkenbaarder voor burgers.
Oorzaken aanpassing decreet lokaal provinciaal Interne staatshervorming rol van de provincies / provinciaal beleid wordt in vraag gesteld Planlastvermindering.
DE GEMEENTERAAD!!.
Parlementaire democratie
Over sluiting en sluitingsuren
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
Ik sluit mijn paraplu om jou met een open blik te ontmoeten.
Politiek jargon Bingo.
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
4.1: Het parlement is baas boven baas
Leerlingenraad De Ark.
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Baas boven baas.
Het Volk 2e Kamer 150 leden 1e Kamer 75 leden Directe verkiezingen
Lokale politiek. Iets voor mij? 18 april 2006 Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Gelijke Kansen
Staatsinrichting In Nederland.
Thema: Macht.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
§3: Verkiezingen en kiesstelsels:
Welkom!! Namens de Ouderraad. Wat is een ouderraad? We zijn een groep enthousiaste ouders die graag iets extra betekenen voor de school en de kinderen.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Introductie Staatsrecht. MR. A.J. te Veldhuis.. Trias politica Wetgevende macht. Uitvoerende macht. Rechterlijke macht. De machtenscheiding in de praktijk.
Staatsinrichting Wie is de baas van Nederland? ©Tom Verbeek sep 2010.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie
Wat verandert er nu eigenlijk?
Lokale politiek: zo werkt het
Politieke Bingo Openingsdia Beeld op de positie van dit grijze kader.
Introductiequiz gemeenteraadsverkiezingen
De macht in de gemeente ? ? ? ? ? Burgemeester Regering Wethouders
PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
First voters Jongeren en de gemeenteraads-verkiezingen van 2018
Inkanteling OCMW in de gemeente Julien Van Geertsom
Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek.
ProDemos schuift aan: Democratie leeft!
Milieu wet- en regelgeving
Kabinet en Regering Hoofdstuk 5.
Politieke Bingo.
ProDemos schuift aan: Democratie leeft!
Regering en parlement Regering en parlement Machten… Machten…
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Democratie en Dictatuur
Besturen en Communiceren
Transcript van de presentatie:

De gemeentelijke overheid p. 197-201 Voortaak: a)Wie bestuurt de gemeente? -de gemeenteraad -het college van burgemeester en schepenen -de burgemeester b)Om de hoeveel tijd zijn er gemeenteraadsverkiezingen? -om de 6 jaar (op de 2de zondag van oktober) c)Hoeveel leden telt een gemeenteraad minimaal en maximaal? -min. 7, max. 55 afhankelijk van het aantal inwoners d)Waarom is dat aantal altijd oneven? -Zo heb je bij een stemming nooit een ex aequo.

e)Wie stelt de kandidaten voor het burgemeesterschap voor? -de gemeenteraadsleden f)Hoeveel schepenen heeft een gemeente maximaal? -10 schepenen (minimum 2, en ook afhankelijk van het aantal inwoners) g)Welke eed leggen de raadsleden, de schepenen en de burgemeester af? -”Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.” (mandaat = een bevoegdheid die je krijgt om in naam van iemand anders te handelen) h)Wie oefent in een gemeente de wetgevende macht uit? -de gemeenteraad i)Wie de uitvoerende macht? -het college van burgemeester en schepenen

Vul dit schema verder aan: Wetgevende macht Uitvoerende macht gemeenteraad schepenen College van burgemeester en schepenen Kiezers van de gemeente burgemeester Vlaamse regering

Surf naar de site van je gemeente (eventueel via www.startsein.be). -Tracht het schema op p. 199 in te vullen. -Surf ook naar de site van de jeugdraad van jouw gemeente en beantwoord de vragen op p. 200.

Laat ons dit eens samen even bekijken voor bv. Vorselaar. ( www.startsein.be ) -Als een partij op haar eentje niet de meerderheid van de stemmen heeft, moet ze met andere partijen onderhandelen en een coalitie vormen. Geef een voorbeeld uit een gemeente. -De partijen die niet de meerderheid vormen, noemen we de oppositie. Welke partijen vormen in jouw gemeente de oppositie? -Een meerderheidspartij is een partij die tot de meerderheid behoort. Die meerderheid kan op verschillende manieren gevormd worden bv. door een coalitie. Tot welke partij behoort de burgemeester van jouw gemeente?

-Elke schepen heeft een andere bevoegdheid = taken waarvoor men verantwoordelijk is -Geef eens een aantal bevoegdheden. -Waarom zijn die bevoegdheden niet overal hetzelfde? Niet iedere gemeente heeft evenveel schepenen. Daarom hebben schepenen soms meerdere bevoegdheden. Men verdeelt de bevoegdheden meestal volgens interesse en achtergrond.

a)Wat is de jeugdraad? het officieel adviesorgaan van de gemeentelijke overheid over alles wat kinderen en jongeren aanbelangt b)Wat zijn de taken van de jeugdraad? inspraak en advies over alle aangelegenheden die de jeugd betreffen; coördineren van de samenwerking van alle jeugdverenigingen en informeren; activiteiten organiseren voor de jeugd c)Wie kan er in de jeugdraad zetelen? afgevaardigden van de jeugdverenigingen van de gemeente en de schepen van jeugd d)Geef een activiteit die de jeugdraad organiseert. het organiseren van de Roefeldag …

Even herhalen: