De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek."— Transcript van de presentatie:

1 Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek

2 Korte herhaling vorige les
Regering = Koning + ministers Kabinet = alle ministers en staatssecretarissen samen Staatssecretaris = soort onderminister, verantwoordelijk voor een deel van het takenpakket van de minister. Troonrede = alle plannen die de ministers voor het komende jaar bedacht hebben. Miljoenennota = overzicht van alle inkomsten en uitgaven die de regering voor het aankomende jaar verwacht

3 Het parlement = 1e + 2e kamer
Tweede kamer: Direct gekozen 150 kamerleden. Elke 4 jaar opnieuw gekozen (maart 2017 opnieuw). Debatten tussen ministers van de regering en kamerleden. Behandelt elk wetsvoorstel van de regering en mag hierin dingen veranderen of afwijzen.

4 Het parlement = 1e + 2e kamer
Eerste kamer: Indirect gekozen (via provinciale verkiezingen). 75 leden. Geen voorstellen veranderen, maar alleen goed –of afkeuren. Kijkt of er geen fouten in het wetsvoorstel staan. Kijkt of de wet goed uitvoerbaar is.

5 Taken van het parlement
Het parlement heeft twee hoofdtaken: Controle van de ministers. (mede) wetgeving.

6 Rechten van kamerleden
Vragenrecht: Mogen altijd vragen stellen aan de ministers of staatssecretarissen. Recht van interpellatie: een spoeddebat aanvragen, omdat de minister extra uitleg moet geven aan de Kamer. Het stemrecht: Kamerleden stemmen over alle wetsvoorstellen. Het recht van amendement: Kamerleden kunnen delen van wetsvoorstellen veranderen. Het recht van initiatief: Kamerleden mogen ook wetsvoorstellen maken. (net als ministers) Het motierecht: Uitspraak waarin de Kamer haar mening over iets geeft. Motie van wantrouwen -> Kamer vraagt een minister om af te treden.

7 Hoe komt een wet tot stand?
Er is een maatschappelijk probleem Een minister of Tweede Kamerlid maakt een wetsvoorstel. De Tweede Kamer debatteert over het wetsvoorstel. Tweede Kamerleden dienen amendementen in (aanpassingen/veranderingen) Tweede kamer stemt over de amendementen en het definitieve wetsvoorstel. De Eerste Kamer stemt over het wetsvoorstel. Geen aanpassingen maken. De koning en de verantwoordelijke minister ondertekenen het wetsvoorstel. De wet wordt gepubliceerd op de onderstaande website. De wet gaat nu in.

8 Coalitie en oppositie Coalitie = De partijen die samen de regering vormen. Hebben vaak samen de meeste zetels in de Tweede Kamer. Stemmen bijna altijd voor de plannen van de eigen ministers Oppositie = De andere partijen in de Tweede Kamer. Hebben vaak andere ideeën over wat het beste is voor Nederland. Stemmen soms in en soms tegen het wetsvoorstel.

9 Zelfstandig werken Lesboek: Hoofdstuk 6 lezen Werkboek: Maken blz. 52 t/m 55 Niet maken opdracht 9, 12, 17 Of Werken aan de huiswerkopdracht (staat op wikiwijs)


Download ppt "Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek."

Verwante presentaties


Ads door Google