De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting

Verwante presentaties


Presentatie over: "PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting"— Transcript van de presentatie:

1 PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting

2 Waar woon je? Vier niveaus van volksvertegenwoordiging
Plak hier eventueel een plaatje in van de provincie en gemeente waar je te gast bent.

3 Vertegen- Niveau woordiging Bestuur
Vier niveaus van volksvertegenwoordiging Vertegen- woordiging Niveau Bestuur Europa Nederland Provincie Gemeente Europees Parlement Europese Commissie Parlement Regering Provinciale Staten Gedeputeerde Staten De vertegenwoordigers worden gekozen door het volk. Zij stellen de kaders en wetten die de dagelijkse bestuurders moeten uitvoeren. Gemeenteraad College B&W

4 De volksvertegenwoordiging op landelijk niveau
Parlement Tweede Kamer (150 leden) Filmpje De Tweede Kamer aan het werk Eerste Kamer (75 leden) Je kunt hier doorklikken naar het filmpje van de Tweede Kamer. Doe dit alleen als je hier veel tijd voor hebt en de groep hier bijzonder in geïnteresseerd is.

5 Het bestuur op landelijk niveau
Regering / kabinet Het Staatshoofd Ministers, minister- president Staatssecretarissen Filmpje Als de groep veel interesse heeft in het Koningshuis, zou je de eerste 30 seconden of eerste minuut van het filmpje van de beëdiging van de koning kunnen laten zien. Maak het verschil duidelijk tussen de regering en het kabinet. (Het kabinet kan ‘vallen’. De koning kan niet ‘vallen’ of naar huis gestuurd worden. De koning zit dus niet in het kabinet; wel in de regering.). Als je verwacht dat de groep bekend is met meerdere ministers en je vind het leuk om hen te triggeren deze namen (weer) scherp te krijgen; gebruik dan de hyperlink naar de test ‘wie is wie’. Je komt dan op de website en moet dan zelf nog doorklikken naar het tabblad ‘regering’ voor de ‘lege’ bordesfoto. Ga met je muis op een persoon staan, zodat iedereen de naam van het ministerie ziet, en vraag vervolgens wat de naam van de minister van dat ministerie is. Een voor een, in interactie met het publiek, kun je de verschillende ministers bij naam en functie benoemen en in beeld laten verschijnen. Test: wie is wie?

6 De coalitie en de oppositie
Wie zit waar in de Tweede Kamer? De hyperlink ‘De Tweede Kamer’ (dia 6) leidt naar de website visueel.prodemos.nl. Daar kun je onderaan steeds een politieke partij aanklikken, waarna je ziet hoeveel zetels deze partij heeft in de Tweede Kamer. Je kunt de deelnemers hierbij nog vragen of ze weten wie de fractievoorzitter is van de betreffende partij. Daarna kun je ook de foto van de fractievoorzitter aanklikken. Enzovoorts. Afhankelijk van het publiek kun je hier veel of weinig tijd aan besteden. Geef daarna aan dat geen enkele politieke partij in z’n eentje een meerderheid heeft. Dat is ook nog nooit voorgekomen (het hoogst aantal zetels ooit behaalde het CDA tijdens het kabinet Lubbers II en Lubbers III: beide keren 54 zetels). Er moet dus altijd samengewerkt worden. De samenwerkende politieke partijen vormen samen de coalitie en mogen de ministers leveren. De VVD en de PvdA vormen de coalitie en alle ministers (en staatssecretarissen) zijn dus van deze politieke partijen. Samenwerken om een meerderheid te hebben Polderen en ‘water bij de wijn moeten doen’

7 Hoe worden gemeentes bestuurd?
De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Dualisme Vertel hier dat de gemeenteraad op lokaal de volksvertegenwoordiging is en dat het College van B&W het dagelijkse bestuur vormen. De hyperlink naar dit filmpje werkt niet meer. Mocht je het filmpje (4.20 minuten) nog willen gebruiken, staat het op info.prodemos.nl. Doe dit wederom alleen als de groep heel erg geïnteresseerd is in deze feitelijke informatie. Je kunt nog kort ingaan op het begrip ‘dualisme’. Dit houdt in dat de wethouders geen deel meer mogen uitmaken van de gemeenteraad. Logisch ook, want de gemeenteraad moet de wethouders controleren of ze hun werk goed doen. Als je dan zelf én gemeenteraadslid bent én wethouder zou zijn, dan zou je dus je eigen ‘werk’ moeten controleren. Dat is als een slager die zijn eigen vlees moet keuren. Om dit te voorkomen, is in 2002 het dualisme ingevoerd bij gemeenten. Als gemeenteraadsleden geen vertrouwen meer hebben in een wethouder, kunnen ze die met een motie van wantrouwen ook naar huis sturen.

8 Taken van de gemeente Medebewind
Uitvoeringstaken (bv. afleveren rijbewijzen) Taken van gemengd belang (verduurzamen woningen) Autonomie (bv. initiatief m.b.t. wijkinfrastructuur of gay-pride) Houdt je uitleg bij deze dia kort. Bij dia 8 vertel je dat de gemeente verschillende taken heeft. Sommige taken moet de gemeente uitvoeren van het Rijk, precies op de manier hoe het rijk het wil. De paspoorten moeten er overal bijvoorbeeld hetzelfde uitzien. Voor sommige taken hebben de gemeente en het Rijk een gezamenlijk belang en hebben gemeente de vrijheid om eigen keuzes te maken hoe iets te bereiken. En op veel terreinen hebben gemeente zelf de vrijheid om te doen en laten wat ze willen.

9 Vragen?


Download ppt "PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting"

Verwante presentaties


Ads door Google