Judit en de Apocriefe boeken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Woord van Leven April 2014.
De christelijke boodschap
Welkom.
Vader, wie bent u?.
Deel 2 De Bijbel.
Godsdienst.
De opkomst van het christendom
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 1. Verhalen over God, mens en de wereld De bijbel bestaat uit twee delen Oude testament en Nieuwe Testament.
Paulus en Israël Romeinen Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid.
Waarom de Bijbel en niet... de Koran?.
De charismatische beweging is een beweging in het christendom die wordt gekenmerkt door een grote nadruk op persoonlijk geloof, en de ervaring hiervan,
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Godsdienst.
Dopen.
Echt of nep?.
Godsdienst.
De Heer is waarlijk opgestaan!
Wat doet de Heilige Geest?
EEN CHRISTELIJKE KIJK OP HET LICHAAM. Leviticus 19,1-2: De heer sprak tot Mozes: 2 ‘Zeg tegen heel de gemeenschap van de Israëlieten: Wees heilig, want.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Welkom op TOV!.
Praktische handvaten voor het lezen van de Bijbel
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Pinksteren Het feest van de uitstorting van de Heilige Geest.
7 sept Zoetermeer. 14 want ik weet, dat het afleggen van mijn tent spoedig komt, zoals ook onze Here Jezus Christus mij heeft doen weten. 2Petrus.
Stille Zaterdag.
Kinderopwekking 75: Ik geloof
In deze dienst zal Ds. A. H. Verbree voorgaan Na de zegen zingen we Ps. 18: 1 Schriftlezing: Nehemia 13: 14, 22, 31 Tekst: Zondag 32.
De Bijbel De leer Het christelijk leven
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
Een uitnodiging om na te denken over je geloof
Docent: Hans Bruning.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Gebed en belijdenis.
Bijbel en Koran.
Docent: Rileen Noordermeer.
Bijbel en Koran. Vragen Tot welke religie reken je jezelf? Ben je goed thuis in die religie? Ben je enigszins thuis in de (een) andere religie? Waarom.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Ds. Hans Eschbach Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven.
H2.3 Joden en Christenen Grieken en Romeinen.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
Heb je de kerk nodig? Kun je geloven zonder kerk?.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
De bijbel van boven.
Iedereen gelooft 100%.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
De Schrift alleen! De Bijbel terug in het middelpunt van ons kerkelijke en gelovige leven!
Wij geloven in de Here God, onze Vader, Die alles gemaakt heeft:
Hij moet groter worden en ik kleiner Meer Jezus en minder ik
Les 15 Jij en sport Wat doe ik hier vandaag?
Bidden om dat waar je naar verlangt; danken voor dat wat je ontvangt: om 1 kracht; 2 geloof; 3 liefde; 4 kennis; 5 volheid Mysterie Daarom buig ik mijn.
Geestelijke Groei-avond Bommelerwaard
Het Christendom Circa het jaar 0.
Bidden is praten met God Maar zegt God wel wat terug?
( Tijdelijke pagina; gooi deze weg na gebruik)
Ik geloof in God, de bron van alle leven
Korte cursus bijbellezen 3e avond
Transcript van de presentatie:

Judit en de Apocriefe boeken

Wat zegt de Ned. Geloofsbelijdenis? ARTIKEL 5 Het gezag van de Heilige Schrift Wij ontvangen al deze boeken, en deze alleen, als heilig en canoniek, om ons geloof daarnaar te richten, daarop te gronden en daarmee te bevestigen. En zonder in enig opzicht te twijfelen geloven wij alles wat zij bevatten. Dat doen wij niet zozeer omdat de kerk ze aanneemt en als canoniek erkent, maar vooral omdat de Heilige Geest in ons hart getuigt dat zij van God zijn. Het bewijs daarvan ligt bovendien in de boeken zelf. Want zelfs blinden kunnen tasten dat de dingen die erin voorzegd zijn, gebeuren.

Wij onderscheiden deze heilige boeken van de apocriefe, namelijk het derde en vierde boek van Ezra, het boek Tobias, Judit, het boek Wijsheid, Jezus Sirach, Baruch, de Toevoegingen aan het boek Ester, het Gebed van de drie mannen in het vuur, de Geschiedenis van Susanna, van Bel en de draak, het Gebed van Manasse en de twee boeken van de Makkabeeën. De kerk mag deze boeken wel lezen en ervan leren, voor zover zij overeenstemmen met de canonieke boeken. Zij hebben echter niet zo'n kracht en gezag, dat men door het getuigenis van deze boeken enig punt van het geloof of van de christelijke godsdienst zou kunnen bevestigen; laat staan dat zij het gezag van de andere, de heilige boeken, zouden kunnen verminderen.

Hoe zijn de verschillende ‘bijbels ontstaan’? Griekse en Hebreeuwse Joden -de behoefte aan een Griekse vertaling van het OT (Septuaginta) - de noodzaak een canon vast te stellen na de verwoesting van de tempel. De verschillende vertalingen van de bijbel. De RK vertalingen gaan uit van de LXX, de Protestantse vertalingen gaan uit van de Hebreeuwse tekst.

Hoe wordt er vandaag mee omgegaan? Oecumenisch leesrooster Nieuwe uitgaven van de NBV

Betekenis van Judith

Uitdrukking van de het Grieks sprekende jodendom, waaruit ook het Christendom is voortgekomen Het vormt een soort schakel tussen het OT en NT. Temidden van de diaspora blijven er vromen die de komst van de Messias verwachten. (Hanna, Maria)