Studiedag kinderopvang GO! 19 oktober 2012

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

Maak een scan van uw organisatie met de Toolkit Duurzame Inzetbaarheid
Besturen van de eredienst: wijzigingen in de regelgeving.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
SAMENWERKEN-NETWERKEN
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
Uitvoeringsvormen medezeggenschap Resultaten van de inventarisatie van uitvoeringsvormen medezeggenschap bij universiteiten.
Veelgestelde vragen over het decreet 19 maart 2014.
P. 122 oktober 2013 Intro in de jeugdraad. 22 oktober 2013 Jeugdraad p. 2 Opdrachten •Adviezen te geven en voorstellen te formuleren, op eigen initiatief.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Figuur 5.1 Organisatieschema Figuur 5.2 Steile en platte organisatie.
EEN VOORBEELD: AZ TURNHOUT
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Spelen(d) leren!. Visie Onderwijs en Opvang samen (5 + 7 = 12 uur) in één organisatie die hierin de regie voert! – Dezelfde identiteit – Dezelfde waarden.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T I F I Is er na 2012 nog provinciaal.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Transitie De overgang naar het nieuwe decreet wat betekent dat voor mij? 22 november 2013.
Het. Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties.
Van harte welkom ! Eddy De Wit Syndicaal vrijgestelde militant.
Vakcentrale 11 MVO en rol OR in waterbedrijven en laboratoria Lochem 18 November 2010.
Veiligheid, gezondheid en kwaliteitszorg 22 november 2013
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Achter de Schermen van … De Zoo 1 april Met als thema: Onthaalbeleid in al zijn aspecten.
Jaarverslag 2011 Afdeling OCMW’s Algemene vergadering – Afdeling OCMW’s 14 juni 2012 – Brugge.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
1 Kwaliteitscultuur Bolognaseminarie Vlaamse Bologna-expertenteam 13 en 19 maart 2009.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Voorontwerp decreet Voorschoolse Kinderopvang 6 mei 2011.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Decreet Kinderopvang van Baby’s en Peuters. Onze opdracht is om actief bij te dragen tot het welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen: dankzij deskundige.
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
De nieuwe regels van de onafhankelijkheid van de commissaris
Dia 1 Productencatalogus: Infosessie provinciale en lokale besturen 24/11/11.
Samenstelling SEL Oververtegenwoordiging door 1 beroepscategorie: vermijden door aantal vertegenwoordigers per beroepscategorie op voorhand te bepalen.
“Decentraal wat kan, centraal wat moet”
11. Collectief arbeidsrecht en staking
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
Oorzaken aanpassing decreet lokaal provinciaal Interne staatshervorming rol van de provincies / provinciaal beleid wordt in vraag gesteld Planlastvermindering.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Informatiebijeenkomst
Decreet Kinderopvang van Baby’s en Peuters Kinderopvangbeurs 2012 inhoudelijk upgedated augustus 2014.
E-Government binnen de sociale zekerheid
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
4.4 Is alles goed geregeld? Als je een nieuwe baan hebt dan sluit je een contract af met je nieuwe werkgever. Dit heet een arbeidsovereenkomst. Hierin.
De (T)OR en de bestuurder
ZijActief Koningslust
Risicoanalyse van de elektrische installatie
De economische dimensie
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Voka Health Community ‘kwaliteit van zorg’ Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1.
Deugdelijk bestuur binnen de groep Emmaüs Guido Van Oevelen 23 juni 2010.
ISB-CONGRES – 17 MAART 2011 KINDEROPVANG EN SPORT.
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Transcript van de presentatie:

Studiedag kinderopvang GO! 19 oktober 2012 Werkgeverschap en kwaliteit in de kinderopvang

En het decreet kinderopvang van baby’s en peuters Deel I Kwaliteit En het decreet kinderopvang van baby’s en peuters

Kwaliteit: gelaagd begrip (OESO starting strong II en III) De aandacht die de overheid heeft voor KO (oriëntatie) De structuur vanuit de overheid voor de sector (opbouw) Scholing van het personeel en vereisten voor de sector (educatie) Pedagogische kwaliteit van de interacties (proceskwaliteit) Management, goed voor team en organisatie (operationeel management) Welbevinden van de kinderen (metingen) Oudertevredenheid en omgevingsbetrokkenheid (standaarden)

Decreet opvang baby’s en peuters Doel is een eenduidige basiskwaliteit van alle opvang: vergunning, kwalificaties, pedagogische ondersteuning Transparant : aanbod , subsidies Vindbaar en toegankelijk voor gezinnen, leefbaar voor voorzieningen

Vergunningsvoorwaarden Pedagogisch beleid en pedagogische ondersteuning Betrokkenheid en participatie van de gezinnen Schriftelijke overeenkomst en het huishoudelijk reglement Deskundig personeel Organisatorisch management Samenwerking Financiële werking Risico-analyse Kwaliteitsbeleid

Decreet: kwaliteitsverhoging Kwaliteitsbeleid Kwaliteitsdecreet (17 oktober 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen, Voorzieningen zijn verplicht om verantwoorde zorg te verstrekken aan iedere gebruiker Kwaliteitsdecreet moet worden aangepast want wordt van toepassing op alle vergunde opvang

Kwaliteit kinderopvang Verschil in vereisten voor gezinsopvang en groepsopvang Gezinsopvang : minimaal procedures: Crisis Grensoverschrijdendend gedrag Klachtenbehandeling

Kwaliteitsbeleid Groepsopvang Kwaliteitsbeleid: Missie, visie, Pedagogisch beleid Betrokkenheid en participatie gezinnen

Kwaliteitsbeleid Kwaliteitsmanagementsysteem: Kwaliteitshandboek Organisatorische structuur (organogram). Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Procedures en processen: Pedagogisch beleidbetrokkenheid en participatie gezinnen Vormingsananlyse en aanbod Evaluatie Zelfevaluatie

Vragen? Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Deel II Paritair Comité 331

Topics Paritair comité - samenstelling - opdrachten - bepaling bevoegdheid Paritair comité 331 - bedrijfstakken / activiteiten - bevoegdheidsuitbreiding inzake kinderopvang - gevolgen Vragen? Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Paritair comité Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités Paritaire (sub)comités worden opgericht bij koninklijk besluit. De benaming, de werknemers, de bedrijfstak of de ondernemingsactiviteiten en het territoriaal gebied die tot het bevoegdheidsgebied van het comité behoren, worden in het KB vastgelegd. Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Samenstelling PC een voorzitter en een ondervoorzitter, meestal verkozen uit de sociaal bemiddelaars één of meerdere secretarissen, ambtenaren van de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen gelijk aantal vertegenwoordigers van de werkgevers- en werknemersorganisaties. Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Representatieve organisaties PC331 Werkgeversorganisaties - Caritas Catholica Vlaanderen 4 mandaten - Verbond Sociale Ondernemingen 3 mandaten (confederatie van pluralistische werkgeversfederaties waaronder PPJ) Werknemersorganisaties - ACV 3 mandaten - ABVV 3 mandaten - ACLVB 1 mandaat Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Opdrachten PC Sluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten Voorkomen of bijleggen van sociale conflicten Adviseren regering, Nationale Arbeidsraad of de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven Andere door wet toevertrouwde taken Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

CAO’s binnen PC331 Door de sociale partners gesloten collectieve arbeidsovereenkomsten betreffen o.m. - Loon- en arbeidsvoorwaarden - Arbeidstijd - Verlofstelsels - Brugpensioen (nu Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag) - Tweede pensioenpijler - Sociale fondsen - Vorming Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Bepaling bevoegd paritair comité Belangrijk om het bevoegd PC kennen. Werkgevers zijn verplicht om de CAO’s van hun PC na te leven (bv. loon- en arbeidsvoorwaarden). Elke werkgever geacht het PC waartoe hij behoort te kennen Niet duidelijk? Informatie bij sociaal secretariaat, website FOD WASO of advies van Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

PC 331 Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Opgericht bij KB 9 maart 2003 Voorheen paritair subcomité 305.02 (gezondheidsinrichtingen en –diensten) Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Welke werkgevers binnen PC331? Kinderkribben, peutertuinen, diensten voor onthaalouders, diensten voor thuisopvang van zieke kinderen, buitenschoolse kinderopvang Centra voor geboorteregeling Centra voor teleonthaal Sociale vrijwilligersorganisaties Diensten voor de strijd tegen toxicomanie Centra voor huwelijkscontacten Centra voor prenatale raadpleging Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Welke werkgevers binnen PC331? Consultatiebureaus voor het jonge kind Vertrouwenscentra kindermishandeling Diensten voor adoptie Centra voor ontwikkelingsstoornissen Consultatiecentra voor gehandicaptenzorg Samenwerkingsinitiatieven eerste lijnszorg Centra voor geestelijke gezondheidszorg Diensten en centra voor gezondheidspromotie en preventie (met uitzondering van ziekenfondsen) Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Welke werkgevers in kinderopvang? Bij de oprichting van PC331 (9 maart 2003): inrichtingen die door de Vlaamse Gemeenschap / Vlaamse Gemeenschapscommissie worden erkend en/of gesubsidieerd Na de bevoegdheidsuitbreiding (20 februari 2010) eveneens voorzieningen voor kinderopvang onder toezicht van de bevoegde instelling van de Vlaamse Gemeenschap / Vlaamse Gemeenschapscommissie Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Gevolgen bevoegdheidsuitbreiding Alle werkgevers en werknemers in de kinderopvang ressorteren onder PC 331 MAAR zijn alle binnen PC 331 gesloten collectieve arbeidsovereenkomsten van toepassing op deze werkgevers en werknemers? Principes geregeld door art. 27 Wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Artikel 27 Wanneer de werkingssfeer van een paritair comité of paritair subcomité wordt gewijzigd blijven in de comités gesloten overeenkomsten bindend voor de werkgevers en werknemers die vóór de wijziging eronder vielen, totdat in het comité waaronder zij na de wijziging ressorteren, de toepassing van de in dit comité geldende overeenkomsten op die werkgevers en werknemers is geregeld. Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Concreet momenteel werd binnen PC331 nog niet vastgelegd welke CAO’s van toepassing zijn. werkgevers die vóór 20 februari 2010 onder een ander paritair comité ressorteerden, blijven gehouden aan de collectieve afspraken binnen dat comité CAO’s gesloten na 20 februari 2010 zijn van toepassing op alle werknemers en werkgevers van PC331 voorzieningen opgericht na voornoemde datum vallen volledig onder het toepassingsgebied van PC331 Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Loonafspraken (indien niet PC331) Voor personeel aangeworven voor of op 20 februari 2010 blijft de CAO van 26 februari 2009, gesloten in PC 330, van toepassing. Voor personeel aangeworven na 20 februari 2010 geldt de rest-CAO van 26 januari 1993 (gesloten onder PC 305.02). Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Uitzonderingen (loonafspraken) kinderopvangvoorzieningen verbonden aan een lokaal bestuur ⇨specifieke loonafspraken kinderopvangvoorzieningen verbonden aan een andere welzijnsvoorziening (bv. ziekenhuis, rust- en verzorgingstehuis) ⇨ loonafspraken van het PC van de hoofdactiviteit van de voorziening. Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.

Vragen? Evelien Grefhorst sectorcoördinator kinderopvang PPJ Evelien.grefhorst@ppj.be Erik Liegeois stafmedewerker sociaal recht PPJ/VSO Erik.liegeois@vso.be Kwaliteitsvolle kinderopvang: - uitgangspunt is steeds de aandacht voor het belang en de draagkracht van het kind; - garanderen dat alle kinderopvang kwaliteitsvol is; - voor elk kind en zijn gezin gelijke kansen bieden op deze kwaliteitsvolle kinderopvang. Dit betekent dat er géén louter gemelde kinderopvang meer is; - realiseren van kinderopvang die de ontwikkelingskansen van elk kind aanspreekt en ondersteunt; - bevorderen van competenties van medewerkers en omkadering op verschillende niveaus van kinderopvangvoorzieningen, introduceren van ‘elders verworven competenties’ als volwaardig instrument voor erkennen van competenties en voorzien van voldoende mogelijkheden tot vorming om het competentieniveau van elke medewerker voortdurend te verbeteren; - realiseren van een verantwoordbare groepsgrootte en verantwoordbare ratio begeleider/tegelijk aanwezige kinderen.