Educatief pakket Basis Onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
FRIESE HOUTWALLEN SEM: SOCIALE MONITORING Lectoraat in Service Studies: duurzaam gedrag 7/9/20141 |
Advertisements

Rekenen in groep 1 t/m 4 De doorgaande lijn.
Jong-leren in Kwintelooijen
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Waarom meedoen met Wecycle?
Door: Jildou van Hemmen
Onderwerpen Oude situatie Eerste aanpak en problemen
Goochelen met googlen Workshop Taalacademie ITTA 24 januari 2014 Amersfoort Peter den Hollander Docent Nederlands Docent Communicatievaardigheden Directeur.
Hallo, ik ben Willy de spin.
Technische geletterdheid en onderwijs
Trekvogels en standvogels
MEDMEC02 Media en creativiteit les 5 IDENTITEIT. Les weekOnderwerpenVoorbereiding voor de volgende les 1 Toelichting op de module en de werkwijze. Toelichting.
Klassieke AO Leseenheid1
Vogels 1 Huismus Merel Kauw Spreeuw Wilde eend Kokmeeuw Ekster
ORDENING THEMA 2.
Als een goed voorbeeld van een ondersteunende factor vanuit de digitale hoek heb ik zelf een PowerPoint gemaakt voor het Thema Bloemen zaden vruchten.
Beroepsproduct Domeinverdieping Owe 62 Heidi van Cuijk 2010/2011
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Kempenhorst College Vervolgkeuze Sector en afdeling.
Welke terminologie wordt gehanteerd in welke kaders ?
MEDMEC02 Media en creativiteit les 6 IDENTITEIT. Les weekOnderwerpenVoorbereiding voor de volgende les 1 Toelichting op de module en de werkwijze. Toelichting.
Ondernemen met informatie
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Welkom! De vernieuwde scholenprojecten van de 3 Limburgse nationale parken Interlimburgse NME dag Gouvernement Maastricht 21 november 2013.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Kempenhorst College Vervolgkeuze Sector en afdeling.
Landbouwbreed Floracollege.
Geïntegreerd werken aan de ICT-eindtermen binnen muzische vorming.
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. 2. De.
Patronen en Integraal samenwerken
Hoofdstuk 1 de wereld om ons heen
Studiedag peiling eindtermen Wereldoriëntatie, Brussel, 23 mei 2012 Kaat Wils, Lerarenopleiding Geschiedenis, KU Leuven.
Het leren in BS 2 gebaseerd op de leertheorie: het behaviorisme
De basis van ADSL: het constructivisme
De eekhoorn Door Nick en Shani.
Basisschool De Bron – Veenendaal-Oost Groep 3-4-5
“What the food?” Voorop in de Vergroening Even voorstellen.
De huiszwaluw, metselaar in smoking
Vakkennis Natuurbeheer
Aan de slag met de e-rally in Technopolis en in je klas Femke Gebruers.
Je mag/kan steeds van school veranderen MAAR Verander niet teveel van school, want dit is niet goed voor je kind. Elke school heeft positieve en.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Krachtige leeromgevingen Oefensessie 2: Evalueren
Regenwormen.
DE NIEUWSGIERIGE KLEUTER IN DE SLOOPHOEK
Zwaluwen in Waregem. De huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn de meest voorkomende zwaluwen in West-Europa. In vergelijking tot de boerenzwaluw is de buik.
Vogels in de winter.
Over welk dier gaan volgende vragen? Klik telkens het juiste dier aan.
1 van 16 Spel van waarde met Natuur & Techniek. 2 van 16 Spel van waarde met Natuur & Techniek Kinderen hebben lang niet altijd aansturing nodig om de.
Zorg & Welzijn Vernieuwing VMBO.
With the support of the Lifelong Learning Programme of the European Union
Visie – didactische invalshoeken Elly Quanten 21 maart 2012.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
Observeren en begeleiden van kleine groepen
Loopbaancompetenties
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Vrijdag 17 februari 2017.
Keuzethema: differentiatie
Over welk dier gaan volgende vragen? Klik telkens het juiste dier aan.
NATUURKLASSEN HOUTHALEN
Thema 4. Ordening Blz 80.
Basisstof 3 In je kamer.
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
Buitenlesdag Donderdag 25 april 2019 Met de steun van:
Criminele Derving.
Als je er graag toe doet en wat wil dóen!
Transcript van de presentatie:

Educatief pakket Basis Onderwijs Zwaluwen op School Educatief pakket Basis Onderwijs www.zwaluwenopschool.be ann@rlsd.be 09/267.84.63

Eindtermen Wereldoriëntatie Natuur: 1.1 De leerlingen kunnen in een beperkte verzameling van mensen, dieren en planten gelijkenissen en verschillen ontdekken en op basis van minstens één criterium een eigen ordening aanbrengen en verantwoorden. 1.3 De leerlingen kunnen bij organismen kenmerken aangeven waaruit hun aangepastheid blijkt aan hun voeding, aan bescherming tegen vijanden en aan omgevingsinvloeden. 1.4 De leerlingen kunnen illustreren dat de mens de aanwezigheid van planten en dieren in zin omgeving beïnvloedt

Eindtermen Wereldoriëntatie Niet-levende natuur: 1.11 De leerlingen van courante voorwerpen uit hun omgeving zeggen uit welke materialen en grondstoffen ze gemaakt zijn. Basisinzichten techniek: 2.3bis De leerlingen leren effectief met informatica en informatieverwerking omgaan.

Eindtermen Wereldoriëntatie Milieueducatie: 1.17 De leerlingen kunnen bij de verzorging van dieren en planten uit hun omgeving zelfstandig basishandelingen uitvoeren. 1.19 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun eigen omgeving illustreren hoe mensen op negatieve maar ook op positieve wijze omgaan met het milieu en dat aan een milieuprobleem vaak tegengestelde belangen ten grondslag liggen.

Lesdoelen 1 2 3 Uiterlijke kenmerken De leerlingen kunnen een zwaluw herkennen in een rij algemene vogelsoorten. De leerlingen kunnen een zwaluw (silhouet) herkennen.   De leerlingen kunnen huis- en boerenzwaluw onderscheiden De leerlingen kunnen de kleuren van het verenkleed van een boeren/huiszwaluw opsommen. De leerlingen beoordelen de grootte en gewicht van een zwaluw. Insecteneter De leerlingen kunnen voorbeelden geven van wat een boeren/huiszwaluw eet. De leerlingen kunnen omschrijven wat een insecteneter is. De leerlingen weten dat de boeren/huiszwaluw z'n eten al vliegend vangt en dat de zwaluw hierdoor zig zag vliegt. De leerlingen kunnen het aankomend weer voorspellen aan de hand van de vlucht van de zwaluw. Een nest De leerlingen kunnen beschrijven waar boeren/huiszwaluwen hun nesten bouwen. De leerlingen weten met welk materiaal een zwaluwnest wordt opgebouwd. De leerlingen weten dan zwaluwen koloniebroeders zijn. De leerlingen kunnen een interview over de zwaluw voorbereiden, afnemen en verwerken tot een vlot artikel. Het jaar van de zwaluw De leerlingen kunnen het begrip trekvogel omschrijven. De leerlingen kunnen op de wereldkaart aanduiden waar de meeste Belgische boeren/huiszwaluwen de winter doorbrengen. De leerlingen kunnen enkele winterse factoren opnoemen die de zwaluwen verplichten te trekken. De leerlingen zien in dat de trek een gevaarlijke tocht is (niet elke zwaluw haalt het). De leerlingen kunnen op een tijdlijn (1 jaar) het leefpatroon van de zwaluw aanduiden: broedseizoen, trek, overwinteren. De leerlingen weten dat zwaluwen graag naar het zelfde nest terugkeren.   1 Een nest/Help de zwaluw De leerlingen kunnen factoren opsommen die de zwaluw bedreigen en eenvoudige oplossingen.

Lesdoelen Module “Uiterlijke kenmerken” De leerlingen kunnen een zwaluw herkennen in een rij algemene vogelsoorten. De leerlingen kunnen een zwaluw (silhouet) herkennen. De leerlingen kunnen huis- en boerenzwaluw onderscheiden. De leerlingen kunnen de kleuren van het verenkleed van een boeren/huiszwaluw opsommen. De leerlingen beoordelen de grootte en gewicht van een zwaluw.

Lesdoelen Module “Insecteneter” De leerlingen kunnen voorbeelden geven van wat een boeren/huiszwaluw eet. De leerlingen kunnen omschrijven wat een insecteneter is. De leerlingen weten dat de boeren/huiszwaluw z'n eten al vliegend vangt en dat de zwaluw hierdoor zigzagt. De leerlingen kunnen het aankomend weer voorspellen aan de hand van de vlucht van de zwaluw.

Lesdoelen Module “Een nest” De leerlingen kunnen beschrijven waar boeren/huiszwaluwen hun nesten bouwen. De leerlingen weten met welk materiaal een zwaluwnest wordt opgebouwd. De leerlingen weten dat zwaluwen koloniebroeders zijn. De leerlingen kennen factoren die de boerenzwaluw bedreigen. De leerlingen kunnen een interview over de zwaluw voorbereiden, afnemen en verwerken tot een vlot artikel.

Lesdoelen Module “Het jaar van de zwaluw” De leerlingen kunnen het begrip trekvogel omschrijven De leerlingen kunnen op de wereldkaart aanduiden waar de meeste Belgische boeren/huiszwaluwen de winter doorbrengen De leerlingen kunnen enkele winterse factoren opnoemen die de zwaluwen verplichten te trekken De leerlingen zien in dat de trek een gevaarlijke tocht is (niet elke zwaluw haalt het) De leerlingen kunnen op een tijdlijn (1 jaar) het leefpatroon van de zwaluw aanduiden: broedseizoen, trek, overwinteren.

Lesdoelen Help de huiszwaluw De leerlingen kennen factoren die de huiszwaluw bedreigen en mogelijke oplossingen