De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door: Jildou van Hemmen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door: Jildou van Hemmen"— Transcript van de presentatie:

1 Door: Jildou van Hemmen
Zwaluwen Hallo allemaal, ik ben Jildou van Hemmen. Van juf kreeg ik de opdracht een spreekbeurt te houden over iets dat met de boerderij te maken heeft. Ik heb gekozen voor het onderwerp: zwaluwen. De informatie die ik voor deze spreekbeurt heb verzameld komt uit twee boeken, de titels van die boeken vertel ik aan het eind van de spreekbeurt. Met mijn vader ben ik op zoek gegaan naar zwaluwnesten, en we hebben ze gevonden bij Stoomgemaal Hertog Reynout in Nijkerk en bij kinderboerderij De Vosheuvel in Amersfoort. Daar hebben we maar 2 soorten gezien waaronder de huiszwaluw en de boerenzwaluw, maar bestaan een stuk of 80 soorten De volwassen Zwaluwen zijn allemaal tussen de 10 en 20 cm De vijanden van de zwaluw zijn de: Roofvogel, honden, katten, eekhoorns en Zelfs de mens!!!!! Wie weet waarom de mens ook een vijand is van de zwaluw? Door: Jildou van Hemmen

2 inhoud De Boerenzwaluw Filmpje De Huiszwaluw De Nesten De Trek
Het Geluid Filmen en fotograferen Tips en Tops Vragen? INHOUD Hier ga ik in mijn spreekbeurt iets over vertellen: de boerenzwaluw, Filmpje, de huiszwaluw, de nesten, Filmpje, de trek, de herkenning, Filmen en fotograferen, tips en tops, vragen?

3 De Boerenzwaluw 17 tot 21 cm Keel: licht bruin DE BOERENZWALUW
De Boerenzwaluw is 17 tot 21 cm lang als je zijn staart meerekent. Hij is te herkennen aan zijn licht bruine keel maar die zie je alleen als hij stil staat want hij kan heel snel vliegen. De zwaluw doet veel in de lucht zoals eten en drinken, hij eet insecten. Deze zwaluw heb ik gezien in de kinderboerderij.

4 Filmpje Start het filmpje:
zwaluwen 3 - Dia 4 - Boerenzwaluw op nest.mp4 FILMPJE

5 De Huiszwaluw Zwart Met Wit Korte staart DE HUISZWALUW
De Huiszwaluw is zwart met wit. Hij maakt zijn nesten op de zelfde manier als de boerenzwaluw. Onder een afdakje. Hij is tussen 13,5 en 15 cm lang. Deze zwaluw zagen we bij het stoomgemaal.

6 De nesten De Boeren en Huiszwaluw De Boomzwaluw Onder afdak
Samen werken DE NESTEN In de lente bouwen de Zwaluwen een nest. De Boerenzwaluw en de huiszwaluw maken hun nesten van modder en takjes, hij pakt wat modder in zijn snavel en perst het tot een balletje. Dan drukt hij het balletje op het nest. Hij maakt zijn nest onder een afdakje. Waarom? De Boomzwaluw maakt zijn nest in holle bomen of oude nesten van spechten. Het mannetje en het vrouwtje werken samen om het nest te maken. Tijdens het filmen zagen we dat ze om de beurt een beetje modder halen en het aan het nest vast maken. Toen we bij het stoomgemaal waren vertelde de beheerder dat ze na elke broed periode de oude nesten van de zwaluwen weghalen. Je ziet dat er dit jaar maar een nest voor in de plaats is gekomen. Dat is geen goed teken; het gaat niet goed met de zwaluwen. Een oorzaak hiervan is dat de zwaluwen minder goed hun nest kunnen maken omdat de boerderijen steeds schoner worden. Vroeger had de boerderij geen erf dat bestraat was, maar alleen maar zand (en modder) weggetjes. Daar kon de zwaluw makkelijk de modder vandaan halen om zijn nest te bouwen. Nu is het dus veel moeilijker voor de zwaluw geworden om modder te vinden. En als de zwaluw minder nesten maakt komen er minder eieren en kleintjes en weer minder nesten enz enz. Filmpje 3: Zwaluw is nest bouwen Filmpje 4:Zwaluw nest bouwen Filmpje 5: Zwaluw nest bouwen (film: zwaluw ouders samen in nest)

7 Filmpje Start het filmpje:
zwaluwen 1 - Dia 7 - De bouw van het nest.mp4 FILMPJE

8 Broeden 6 eieren Ronddraaien 14 dagen Kaal en blind Poepen Wapperen
Vliegen BROEDEN De Zwaluw legt niet meer dan 6 eieren Het vrouwtje draait het eitje rond zodat het kuiken goed kan groeien Na ongeveer 14 dagen komt het ei uit De ouders gooien de eierschaal overboord De jongen zijn nog kaal en blind als ze uit het ei komen Als de jongen moeten poepen dan doet hij het in het nestje, de ouders gooien het wel overboord Later zijn ze oud genoeg om overboord te poepen De kuikens wapperen met hun vleugels om hun vleugels sterk te maken En als ze leren vliegen kunnen ze dat al heel snel, maar er kunnen ook ongelukken gebeuren en daarom vliegen de ouders ook onder hun jonkies.

9 De trek Groepen Gevaarlijk Afrika DE TREK
Als het winter word vliegt de Zwaluw in groepen naar Afrika Dit is een lange reis met veel gevaren, misschien weet je dat veel vogels gaan trekken, maar voor de Zwaluw is het veel gevaarlijker want de zwaluw is een hele lichte vogel en daarom kan hij uit koers raken en kunnen er erge ongelukken gebeuren. Om de reis vol te houden stopt hij zich van te voren helemaal vol met insecten. In het voorjaar komen ze weer terug naar Nederland.

10 Het Geluid Kwetteren HET GELUID
De zwaluw kwettert net als anderen vogels, en dat wou ik jullie nog laten horen maar ik dacht hoe moet ik dat nou doen? Maar toen ik op de kinderboerderij was begon er opeens een zwaluw te kwetteren! Dat heb ik gefilmd en dat wil ik jullie nog laten horen Filmpje 11: Zwaluw aan het kwetteren

11 Filmpje Start het filmpje:
zwaluwen 4 - Dia 11 - Boerenzwaluw kwetteren.mp4

12 Het filmen en fotograferen
Snel zijn Stil zijn Geduld hebben Bedenken waar ze naar toe gaan Goede Apparatuur En soms gaat het fout  HET FILMEN EN FOTOGRAFEREN In deze spreekbeurt heb ik jullie veel laten horen en zien, Maar de filmpjes heb ik zelf opgenomen, samen met mijn vader ben ik ergens naar toe geweest en daar hebben we zwaluwen gezien. Maar het was niet makkelijk om de zwaluw in beeld te krijgen want ze kunnen heel snel vliegen Je moet heel stil zijn want anders komen ze niet meer terug naar hun nestje en daarom moet je veel geduld hebben Je moet ook op een plek blijven filmen want als je ze achterna gaat de kan je ze niet goed in beeld krijgen omdat ze heel snel kunnen vliegen Je hebt ook goede apparatuur nodig want soms moet je heel erg inzoomen Maar het gaat ook wel eens mis, dat kun je ook op die foto zien Het filmen en fotograferen

13 Tips en Tops Tops en Tops? TIPS EN TOPS

14 Vragen? Vragen? VRAGEN ? Weet je ook dat er een spreekwoord is dat over Zwaluwen gaat?: een zwaluw maakt nog geen zomer Betekent: als een ding goed gaat dan betekent het niet dat de rest ook goed gaat. En de boeken die ik heb gebruikt zijn= De dieren om ons heen zwaluw en dat boek is geschreven door Stephen Savage en het 2de boek was zwaluwen en die schrijver is een chinees en dat weet ik niet hoe ik hem uit moet spreken maar als je het echt wilt weten de schrijf ik het wel een keer voor je op. Wang Yuan-Rong


Download ppt "Door: Jildou van Hemmen"

Verwante presentaties


Ads door Google