De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Natuur op de Zonnehorst. Natuur op het bedrijf Natuurbeheer op de Zonnehorst In de loop van de jaren is er van alles gedaan om de natuur op het bedrijf.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Natuur op de Zonnehorst. Natuur op het bedrijf Natuurbeheer op de Zonnehorst In de loop van de jaren is er van alles gedaan om de natuur op het bedrijf."— Transcript van de presentatie:

1 Natuur op de Zonnehorst

2 Natuur op het bedrijf Natuurbeheer op de Zonnehorst In de loop van de jaren is er van alles gedaan om de natuur op het bedrijf verder te versterken. Zo is er enkele jaren geleden een kikkerpoel gegraven en heeft de afwateringssloot een natuurvriendelijke oever gekregen. Ook zijn er verschillende hagen en (hakhout)bosjes aangelegd. Bovendien word gemaaid gras zo snel mogelijk afgevoerd om de vegetatie te verschralen. Door deze afwisseling is de Zonnehorst zeer rijk aan met name vogels, vlinders en libellen.

3 Broedvogels In het voorjaar en zomer is het vaak luidruchtig op het bedrijf door de vele tjilpende en zingende vogels die ook vaak tot broeden komen. Rond de bedrijfsgebouwen is het vaak een drukte van belang door de tjilpende Huismussen en kwetterende Boerenzwaluwen. In de struiken zijn vaak Spotvogels en Grauwe vliegenvangers te horen en te zien. Regelmatig ook Bonte vliegenvangers en Zwarte roodstaarten. Op de tuin zijn Grasmussen te horen die in de haag broeden. Soms het tetteren van een Braamsluiper. In het bosje achter op de tuin zitten vaak Ringmussen en Vlaamse gaaien. Rond de poel zijn vaak Wilde eenden aanwezig en soms Bosrietzangers te horen. Op de akker komen vaak Kieviten en Scholeksters tot broeden, vroeger ook Patrijzen. Een enkele keer laat de Kwartel zijn: “kwik me-dit” horen op warme zomeravonden.

4 Doortrekkers en wintergasten In de herfst en het voorjaar is er ook van alles te beleven op het gebied van vogels. In het najaar zijn er op het bedrijf altijd veel lijsters te zien die snoepen van de bessen en het gevallen fruit. In feite is echt alles te verwachten uit het hoge noorden. Het voorjaar brengt niet alleen de zwaluwen terug, maar ook Regenwulpen op doortrek naar Scandinavie. Regelmatig komen er roofvogels over zoals de Wespendief Ook hier geldt dat alles te verwachten is, deze keer uit het zuiden. De winter kent zijn specifieke gasten: Koperwieken, Kramsvogels en Kepen zijn altijd wel te vinden op het bedrijf. Een enkele keer barmsijzen en IJsvogels.

5 Zeldzame vogels In de loop van de jaren zijn een behoorlijk aantal zeldzame waarnemingen gedaan op de Zonnehorst. In april 2003 werd bij de kikkerpoel een Waterrietzanger ontdekt. Dit is in het voorjaar een zeer zeldzame soort. De laatste voorjaarwaarneming in Nederland dateerde alweer uit 1980! Verder is de waarneming van een Kleinste jager ook heel bijzonder. Op het bedrijf zijn vanaf 1996 ook waarnemingen gedaan van: Pestvogel, Rode & Zwarte wouw, Beflijster, Visarend, Kleine zilverreiger, Kraanvogel. Vrijwel jaarlijks zijn er Tapuiten, Paapjes en Roodborsttapuiten te zien op de tuin. Op het bedrijf zijn meer dan 130 vogelsoorten waargenomen.

6 Vlinders Op zonnige, warme dagen zijn er op de Zonnehorst veel soorten dagvlinders te zien. Rond het huis en het erf vliegen in het voorjaar Oranjetipjes. In Juli en Augustus zijn de aantallen het hoogst en zijn Bruin zandoogje, Atalanta, Kleine vos en Klein geaderd witje algemene soorten op het bedrijf. Af en toe duiken er ook wat zeldzame soorten op zoals in 2003 toen verschillende Oranje luzernevlinders en zelfs een Gele luzernevlinder werd gezien. Ook zijn er af en toe Bruine vuurvlinders te zien (Rode lijstsoort). Er zijn meer dan 25 soorten op de Zonnehorst gezien. Veel vlinders betekent dat de natuur gezond is op het bedrijf!

7 Libellen Op het bedrijf zijn in de loop van de jaren ook veel libellen gezien. Met name bij de paddenpoel en langs het kanaal is veel te zien. Weidebeekjuffers, Blauwe breedscheenjuffers, Platbuiken en vele andere soorten. In totaal zijn meer dan 20 soorten waargenomen.

8 Kijkt u maar eens rond er valt veel te zien naast de groenten!


Download ppt "Natuur op de Zonnehorst. Natuur op het bedrijf Natuurbeheer op de Zonnehorst In de loop van de jaren is er van alles gedaan om de natuur op het bedrijf."

Verwante presentaties


Ads door Google