De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het leven in de Steentijd

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het leven in de Steentijd"— Transcript van de presentatie:

1 Het leven in de Steentijd

2 Inhoud: Jagen. Vuur maken. Eten. Wonen.
Hoe het eruit zag in de steentijd. Afval en bewaren?

3 Jagen: De ijstijd was 10 000 jaar geleden.
Het was superkoud in Nederland. Het landschap veranderde in een zandvlakte. De jagers schoten met pijl en boog. De pijl en boog is van een kromme tak gemaakt. De rendierjagers bestonden jaar geleden. De rendierjagers doden zwijnen maar het was wel moeilijk. En de rendierjagers doden ook vele andere dieren.

4 Jagen in de steentijd

5 Jagen: Ze jagen met /bijl ,pijlpunten ,speer, sikkel.
Ze jagen op/herten ,ree, vossen, buffels, vissen, kippen Vogels, eenden, marmotten, wasbeer, pinguin, beren en zwijnen. Ze woonden in tenten. De vrouwen en kinderen bleven thuis en de mannen gingen dan samen op jacht. Als er eten nodig was gingen ze jagen. Ze gingen dag op jacht naar voedsel in de herfst zochten ze vruchten en in het voorjaar jagen ze op dieren.

6 Vuur maken: Sla 2 vuur stenen tegen elkaar
dan krijg je en vonk als je het boven wat stro doet kan je met wat hout erbij kan je pas vuur krijgen Pak een houten blok met een gat er in doe in het gat wat wol en pak een stok zet die in het gat op het wol en draai de stok rond. Handig als je geen lucifers hebt Vuur is er altijd . Als er bliksem is kan er een boom in de vik vliegen of zo Bij mij femke is er wel 2 keer vuur in huis geweest dat is niet leuk Maar het ging wel om een andere reden als vroeger het ging per ongeluk

7 Vuur maken:

8 Eten: In de steentijd hadden ze veel minder dieren dan nu. Ze hadden schapen, geiten en varkens. Ze verbouwden op hun land soorten graan en bonen. Ze kookten in potten van aardewerk. Verder roosterden ze vlees en vis, in groente bladeren. En daar ging dan weer klei omheen. En dan legden ze het in het vuur. De graankorrels werden vermalen op een maalsteen. Op een bakplaat werden er meelkoeken van gebakken. Ze verzamelden ook bessen, noten en wortels. Ze verzamelden ook eieren van bijvoorbeeld wilde ganzen.

9 Eten:

10 Wonen Ze wonen niet op een plek .
Ze waren vissers en gingen daar dus vlakbij het water wonen. En gingen daar dus ook vissen. Later gingen ze in huizen wonen en werden boeren. En hadden veel dieren. Een stuk van het bos werd omgehakt. Nadat de bodem in brand was gestoken werd op die plek een akker gemaakt.

11 Hoe het eruit zag in de steentijd.
Miljoen jaar geleden is de steentijd afgelopen/ begonnen. Je hebt 3 soorten steentijden de oude steentijd,midden steentijd en de nieuwe steentijd De huizen waren niet groot en de daken waren van stro en hooi/riet. De aardewerkpotten werden met de handen gemaakt.

12 Afval en bewaren Er is een ivoren kralen ketting gevonden met puntjes in de kralen en korte inkrassengen het is gebruikt als halskettingen. Het is in Tsjechie gevonden en het is 2500 jaar oud. Er is een zandstenen lampje is gevonden in een grot onder een bizon schildering in het holle deel zit zat nog houtskool van naaldhout jaar oud en is in Frankrijk gevonden. Er is een eikenhoutje beeldje gevonden onder water. Op 8 meter diepte tussen de wortels van een eik 6000 jaar oud in Nederland. Versierde harpoen van elandspeen gevonden in een moeras. Een van de vuurstenen weerhaakjes is afgebroken.

13 Einde....


Download ppt "Het leven in de Steentijd"

Verwante presentaties


Ads door Google