De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Treinen in Nederland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Treinen in Nederland."— Transcript van de presentatie:

1 Treinen in Nederland

2 Dieseltreinen de DE2 en een DE1
Deze treinstellen reden in de noordelijke provincies Friesland en Groningen en in het zuiden van het land in Zuid-Limburg.

3 De posttrein Tot 1998 werd de meeste post vervoerd per trein. Tegenwoordig wordt bijna alles nog maar via vrachtwagens door het land vervoerd. Hier voorop zie je de postwagon.

4 De DM’90 Het laatste en nieuwste type dieseltrein. Deze trein kan je bij Zwolle tegenkomen.

5 DE3 ook wel diesel3 genaamd
Toen de mensen steeds meer met de trein gingen reizen moesten de treinen steeds langer worden. Deze DE3 staat in het spoorwegmuseum . Ook met deze trein worden nog wel eens speciale ritten gereden.

6 De TEE (Trans Europa Express)
Deze trein reed tot 1978 vanuit ons land door Europa. Deze trein werd ingezet omdat er in Europa verschillende soorten stroom zijn en men hier met deze trein geen last van had. Na 1978 werden de dieseltreinstellen verkocht aan Canada.

7 Nogmaals de TEE Nu in de uitvoering zoals hij door Canada reed. Een exemplaar is nu weer terug in Nederland en wordt weer teruggebracht in zijn originele uitvoering (geel-rood)

8 De Hondekop in Benelux kleuren.
Hierboven zie je een hondekop. De blauwgele trein reed tussen Amsterdam en Brussel de hoofdstad van België. Hij heet zo vanwege de vorm van de stuurhut. Op de volgende foto zie hoe de stuurcabine er van binnen uitziet.

9 Stuurcabine van een hondekop
Hondekoppen hebben gereden vanaf 1954 tot aan Er zijn nog een aantal museumexemplaren. Een hondekop is te huur voor groepsvervoer zoals schoolreisjes

10 Nogmaals de stuurcabine vanuit het midden.

11 Treinen zijn er niet alleen om mensen maar ook goederen te vervoeren

12 Rangeerlocomotief “de Sik”
Om treinen naar het juiste spoor of voor een andere trein te zetten maakt men gebruik van rangeerlocomotieven. Hier zie je de Sik 362.

13 De stoomlocomotieven de 3737 en de 326
Deze locomotieven behoren tot het culturele erfgoed van Nederland. Ze worden in goede staat gehouden en rijden een aantal keer per jaar nog met speciale gelegenheden waar je je voor kunt opgeven.

14 Stoomloc 2104 Vroeger zag je langs het spoor bijtankpunten waar de machinist kolen en water kon tappen. Tegenwoordig heb je deze punten alleen nog maar bij de loodsen waar de locomotieven bewaard worden.

15 3e klasse wagon Vroeger had je naast de 1e en 2e klas ook de derde klas. Hierbij bestond het interieur uit hout zonder bekleding.

16 Locomotief met kolenwagen en wagon
Vroeger namen de meeste stoomlocomotieven kolen mee voor als ze lange afstanden moesten rijden. Zo kon men dan langer doorrijden zonder een tussenstop te hoeven maken.

17 Locomotief de 107 Let eens op het enorme onderstel van deze locomotief

18 De DE1. Treinstel 41 Hier wordt de DE -1 klaargemaakt voor een rit. De naam dieseltrein verraad al waar hij op rijdt…………………ja met dieselolie !

19 1e en 2e klas rijtuig Zo’n 1e en 2e klas rijtuig was behoorlijk luxe .

20 De staatsspoor 13 Kijk eens wat een mooie koperen fluit en bel er op de locomotief zitten.

21 “De Blokkendoos” Dit is een van de eerste elektrische treinen van Nederland hij werd gebouwd in 1920 en heeft dienst gedaan op de hofpleinlijn Rotterdam-Den Haag. Hier rijdt tegenwoordig Randstadrail.

22 Treinen kunnen plezier zijn voor jong en oud

23 Ga ook eens naar het spoorwegmuseum
Er valt van alles te zien! Ik hoop dat jullie de presentatie leuk hebben gevonden.


Download ppt "Treinen in Nederland."

Verwante presentaties


Ads door Google