Hoe stimuleert u innovatief gedrag?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom bij de workshop Loopbaanoriëntatie!
Advertisements

Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Ervaringen in samenwerking
situationeel leiderschap
Door goede gesprekken groeien
Duurzaam inzetbaar gedurende de hele levensloop
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
1 Workshop voor maatschappelijke organisaties ter voorbereiding op de Beursvloer.
Ouders en Kinderen Centraal
KWALITEIT  ENKELE BEDENKINGEN  
Diversity Network ABN AMRO Mentoringprogramma
Waarom een vitale organisatie positief werkt
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Onze Innovatieve Arbeidsorganisatie
Hogescholen in Dialoog
Hoofdstuk 2 De fundamenten van individueel gedrag
welkom Philips Nijmegen QAS Value Day Marc Jetten
Leven Lang Leren en EVC mr drs J.C.N. van Kessel 10 oktober 2008.
Co-creatie in netwerken Thijs Habets Albert Kampermann.
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Hoofdstuk 6 Leidinggeven
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Oude en nieuwe uitdagingen in personeelsmanagement.
Gedrag in organisaties, 9e editie
Utrecht, 11 juni
Gedrag in organisaties, 10e editie
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Gedrag in organisaties, 10e editie
Opleiden van medewerkers
Kansen voor Samenwerken
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010
Competentieontwikkeling voor OR-leden
Duurzaam, gepassioneerd en geëngageerd talent!
Presentatie Reisbranchecampagne Reisagentensymposium 20 april 2009, Hoofddorp.
Wat willen we vandaag doen?
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Een theoretische verkenning
Betrokkenheid op de werkvloer
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
SBB Summercourse, 18 juli Wat is sociaal kapitaal? “Alle mogelijke middelen van mensen uit het netwerk die ter beschikking komen voor een persoon.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
“De week van de ontdekking”
Dossier Empowerment.
STUDIEDAG VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE Workshopsessie Peer pressure 14 januari 2014 Provincie Limburg & Departement MOW Vlaanderen.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Netwerkbijeenkomst Job Crafting 27 November 2014 Hotel Vianen.
Gelukkige Medewerkers presteren beter!
Duurzame inzetbaarheid in de Zorg
GRIP krijgen op werkdruk en stress met het JD-R model
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
De DIA – Dialoog In Actie van VIA ! Welkom bij deze workshop Marcel Daems ● advies ● training ● management Resultaat door verbinding.
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 5 Onderdeel : CULTUUR
1 Cultuur Profielen & Programma’s GEDRAG Visie op leiderschap persoonlijke beleving business strategie transfer.
HPO-dag d.d Drs G.C. Geurtsen, Bureaumanager P&O van Dichterbij Ter gelegenheid van de Hoofden P&O-dag van VGN d.d. 30 september 2009.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg
Gedrag in organisaties, 9e editie
ZESC – Situationeel leiderschap
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Vertrouwen en Talentontwikkeling Flexibel en Veilig
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Cursus Interne auditor
Doelen, verlangens, behoeftes en drijfveren
Transcript van de presentatie:

Hoe stimuleert u innovatief gedrag? HR Event 2014

Lessen van Semco “Veel bedrijven worden geleid zoals een leger. De macht is handen van een beperkt aantal mensen, die precies bepalen welk gedrag en regels noodzakelijk zijn. Ik hoor vaak managers die spreken van een participatieve leiderschapsstijl. In werkelijkheid komt het er op neer dat ze (slecht) luisteren en vervolgens zelf de beslissingen nemen." Semco, 2011

Lessen van Semco “Wij hebben ooit een 18-jarige computer specialist aangenomen omdat we het gevoel hadden dat hij een toegevoegde waarde had voor ons. We wisten niet precies hoe. We hebben hem een jaar lang geen functie of opdrachten gegeven, maar volledig zijn gang laten gaan. We hebben op dit moment geen idee wat wat wij daar als bedrijf mee moeten doen, maar we gaan er vanuit dat het goed komt.”

Innovatief gedrag Innovatief gedrag stimuleren moet, want: Snelle veranderingen in organisatie, maatschappij en technologie (Fugate, Kiniki & Ashforth, 2004) Carrieres zijn boundaryless (Arthur & Rousseau, 1996) en protean (Hall, 1996) Prestatie neemt toe (Unsworth & Parker, 2003) Prestatie neemt niet in de laatste plaats toe doordat dit gedrag meer motiverend is.

Weg met de klassiekers Goal setting en expectancy theory gaan uit van een passieve medewerker… Dit is niet langer houdbaar!

Innovatief gedrag = Drie fases: (1) idee ontwikkeling, (2) promoten van het idee en (3) idee impementatie Het bedenken van creatieve – nieuwe en bruikbare – ideeën (Amabile, 1996), maar ook het implementeren van ideeën (Scott & Bruce, 1994). Zelf-geinitieerd, gericht op verandering en gericht op de toekomst (Parker, Bindl & Strauss, 2010)

De uitdaging Het aan de kaak stellen van normen behelst risico’s (Sternberg, 2006). Verantwoordelijkheid van HR om een innovatie-stimuleren klimaat te creëren: motivatie te stimuleren

Antecedenten Velerlei: Situationele factoren (Shalley, Zhou & Oldham, 2004) als kennis delen, stimulerend klimaat, transformationeel leiderschap, empowerment, niet-bureaucratisch systeem, supportive supervision, vertrouwen, goed beloningssysteem, open communicatie, goede communicatie tussen leidinggevende en medewerker en werkkenmerken Maar ook persoonsfactoren (Fuller & Marler, 2009) In combinatie… Trait-activation (Parker et al., 2010)

En nu? Bepalen wie potentie heeft Innovatie-stimulerend klimaat creëren Job crafting Leiderschap onder de loep nemen En….?

Aanpassingsvermogen

Paradoxen rond employability Stimuleren van beweging is niet altijd in het directe belang van organisaties: bijv. externe mobiliteit; Employability leidt tot een sterkere loopbaan- oriëntatie, niet primair aan de organisatie gebonden; Tevredenheid in de (loop)baan leidt soms tot ‘career inactivity’ (o.a. Van Dam, 2005); Veel onderzoek gericht op attitudes, minder op ‘actual behavior’;

AMA Themakring Duurzaam loopbaansucces “Wat zijn de factoren, waardoor de ene werknemer succesvol is in zijn loopbaan en de andere niet (of in mindere mate), terwijl de omstandigheden hetzelfde zijn?” Met omstandigheden, bedoelen we de dynamische en veranderende arbeidsmarkt, de huidige crisis, de onzekerheid over het behouden van werk etc.

Career adaptability (Savickas 2005) Career adaptability: mate van bereidheid om zich in meer of mindere mate te veranderen en zich aan te passen aan de situaties die zich voordoen. “Bij veel transities in je werkende leven hoort het vermogen jezelf passend te maken”. Hoe groter het aanpassingsvermogen, hoe meer duurzaam loopbaansucces

Career adaptability (Savickas: career construction theory) CAAS vragenlijst Vier componenten: concern (do I have a future?): de mate waarin iemand georiënteerd is op en betrokken bij de voorbereiding van de eigen toekomst; (werk-roloriëntatie) control (who owns my future?): de mate van zelfdiscipline, naar voren komend in het zorgvuldig en verantwoordelijk zijn bij het nemen van besluiten; (o.a. besluitvaardig) curiosity (what will I do with my future?): de mate waarin iemand omstandigheden verkent en informatie zoekt over mogelijkheden (zoekstrategiën, matchen) confidence (can I do it?): de mate waarin iemand over het vermogen denkt te beschikken om problemen op te lossen en te doen wat nodig is om bepaalde moeilijkheden te overwinnen;

Interventies? Welke interventies hebben invloed op de 4 C’s? Wat is het effect van interventies gericht op vergroten van planningsvaardigheden, besluitvorming, zoekstrategieën, en probleemoplossend vermogen voor de toekomst? Is Career adaptabity te verwerven? (trainbaar) Eerste onderzoek: (Koen, Klehe en Vianen (2013)) Eerste uitkomsten lijken positief LT mbt control, concern, curiosity / Geen verschil mbt. Confidence Ook positieve effecten m.b.t. kwaliteit van werkgelegenheid Onderdeel van onze themakring binnen het lectoraat: Diverse afstudeerproducten

AMA- HTD Uitstroomprofiel Al jaren ervaring met begeleiden loopbaanvraagstukken gericht op vergroten 4 C’s; Lemniscaat: inzicht en ervaren van verschil huidige beroepsbeeld en doelen toekomst. (future work selves (Strauss, Griffin & Parker 2011) Match zelf-omgeving Vervolg: (nog) meer theoretisch onderbouwde begeleiding/ training Verder onderzoek toepasbaarheid in organisaties Meer Info: m.t.a.rickhoff@saxion.nl