Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
“Specialistische” zorg
WINTERCONFERENTIE Zorg voor Zuid in voorbereiding.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Zorg nieuwe stijl.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Herstructurering Sociaal Domein
Samen verder!.
Transitie-arrangement Wmo Regio Amersfoort
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Bijpraten over de Wmo
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
OMZIEN NAAR ELKAAR OMZIEN NAAR ELKAAR. Agenda uurInloop uurpresentatie Beleidsplan Door Tom Vleerbos en Roy de Witte uurPauze
SAmenwerken aan VEiligheid
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Ambulante Ondersteuning in de Wmo 2015
Gemeente Ede.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Veld analyse Contractering 2016 en Programma Veldanalyse WIJ-teams  Welkom en toelichting programma  Korte presentatie over planning, doel en.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
Veranderstrategie en inkoop Utrecht 2015 Toke Tom.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
1 Regio Gooi en Vechtstreek Hulp bij het huishouden, Begeleiding individueel, Persoonlijke verzorging, Dagbesteding, Kortdurend verblijf, Beschermd wonen.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Financiering van de zorg
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
Stichting Jeugdformaat
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
MEE maakt meedoen mogelijk
IMPLEMENTATIE KWALITEITSKADER
Stand van zaken 25 Oktober 2013
Presentatie Heerlen STAND-BY! voor …….. 14 maart 2017
Wmo beleid in de Drechtsteden
Samenwerken in de wijk Voorstellen 4 april 2018
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Vera Jansen – projectleider sociaal teams 15 januari 2018
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
[powerpoint openen, openen]
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019

Programma Doel van bijeenkomst: u te informeren en het gesprek met elkaar te voeren over het nieuwe sociale stelsel in Amsterdam vanaf 2021 Welkom, filmpje, presentatie Workshops Gelegenheid tot napraten en vragen stellen

Er gaat veel goed … maar voor Amsterdammers is het nu onvoldoende duidelijk waar ze terecht kunnen met hun ondersteuningsvragen. Kansen en mogelijkheden van ondersteuning in de sociale basis kunnen versterkt en beter benut worden. Het moet eenvoudiger, het beschikbare budget knelt.

Zorg- en gemeentelijke organisaties zijn vaak opgedeeld per specialisme. Daardoor lukt het niet altijd om de behoefte van de Amsterdammer in zijn geheel te zien.

Sinds 2015 zijn er vier verschillende teams actief in de wijk.

Naast de ouder- en kind teams komen er vanaf 2021 buurtteams voor volwassenen.

Het beoogde samenspel in het sociaal domein.

Bij de buurteams kunnen Amsterdammers terecht met al hun ondersteuningsvragen. Buurtteam is de spil! Meer verbinding met bestaanszekerheden en routes naar werk.

We willen dat iedere Amsterdammer zich onderdeel voelt van een sociaal netwerk.

Voor wie dat niet vanzelfsprekend is; zij worden gezien en krijgen de ondersteuning die zij nodig hebben. Het denken in oplossingen is hierbij leidend.

Amsterdammers hebben zeggenschap over hun eigen oplossingen Amsterdammers hebben zeggenschap over hun eigen oplossingen. Professionals hebben ruimte om waar nodig ondersteuning te bieden op maat.

De buurtteammedewerkers kijken eerst wat iemand zelf of met hulp van anderen kan regelen. Daarna wordt gekeken of en welke verdere inzet nodig is.

Als de hulpvraag niet door het buurtteam kan worden opgepakt dan kunnen zij aanvullende zorg- en ondersteuning inschakelen: Hulp bij het huishouden, Dagbesteding, Logeeropvang, Maatschappelijke opvang/Beschermd wonen, en aanvullende Ambulante ondersteuning.

Belangrijke aandachtspunten in de uitwerking zijn … (I) Knip (ambulante) ondersteuning door de buurtteams en de aanbieders aanvullende ambulante ondersteuning. Inschatting is dat 80% van de huidige cliënten geleidelijk overgaat naar ondersteuning door het Buurtteam. 20% is nog aanvullend (specialistische) ambulante ondersteuning die door zorgaanbieders geboden wordt. Er zullen minder aanbieders per voorziening, aanvullende ondersteuning, zijn dan nu. Een overzichtelijk aantal aanbieders is noodzakelijk voor de samenwerking en sturing op kwaliteit. De buurtteams krijgen een belangrijke rol in de toeleiding naar en toegang tot (stedelijk) ingekochte aanvullende en specialistische ondersteuning. DB en aanvullende AO altijd via Buurtteam Hbh en LO kan via Buurtteam of direct bij aanbieder toeleiding MO/BW via Buurtteam, centrale toegang blijft

Belangrijke aandachtspunten in de uitwerking zijn … (II) Buurtteams en aanbieders werken straks heel nauw samen met: elkaar (gemeentelijke) specialisten Wonen, Werk, Participatie, Inkomen, Veiligheid de sociale basis het medische domein (huisartsen, behandelaren) Versterken van de sociale basis Budget vrijspelen voor sociale basis Inloop dagbesteding koppelen aan de Sociale Basis Gebiedsgericht werken Hulp bij het huishouden: per stadsdeel is een aantal aanbieders actief Individueel begeleid wonen vanuit MO/BW in samenhang met aanvullende ambulante ondersteuning (O)GGZ inrichten

Per stadsdeel komt er één organisatie die verantwoordelijk is voor alle (meerdere) buurteams in het stadsdeel.

Dit kan een bestaande organisatie zijn of een groep van aanbieders die gaan samenwerken. Of een nieuwe speler. Buurtteamorganisaties zijn organisaties onder een nieuwe naam, en mogen niet ook aanvullende ondersteuning leveren

Het najaar 2019 werkt de gemeente de verdere plannen uit Het najaar 2019 werkt de gemeente de verdere plannen uit. En werkt samen met aanbieders en cliënten aan een uitvoeringsplan.

In het voorjaar van 2020 kunnen organisaties zich inschrijven en wordt geselecteerd wie de buurteams en wie aanvullende ondersteuning Wmo gaat uitvoeren.

Vanaf de zomer 2020 start de implementatie Vanaf de zomer 2020 start de implementatie. Op 1 januari 2021 zal er per gebied minstens 1 buurtteam operationeel zijn. De rest volgt daarna. En gaan er nieuwe contracten aanvullende ondersteuning Wmo in.

Samenvattend In 2021: Gaat een Amsterdammer naar het buurtteam als hij hulp nodig heeft, daar wordt besproken wat er nodig is. De ondersteuning kan door een buurtteammedewerker geleverd worden, dat is nieuw, daar werken straks ook dienst- en hulpverleners. Tenzij er andere, meer of specialistische zorg of ondersteuning nodig is. Dan helpt het buurtteam de Amsterdammer de juiste zorg of ondersteuning te vinden, bijvoorbeeld bij een zorgaanbieder bij wie hij terecht kan. Voor mensen die al (ambulante) ondersteuning hebben kan het vanaf 2021 gebeuren dat deze door het buurtteam geboden wordt. Dit zal geleidelijk aan plaatsvinden.

Het proces volgen kan via: www.amsterdam.nl/buurtteams ? ? ? ? ? ? Het proces volgen kan via: www.amsterdam.nl/buurtteams

Naar de workshops Workshop 1: Samenwerking Buurtteams en aanvullende ondersteuning voor complexe/multi-problematiek Workshop 2: Samenwerken in Zorg en Werk Workshop 3: Samenwerken met de Sociale Basis in de praktijk Workshop 4: Meer algemene informatie en toelichting De verslagen van de workshops 1 t/m 3 zijn op te vragen via buurtteams@amsterdam.nl. De vragen die zijn gesteld bij workshop 4, kunt u vinden op www.amsterdam.nl/buurtteams