Aan de slag met vrijwilligers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Advertisements

Vrijwillige buurtwerking in een plattelandsomgeving Buurtwerking Lennik.
Geef samen met SBR kinderen met een meervoudige beperking een kans om op te groeien tussen leeftijdsgenoten zonder een beperking.
HANDELINGSPLAN IN SCHOOL Margie van de Kerkhof, begeleider passend onderwijs
KINDEREN EVALUEREN ZELF GON-BEGELEIDING BEGELEIDING DOVE EN SLECHTHORENDE KINDEREN Jan De Vos ( ) – Onderwijskundig Ontwerpen – Academiejaar
Sjiera de Vries Sociale Innovatie en het benutten van verscheidenheid.
Harmonisch samenwerken met personeel en vrijwilligers Samen vrijwilligen! Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk - Antwerpen 4 maart 2014.
Een eerste kennismaking Julia Kool en Johan Hahn 9 October 2010
Veelgestelde vragen over het decreet 19 maart 2014.
Zorg Beter mét Vrijwilligers
VRIJWILLIGERSBELEID.
WELKOM Vrijwilligersbijeenkomst De WENDE Programma  20.05: Waarom deze bijeenkomst  20.10: Samen vooruit -Huidige situatie & voorstellen -Waar.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Verantwoordelijke Leni.
Thema Personen werkzaam in de kinderopvang Versie 22 november 2013.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Werven en behouden Welkom bij de workshop Astrid en Miek
Welkom Kennisbijeenkomst ‘Vrijwilligersmanagement’
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Hogescholen in Dialoog
Annelies Dumortier Informatievaardigheden 1BaSwB
Achtergrond Individueel Ontwikkel Plan
Dia 1 Productencatalogus Samen beter informeren. dia 2 Wat is Productencatalogus? Uitwisselingssysteem voor overheidsinformatie.
Onthaalbeleid stad Dendermonde
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Leidinggeven en coachen
“Toekomstbestendig Vrijwilligersbeleid”
>presentatie: Voorlichting stage >datum: 29 maart 2010.
OIDS Novem-traject SKPO Gemert – Bakel.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Hoe voer je een competentiegericht aanwervingsbeleid ? An Van Damme - JES vzw.
Vrijwilligersbeleid. Waarom ben jij vrijwilliger? Wat motiveert jou? Wat heb jij nodig?
Mentor Andrea. Doel : Via werkplekleren ondersteuning bieden aan doelgroepmedewerkers om uit te groeien tot een goede begeleider van jonge kinderen.
Evenementencommissie RCU Zwolle
(nieuwe) Verwachtingen van vrijwilligers
Tijdsplanning (intern voor Monica en Antoinet)
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger Een beknopt overzicht.
PGZ, GOK en kleuterparticipatie Inge Van Trimpont Monica Bulcke.
Ontbijtseminar Verantwoordelijkheid & aansprakelijkheid Door Foka Bruggema en Saskia Henze.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Pleegzorg voor volwassenen in Vlaams- Brabant en Brussel Info en aanmeldingen: tel/ 016/
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
Tutorschap Taal Joke van Balen. Agenda Kennismaking Algemeen tutorschap Pilot Leeuwarden Opdracht Presentatie groepsresultaat Afsluiting.
A-3 DJI netwerk INK bijeenkomst 2012 pijler 2. 2 A-3 managementgesprek visie op doel, inhoud en ondersteuning Gesprek tussen 2 vertegenwoordigers van.
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
INTEGRAAL PERSONEELSBELEID CED-Groep. Visie Missie Doelen Gespreks- cyclus en beoordeling Personeels- beheer Management en Organisatie Loopbaan- management.
Leerplangericht aan de slag met het pedagogisch raamwerk van Kind en Gezin Een korte versie van de ppt. studiedag januari 2016.
Naar de gemeenten Wmo-koffietafel HPO-netwerkdag 28 november 2011 Edwin van Schijndel.
Leerplangericht aan de slag met het pedagogisch raamwerk van Kind en Gezin Januari 2016 Gent – Hasselt.
Don Bosco Halle Centrum Leren & Werken
Participerend Leiderschap
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Cursus vrijwilligers werven
Cursus vrijwilligers werven
GMR Consent 14 februari 2011.
Op zoek naar de kern van mens en organisatie lerend onderzoeken 21 januari 2014 Dr. Leni Beukema.
VRAAGGESTUURD LEREN EFFECTIEF BEGELEIDEN
Maatschappelijk engagement en vrijwilligerswerk - de praktijk
Lokaal loket kinderopvang
Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger
Oud, niet out. Samenwerking tussen de sectoren ouderenzorg, personen met een beperking en eerstelijnszorg Joyce Vansteenkiste, ortho-agoog vzw den.
Vrijwilligers op de Stelling van Amsterdam
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Inspiratiedag Geletterde ouders Peuterpraat
Motiveren van Vrijwilligers
Workshop – teamgroei begrijpen
Vrijwilligers en personeel: schuivende profielen
Je kinderopvang privatiseren: hoe beslis je dat?
Transcript van de presentatie:

Aan de slag met vrijwilligers

de stappen

Starten uitgangspunt is vrijwilligerswerk gebeurt niet zomaar voordelen vrijwilligers nadelen vrijwilligers inzet vrijwilligers moet aansluiten bij de doelstelling dus zien of er een link bestaat tussen beide vrijwilligers zijn geen goedkope arbeidskrachten winstoogmerk? mooi maar dan geen vrijwilligers taken spelen met kinderen, voorlezen, helpen om kinderen van en naar school te brengen, kinderen begeleiden naar de muziekschool, logistieke taken, … 

Denken Missie, visie van de organisatie Meerwaarde van het vrijwilligerswerk Impact van het vrijwilligerswerk op de werking Overeenkomst wederzijdse rechten en plichten?

Groter geheel: lokaal bestuur Andere diensten werken ook met vrijwilligers Een gecoördineerd vrijwilligersbeleid met algemene afspraken? Afsprakennota Vergoedingen Verzekering Werving Vorming Waardering … Verantwoordelijke vrijwilligersbeleid? Vacatures op de website van lokale bestuur?

Wetgeving Vrijwilligerswet Informatieplicht Verzekeringsplicht Decreet Afsprakennota Extra bepaling verzekering Actuele info via www.vlaanderenvrijwilligt.be

Regelgeving kinderopvang Taken kinderbegeleider: kwalificatievereisten kinderbegeleider (diploma en attesten) Als een vrijwilliger helpt met eten geven, met spelen, … en dit alles gebeurt onder toezicht van een gekwalificeerde begeleider: uittreksel strafregister en attest medische geschiktheid. (=> regelmatig contact met de kinderen.) Voor buitenschoolse kinderopvang is dit regelgevend niet bepaald. Poetsen, maaltijden klaarmaken, klussen in de tuin: geen voorwaarden 

Werven en selecteren Stel een wervingsplan op Diversiteit is een troef gebruik gerust www.vrijwilligerswerk.be Stel competentieprofielen op Taken inventariseren en eventueel verkavelen Co-begeleiders? Steek tijd en energie in een degelijke werving Bedenk of en hoe je zal selecteren

Onthalen Inwijden in werking Kennismaken met andere medewerkers Introductie in de vrijwilligerstaak Buddy? Proefperiode? Begeleiding?

Begeleiden Wie volgt de vrijwilligers op? Wie waakt over de taakverdeling de taakuitvoering Maak een link tussen competentie en functie kans geven om in te werken en te ontwikkelen ondersteuning: VTO?

Motiveren en waarderen Goesting geven sociaal individueel idealistisch Intrinsieke motivatie Competent Verbonden Autonoom Motiveren is niet louter een gebeuren van/naar het individu mogelijkheid tot inbreng randvoorwaarden werking/groepsgebeuren Vergeet niet te waarderen Vergeet de vrijwilliger niet te beschermen

Sturen en bijsturen Sturen is fundamenteel bescherming van de organisatie finaliteit van het vrijwilligerswerk Bijsturen Feedback geven/krijgen Corrigeren Einde samenwerking

Uitwuiven Afscheid nemen in schoonheid (als het kan) Exit-gesprek voeren

Evalueren Stappen van het vrijwilligersbeleid geregeld evalueren zijn de vrijwilligers over het algemeen tevreden? is er veel verloop? begint het geheel te verstenen? Actualiseren van het Vrijwilligers(werk)beleid

En nu? Actuele info via www.vlaanderenvrijwilligt.be www.lokaalvrijwilligen.be