Vrouw in het ambt Voor of tegen?.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gaven en ambten in de Open Hof gemeente te Roden
Advertisements

Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
Zonde, de grootste vijand
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
Met TWEE handen !!!.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Levensstijl van het Koninkrijk van God. I. Garden Lifestyle Lifestyle is een mode woord.
Godsdienst 1 1.
Je gedrag verbeteren geeft je geen overwinning in je christenleven…!
IN DE WERELD VAN ADAM EN EVA
Wie is God voor jou?.
Leven zoals God het bedoelde?!
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
de Bijbel is een liefdesbief: Ik heb je lief
Welkom in deze kerkdienst
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
24 oktober 2013 Bodegraven 1. voorgaande keer (hoofdstuk 8) het eten van afgodenoffers:  bevoegd, jazeker;  liefde denkt aan de anders' belang en daarom...
"door één overtreding" Genesis 3 (deel II) 1.
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd We lezen: Handelingen 17: , 1 Timoteüs 2: , 2 Timoteüs 3: 15 – 16 De preek gaat over:
Hand. 20:28 “Zie dan toe op uzelf en op heel de kudde, te midden waarvan de Heilige Geest u tot opzieners (episkopoi) aangesteld heeft om de gemeente van.
Ambten in de gemeente Gaat het over ‘ambten’, dan gaat het over de gemeente. En gaat het over de gemeente, dan gaat het over Christus. 1 Kor vragen:
Crisis in de hof van Eden.
EREDIENST Navolging van Christus en heiliging door de Geest.
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
‘Bindingsformulier’ tekenen. Bindingsformulier: de kerk bewaren bij Gods Woord Ambtsdragers hebben een extra verantwoordelijkheid (vooral m.b.t. de leer).
Welkom Voorganger: Ds. J.M. Rohaan Ouderling van dienst: G. Lindenberg Organist: P. Buijnink Schriftlezingen: Genesis 3: 1 t/m 13.
HET KRUIS EN ZIJN SCHADUW. De volmaaktheid van het offer van Christus Hebreeën 9:
Les 2 voor 9 juli HEER- SCHAPPIJ OVER DE AARDE DE OORSPRONG HET VOORRECHT BEGREN- ZINGEN AANSPRAKE- LIJKHEID HERSTEL.
Ontvangen = geven Thema: 4G (gratie, genade, gunst, geven)
Prekenserie discipelschap 2.0 Hoe worden we door de bijbel gevormd tot discipel?
1 Tessalonisenzen 5:23 En moge de God van de vrede Zelf u geheel en al heiligen, en mogen uw geheel oprechte geest, de ziel en het lichaam onberispelijk.
Les 10 voor 2 september 2017 DE TWEE VERBONDEN.
de betekenis van het bloed
Parasjáכִּי תָבוֹא , ki-tavó, wanneer jij zult komen in Deu. 26:1-11
Gehoorzaam zijn als een dienaar
Positie en bediening v/d vrouw in de gemeente
Invoegdienst `t Veerlicht
om er als Jezus God en je naaste mee te dienen
maar wat willen wij? Genesis 3
Blok III Jezus, Gods Zoon
19 – Supergoed of totaal bedorven?
Les 2 Naar boven kijken Wat doe ik hier vandaag?
Les 12 Wees zuinig op de liefde
Adam en Christus 16 april 2017 Hendrik Ido Ambacht.
om te onderscheiden wat wel en wat niet van de Geest afkomstig is.
Les 3 De handen uit de mouwen
Blok III De wet In de lessen 14 t/m 20 ontdek je welke betekenis
Les 19 Alles helemaal nieuw
Genesis 1: God zei: ‘Ik wil mensen maken.
Les 9 Vier een rustdag met God
16 – Waarom gereformeerd?.
HEILIGHEID.
SCHEPPING EN ZONDEVAL Les 1 voor 6 oktober 2018.
WAT ZEGT DE BIJBEL OVER JOU NIEUWE RELATIE EN HET KONINKRIJK VAN GOD ?
BEELDEN VAN EENHEID Les 6 voor 10 november 2018.
Man-vrouw-ambt 2 lijnen - vanuit ‘scheppingsorde’ - vanuit ‘samen beeld van God’ Waarom nu wel? Nog even over ‘het ambt’ Hoe ga je om met de verschillen.
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
aanstelling pastoraal medewerkers
Ambten in de gemeente Gaat het over ‘ambten’, dan gaat het over de gemeente. En dus Christus. 1 Kor. 12: Wat maakt dat al die verschillende gaven elkaar.
Tot volmaaktheid gebracht
Christus en de gemeente
Leven en Dood.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Welkom in deze kerkdienst
Gods beloften zijn niet los verkrijgbaar
Adam, een beeld van de komende
Positie en bediening v/d vrouw in de gemeente
Het huwelijksverbond als afspiegeling van Christus en de gemeente
Transcript van de presentatie:

Vrouw in het ambt Voor of tegen?

Zwijgteksten van Paulus Doorgaande lijn van Genesis tot Openbaring Wat zegt de Bijbel? Zwijgteksten van Paulus Doorgaande lijn van Genesis tot Openbaring

Zwijgteksten van paulus

Zwijgsteksten > 1 Kor. 14: 34 “vrouwen moeten gedurende uw samenkomsten zwijgen. Ze mogen niet spreken, maar moeten ondergeschikt blijven…” Zwijgsteksten > 1 Kor. 14: 34

Zwijgsteksten > 1 Tim. 2: 12 “ik sta een vrouw dus niet toe dat ze zelf onderwijs geeft of gezag over mannen heeft” Zwijgsteksten > 1 Tim. 2: 12

“Een opziener moet onberispelijk zijn “Een opziener moet onberispelijk zijn. Hij kan slechts de man van één vrouw zijn en hij moet … een goede leraar zijn” (1 Tim. 3: 2) Wat bedoelt Paulus?

“Hij moet zijn huisgezin goed leiden en op een waardige manier gezag over zijn kinderen uitoefenen. Als iemand geen leiding kan geven aan zijn huisgezin, hoe zou hij dan voor de gemeente kunnen zorgen?” (1 Tim. 3: 4-5) Wat bedoelt Paulus?

Wat betekent dit? 1 Tim 2: 12 1 tim 3: 2 en 4-5 Een vrouw mag geen onderwijs geven of gezag hebben Een opziener moet goed kunnen onderwijzen en gezag voeren.

Waarom niet? “Adam werd als eerste geschapen, pas daarna Eva. En niet Adam werd misleid, maar de vrouw; zij overtrad Gods gebod.” (1 Tim. 2: 13-14)

Hoe zie je dat terug in genesis?

1. Adam werd eerst geschapen en daarna eva “Uit de rib die hij bij de mens had weggenomen, bouwde God, de Heer, een vrouw…” (Gen. 2: 22)

2. God gaf adam het gebod “Hij hield hem het volgende voor: ‘Van alle bomen in de tuin ma je eten, maar niet van de boom van kennis van goed en kwaad; wanneer je daarvan eet, zul je onherroepelijk sterven (Gen. 2: 16-17)

3. God schiep eva als helper voor adam “God, de HEER dacht: Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper voor hem maken die bij hem past.” (Gen. 2: 18)

4. Adam gaf de mens die God uit hem gemaakt had een naam “Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mij eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.” (Gen. 2: 23)

5. De slang zocht toenadering tot eva (en niet tot adam) “De slang vroeg aan de vrouw: Is het waar dat God gezegd heeft dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?” (Gen. 3: 1)

6. adam wordt als eerste door God berispt “Maar God de Heer riep de mens: ‘Waar ben je?’ Hij antwoordde: ‘Ik hoorde u in de tuin en werd bang omdat ik naakt ben…’Wie heeft je verteld dat je naakt bent? Heb je soms gegeten van de boom?” (Gen. 3: 9-11)

Doorgaande lijn in de bijbel

Adam > eerstverantwoordelijk Doorgaande lijn in de Bijbel

We hebben ‘in adam’ gezondigd (Rom. 5: 12) Doorgaande lijn in de Bijbel

God kiest mannelijke Priesters Exodus 28 en Leviticus 9

Op hun schouders rustte de offerdienst en het publieke onderwijs

“Jij en je zonen moeten de israëlieten uitleg geven over alle bepalingen die de Heer bij monde van mozes aan hen bekendgemaakt heeft.” Leviticus 10: 11

Dus niet de profeten, maar de priesters onderwezen het volk in Gods wet. Leviticus 10: 11

Christus kiest mannelijke apostelen

Op hun schouders rust de bediening van de verzoening Paulus zegt dat God hem de ‘bediening van de verzoening’ heeft toevertrouwd (2 Kor. 5: 18) “Namens Christus vragen wij u: laat u met God verzoenen!” (2 Kor. 5; 20)

Paulus geeft opdracht om mannelijke oudsten te kiezen 1 Tim. 3: 5 > een opziener kan slechts de man zijn van één vrouw…hij mag niet… hij moet… Titus 1: 5 > in elke stad oudsten aanstellen: onberispelijke mannen

Wat was de taak van de oudste? “oudsten die goed leiding geven moeten dubbel worden beloond, vooral degenen die zich veel moeite geven voor de prediking en het onderricht.” (1 Tim. 5: 17) Wat was de taak van de oudste?

Wat was de taak van de oudste? “gehoorzaam uw leiders en schik u naar hen, want zij waken over uw leven (zielen)” (Hebr. 13: 17) Wat was de taak van de oudste?

Voorschriften voor het huwelijk

“Mannen, heb uw vrouw lief zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven.” Efeziërs 5: 25

Voorschriften voor de gemeente 1 Tim. 2: 12

“ik sta een vrouw dus niet toe dat ze zelf onderwijs geeft of gezag over mannen heeft” 1 Tim. 2: 12

Wat was de taak van de oudste? “zorg voor u zelf en voor de hele kudde waarover de heilige geest u als herder heeft aangesteld; u bent de opzieners van Gods gemeente, die hij verworven heeft door het bloed van zijn eigen zoon.” (Hand. 20: 28) Wat was de taak van de oudste?

Wat gebeurt er?

Teksten van paulus worden onschadelijk gemaakt > bedoeling van Paulus > bijzondere situatie

Doorgaande lijn in de bijbel ontkracht of genegeerd > suggestie: twee lijnen in de Bijbel (het mag wel: Gal. 3: 28 en het mag niet: 1 Tim. 2: 12) > Junia als apostel / oudere vrouwen als oudsten, etc.

Harry Kuitert als voorbeeld of schrikbeeld? “De synode heeft vanaf nu de Schriftkritiek gelegaliseerd!”

Harry Kuitert als voorbeeld of schrikbeeld? “Wat bepaalt dan dat we ons op de tweede reeks teksten beroepen (het mag wel) en de eerste voor achterhaald beschouwen (het mag niet)?” ONS CULTURELE STANDPUNT

Gegevens geven de doorslag die niet te controleren zijn (deskundigen) Alarmbellen rinkelen Gegevens geven de doorslag die niet te controleren zijn (deskundigen) Ingewikkelde redeneringen en gekunstelde exegeses (teksten uit bijbel moeten ‘opeens’ anders gelezen worden).

Reformatiejaar We hebben de bijbel!