De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BEELDEN VAN EENHEID Les 6 voor 10 november 2018.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BEELDEN VAN EENHEID Les 6 voor 10 november 2018."— Transcript van de presentatie:

1 BEELDEN VAN EENHEID Les 6 voor 10 november 2018

2 Één gebouw en één thuis. Efeziërs 2:19-22
De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom in 1 Timotheüs 3:15. Er zijn verschillende Bijbelse afbeeldingen van eenheid in het Nieuwe Testament die de integrale rol tonen die eenheid speelt in de aard en missie van de kerk. Één Volk. 1 Petrus 2:9 Één gebouw en één thuis. Efeziërs 2:19-22 Één tempel. 1 Korinthe 3:16-17 Één lichaam. 1 Korinthe 12:12-26 Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11

3 ÉÉN VOLK "Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilig volk, een volk dat God Zich tot Zijn eigendom maakte; opdat u de deugden zou verkondigen van Hem Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht." (1 Petrus 2: 9) Mensen van elke natie maken deel uit van de kerk, maar God beschouwt de kerk als één volk. Een heilige natie van heilige mannen en vrouwen met één doel: Gods liefde en heil verkondigen aan de wereld. Er is niets wat wij kunnen doen om geschikt te zijn om deel uit te maken van dit volk. God kiest ons vandaag zoals Hij het volk van Israël koos (Deuteronomium 7: 6-8). We zijn geroepen om Zijn goddelijke karakter in ons leven te tonen door Zijn liefde en genade

4 ÉÉN GEBOUW EN ÉÉN HUIS "Gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, waarvan Jezus Christus Zelf de hoeksteen is" (Efeziërs 2:20) In deze metafoor verbindt Paulus het idee van een gebouw en zijn stenen met het huis daarin. Wij zijn levende stenen die deel uitmaken van een gebouw. De hoeksteen en het fundament is Christus (1 Petrus 2: 4-5). Er zijn geen geïsoleerde stenen. Elke Christen ondersteunt anderen en wordt door hen ondersteund. We maken ook deel uit van een groot gezin, maar niet door bloedlijnen: God is onze vader. We zijn verenigd omdat we de nieuwe geboorte hebben ervaren, en we delen een leer en een missie: het evangelie prediken.

5 “Weet u niet dat u Gods tempel bent en dat de Geest van God in u woont
“Weet u niet dat u Gods tempel bent en dat de Geest van God in u woont?” (1 Korinthe 3:16) ÉÉN TEMPEL Het beeld van de tempel was heel duidelijk voor de vroege Christenen (zowel joden als heidenen): het was een overweldigend gebouw om God te aanbidden en te eren. De gemeenschap van verenigde gelovigen is een tempel. En God leeft onder hen. De tempel dreigt in te storten wanneer verdeeldheid de kerk binnenvalt (vers 17). Paulus drong aan op het belang om onder elkaar verenigd te blijven, "in dezelfde geest en in hetzelfde oordeel" (1 Korinthe 1:10).

6 ÉÉN LICHAAM " Want zoals het lichaam één is en veel leden heeft, en al de leden van dit ene lichaam, hoewel het er veel zijn, één lichaam zijn, zo is het ook met Christus." (1 Korinthiërs 12:12) Elk lid is een deel van het lichaam en heeft een specifiek doel. Alle leden moeten samenwerken in hun verscheidenheid. Het lichaam kan niet functioneren als zijn leden niet samenwerken. De kerk is het lichaam van Christus. Hij is het hoofd en wij zijn de leden. Als een resultaat hiervan: Onze etnische, raciale, culturele, educatieve en leeftijdsverschillen mogen niet worden toegestaan om ons in Christus te verdelen. Aan de voet van het kruis zijn we allemaal gelijk. Het Evangelie heeft een helende en verzoenende kracht. Omdat elke gelovige geestelijk verbonden is met Christus, wordt het hele lichaam daarom met hetzelfde voedsel gevoed.

7 ÉÉN HERDER EN ÉÉN KUDDE "Ik ben de goede Herder; de goede Herder geeft zijn leven voor de schapen." (Johannes 10:11) Het beeld van Jezus als de Goede Herder wordt ook gebruikt in Psalm 23. De kerk is een kudde. We zijn ingenieuze en bange schapen die door Jezus worden geleid. Wanneer de schapen verdwalen (zonde), zoekt Jezus naar hen en brengt ze terug naar de schaapskooi. Hij zorgt voortdurend voor ons (zowel als individu en als de kerk). Het belangrijke punt is dat schapen de stem van hun herder kennen. Degenen die de stem van Jezus kennen, zullen nooit alleen ronddwalen. Ze zullen verenigd met de rest van de kudde wandelen. In feite hangt de eenheid en veiligheid van het volk van God af van hun nabijheid tot Hem en ze zijn rechtstreeks gerelateerd aan hun onderdanige gehoorzaamheid aan Zijn stem.

8 Ellen G. White (Testimonies for the Church, vol. 7, cp. 32, p. 171)
"Onder de afbeelding van de wijnstok en zijn takken is de relatie van Christus met Zijn volgelingen en de relatie van Zijn volgelingen tot elkaar geïllustreerd. De takken zijn allemaal aan elkaar gerelateerd, maar elk heeft een individualiteit die niet is versmolten met die van een ander. Allen hebben een gemeenschappelijke relatie tot de wijnstok en zijn voor hun leven daarvan afhankelijk, hun groei en hun vruchtbaarheid. Ze kunnen elkaar niet ondersteunen. Elk voor zich moet geënt zijn in de wijnstok. En terwijl de takken een gemeenschappelijke gelijkenis hebben, stellen ze ook diversiteit voor. Hun eenheid bestaat uit hun gemeenschappelijke eenheid met de wijnstok, en door elk, hoewel niet op precies dezelfde manier, wordt het leven van de wijnstok gemanifesteerd."


Download ppt "BEELDEN VAN EENHEID Les 6 voor 10 november 2018."

Verwante presentaties


Ads door Google