Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Advertisements

Dag 11 Dag 11 van het dagboek Hoi jongens en meisjes, Wat was het gezellig zondag!!! Ik ben er nog steeds van aan het nagenieten. Ik vond het wel heel.
Glow.
Glow.
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Aanstaande vrijdag, dat is de eerste vrijdag na nu, ga ik met mijn buurvrouw naar de bioscoop. Het valt niet mee voor mijn buurvrouw.
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Semantisatieverhaal:
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Buurman Bob houdt heel veel van mountainbiken
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Je leert op school allemaal belangrijke dingen hè
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: Ik ben een grote fan van zang- en dansprogramma’s op de televisie. Ik ben bijvoorbeeld gek op “Dance Dance Dance”. Kennen jullie dit.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb dit weekend de zolder opgeruimd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist betekent zeker. Mijn vriendin mocht zeker niet weten dat er een feestje voor haar kwam. Een verrassingsfeestje draait om de verrassing. Het belangrijkst is de verrassing. We begonnen al een maand geleden met het regelen van het feestje. Het regelen begon ook al op een maand geleden (eerder dan je gedacht had). We hadden afgesproken dat iedereen zich zou uitdossen. Dat iedereen zich feestelijk en opvallend zou kleden. Dit is hoe ik me verkleed had. Vinden jullie het mooi? Van te voren zei mijn vriend: “Nou, je valt wel op!”. Wat denken jullie dat hij daarmee bedoelde? Ik vond het een dubbelzinnige zin. Dubbelzinnig betekent met twee betekenissen, wat je op twee manieren kunt begrijpen. Het kan dat mijn vriend bedoelde dat ik er mooi uitzag, of hij bedoelde juist dat ik er gek uitzag. Maar ik ben toch in deze kleren naar het feestje gegaan. Dit weekend was dus het verrassingsfeestje. Mijn vriendin was die avond met haar vriend uit eten gegaan. Mijn vriendin is niet aan het vasten. Vasten betekent dat je op bepaalde tijden weinig of niets eet of drinkt. Tijdens de Ramadan gaan mensen die moslim zijn bijvoorbeeld overdag vasten. Ze eten en drinken dan niet. Wij hebben ons toen allemaal verstopt in haar woonkamer. Toen mijn vriendin en haar vriend thuiskwamen zijn we allemaal uitbundig opgesprongen. Uitbundig betekent vrolijk en lawaaierig. Zowel mijn vriendin als haar vriend waren heel erg verrast. Niet alleen mijn vriendin, maar ook haar vriend waren verrast. Mijn vriendin was heel blij met haar verrassingsfeestje. De muziek werd aangezet en er draaide meteen een klassieker. Het nummer ‘We will rock you’ van Queen. Echt een klassieker! De klassieker is iets wat lang geleden gemaakt is en nog steeds populair is. Jullie kennen dat nummer toch ook wel? Mijn vriendin ging meteen dansen. Maar ze moest natuurlijk ook nog cadeaus uitpakken. Dat heeft ze gedaan en daarna heeft ze snel het dansen weer opgepakt, dat betekent verder gaan waar je gebleven was. Het was een heel leuk feestje.

Week 9 – 26 februari 2019 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 9 – 26 februari 2019 Niveau B

beslist

het draait om…

al regelen feestje

zich uitdossen

Bedoelde hij dat ik er mooi uit zag of juist gek? dubbelzinnig Bedoelde hij dat ik er mooi uit zag of juist gek? Nou, je valt wel op!

vasten

uitbundig

zowel… als…

de klassieker https://www.youtube.com/watch?v=-tJYN-eG1zk

oppakken

Op de woordmuur:

de klassieker oldtimer muziek film     = iets wat lang geleden gemaakt is en nog populair is oldtimer   muziek     film

dubbelzinnig ondubbelzinnig = met twee betekenissen, wat je op twee manieren kunt begrijpen          Ik vond het een dubbelzinnige zin. = goed te begrijpen      Het was een ondubbelzinnige opmerking. Wat een mooie gekleurde outfit! Bedoelde hij dat ik er mooi uit zag of juist gek? Nou, je valt wel op! Dankje!

al pas = ook al, eerder dan je gedacht had = later dan je gedacht had   We begonnen al een maand geleden met het regelen van het feestje. = later dan je gedacht had   Ik ging me pas een uur van te voren omkleden voor het feest.

uitbundig ingetogen = vrolijk en lawaaierig = rustig en bescheiden       We sprongen uitbundig tevoorschijn. = rustig en bescheiden      Ik wacht ingetogen op mijn afspraak.

het draait om… = het belangrijkst is… beslist = zeker Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat er een feestje kwam. het draait om… = het belangrijkst is… Een verrassingsfeestje draait om de verrassing.

zich uitdossen = je feestelijk en opvallend kleden Iedereen heeft zich uitgedost voor het feest. vasten = op bepaalde tijden weinig of niets eten of drinken Tijdens de Ramadan gaan mensen die moslim zijn overdag vasten.

zowel… als… = niet alleen… maar ook… Zowel mijn vriendin als mijn vriend waren verrast. oppakken = verder gaan waar je gebleven was Mijn vriendin pakte haar cadeaus uit en pakte toen het dansen weer op.