Bestuursrecht Hoorcollege 1

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Handhaving van milieurecht in Nederland
Advertisements

Open normen in wetgeving
Inleiding Nederland kan veel leren van Vlaanderen, kan Vlaanderen nu leren van Nederland? Algemene wet bestuursrecht (Awb) is in 1994 in werking getreden.
PROCEDURE BETROKKEN ACTOREN RECHTSBESCHERMING De stedenbouwkundige vergunning VERBIST Advocaten
Rechtshandelingen van de Unie
“HDN en de zorgplicht in de keten”
LEERSTOEL GOMMAAR VAN OOSTERWYCK Academiejaar VERTEGENWOORDIGINGSPERIKELEN Prof. Dr. Annelies WYLLEMAN.
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Ondernemingsvormen Eenmanszaak
Boek III: Administratief goederenrecht
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Prof. Dr. Alexander De Becker 24 maart 2009
Boek II: ambtenarenrecht
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
ADMINISTRATIEVE SANCTIES
ABBB Algemene rechtsbeginselen als een bron van administratief recht als materiële (beginselen sensu lato) en formele bron (beginselen sensu stricto) van.
Begrip openbare dienst
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Normstelling Vergeldende gerechtigheid Verdelende gerechtigheid
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Systeem van het recht Rechtsbron Interpretatie Objectief recht
Normstelling bestuursrecht
Systeem rechtsbescherming
Bestuursrecht Klas MED1 LES
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Wetgeving overheidsopdrachten. Welke organisaties? 4 Categorieën: –De overheid –Organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen –Privaatrechtelijke.
Traditionele voorstelling totstandkoming rechtsnormen Overheidswet- en regelgevers ( Democratisch gelegitimeerd) Overheidsrechtspraak.
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
De Medezeggenschapsraad
Rechtsbescherming Probleemstelling:  huidige rechtsonzekerheid  disfunctioneren van administratieve overheid Onze oplossingen:  duidelijke invulling.
De gemeente als werkgever
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 3: De gemeenteraad
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W De eventuele matiging.
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
100 JAAR BELASTINGRECHTSPRAAK HOGE RAAD
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Interbestuurlijk toezicht: wat betekent dit voor uw gemeente? Presentatie voor raadscommissie Bestuur en Middelen gemeente Dordrecht 29 oktober 2013.
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Nieuwe ontwikkelingen in het bestuursrecht 1 door Jaap IJdema.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Wet revitalisering generiek toezicht
Recht in Gedwongen Kader
Financiële rechtmatigheid
Sturing op verbonden partijen
Symposium Relativiteitsleer EUR
Algemene beginselen van behoorlijk bestuur (abbb)
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Bestuursrecht Hoorcollege II
Les 12 De regelscontroleren
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Bestuursrecht Hoorcollege IV
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Medezeggenschap? Ook voor u!
Wetgeving overheidsopdrachten
Medezeggenschap? Ook voor u!
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
WIE WAAR WAT en HOE WIE Instructiekaart Modellering RIO vo
Transcript van de presentatie:

Bestuursrecht Hoorcollege 1 Hasselt, 25 november 2013 prof. dr. Anne Mie Draye

Bestuursrecht: materiaal en afspraken Afzonderlijke cursussen voor hoorcolleges en onderwijsbijeenkomsten De codex dient steeds te worden meegebracht, naar de hoorcolleges en onderwijsbijeenkomsten Hoorcolleges en onderwijsbijeenkomsten moeten goed worden voorbereid, aan de hand van de aandachtspunten Tijdens de laatste onderwijsbijeenkomst wordt een voorbeeldexamen besproken De groepsindelingen voor de onderwijsbijeenkomsten worden gerespecteerd

Het begrip bestuursrecht: definities Bestuursrecht is een geheel van rechtsregels dat de overheid, die zich actief bemoeit met de samenleving, het daartoe nodige juridische instrumentarium biedt, en tezelfdertijd de leden van deze samenleving invloed geeft op en beschermt tegen die overheid, die zich bemoeit met henzelf en hun omgeving. Of nog: Bestuursrecht is het recht dat zich bezighoudt met de regeling van de staatstaak na afscheiding van wetgeving en rechtspraak.

Het begrip bestuursrecht: kenmerken Bestuursrecht is “uitzonderingsrecht” - Het bestuur treedt op in het algemeen belang en heeft in deze zin een bijzondere rechtspositie - Het bestuur kan slechts optreden op basis van een wettelijk voorschrift - Op het bestuur rusten soms zwaardere verplichtingen dan op de burger (wetgeving overheidsopdrachten)

De bestuurshandeling Bestuurshandelingen zijn: - door een bestuur op eenzijdige wijze genomen rechtshandelingen, die rechtsgevolgen beogen (rechtshandeling versus rechtsfeit) Bestuurshandelingen kunnen complex zijn, uit meerdere opeenvolgende bestuurlijke beslissingen bestaan Enkel rechtshandelingen kunnen worden aangevochten voor de Raad van State (RvS 31 maart 2009, nr. 192.084, NV Pedevan)

De bestuurshandeling / Het begrip administratieve overheid Bestuurshandelingen worden genomen door een administratieve overheid Het correct definiëren van het begrip administratieve overheid blijft een moeilijke maar noodzakelijke oefening: voor administratieve overheden gelden immers andere rechtsregels Aanknopingspunten: - een expliciete vermelding in wet of decreet - de arresten van de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak bij de invulling van de eigen bevoegdheid - het Hof van Cassatie n.a.v. voorgelegde conflicten van attributie art. 158 GW en art. 33/34 Raad van State-wet

Het begrip administratieve overheid In rechtspraak en rechtsleer werden heel wat – positieve en negatieve – criteria gehanteerd om uit te maken of een bepaalde handeling uitgaat van een administratieve overheid Gimvindusarrest (Cass.): “Instellingen, opgericht of erkend door de federale overheid, de overheid van de gemeenschappen en de gewesten, de provincies of de gemeenten, die belast zijn met een openbare dienst en niet behoren tot de rechterlijke macht of tot de wetgevende macht, zijn in beginsel administratieve overheden in zoverre hun werking door de overheid wordt bepaald en gecontroleerd en zij beslissingen kunnen nemen die derden binden” De imperiumbevoegdheid wordt door het Hof van Cassatie beschouwd als determinerend criterium

Het begrip administratieve overheid Naar Nederlands recht: een definitie in de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) Art.1.1. AWB Definitie van administratieve overheid: - een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiek recht is ingesteld of een ander persoon of college met enig openbaar gezag bekleed

Soorten bestuurshandelingen Er bestaan individuele en reglementaire bestuurshandelingen: de draagwijdte van de handeling is het criterium van onderscheid Gevolgen van dit onderscheid: - Individuele rechtshandelingen moeten kaderen in reglementaire bestuurshandelingen - Voor individuele bestuurshandelingen geldt de formele motiveringsplicht - Advies van de Afdeling Wetgeving Raad van State voor reglementaire besluiten, behoudens hoogdringendheid - Mogelijkheid tot instandhouding van de rechtsgevolgen van reglementaire bestuurshandelingen na vernietiging door de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak

Bestanddelen van de bestuurshandeling Bestuurshandelingen bevatten doorgaans twee bestanddelen:  - legaliteit - beleids- of beoordelingsvrijheid (gebonden versus discretionaire bevoegdheid) Bestuurshandelingen worden begrensd door de legaliteit: overeenstemming met het recht De beleidsvrijheid van de administratieve overheid is eveneens begrensd, door de kennelijke (on)redelijkheid

De voorrechten verbonden aan de bestuurshandeling Bestuurshandelingen hebben verbindende kracht: zij scheppen/wijzigen op eenzijdige wijze een rechtstoestand Bestuurshandelingen hebben dwingende kracht: zij verplichten de betrokken persoon tot naleving Bestuurshandelingen hebben uitvoerbare kracht: de overheid mag overgaan tot materiële uitvoering van haar beslissingen, die uitvoerbaar blijven ook bij aanvechting