Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onze kernwaarden.
Advertisements

Centrale werkwinkel D:
Beleidsbeïnvloeding door VGC-jeugdraad VGC-jeugdraad juni 2013.
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
P. 122 oktober 2013 Intro in de jeugdraad. 22 oktober 2013 Jeugdraad p. 2 Opdrachten •Adviezen te geven en voorstellen te formuleren, op eigen initiatief.
Onderbescherming en proactief handelen Algemene vergadering VVSG afd. OCMW’s 14 juni 2012.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Vrijetijdscheques. Wat is een vrijetijdscheque? = een waardebon van 3 euro Wordt gebruikt voor de betaling van vrijetijdsactiviteiten georganiseerd door.
Minderhedenforum Weet wat je SAMEN wil. Inleiding 1.Het allochtoon middenveld 2.De ‘federaties’ 3.Het Minderhedenforum 4.Interculturele Rol?
Welkom 1.
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
Stedelijke Preventiedienst Stad Brugge Jeugdopbouwwerk
Project Risicocommunicatie Brabant Dialogen en Dilemma’s
Ontmoeting tussen internaten en verwijzers op 16 november 2010.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Samenwerking tussen de verschillende instanties van Franstalig België Diensten erkend door het « Ministère de l’Aide à la Jeunesse et de la Jeunesse »
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
Jeugdwelzijnsoverleg Eeklo. Enkele cijfers over Eeklo > % ,6 7,90%
“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres.
SEL Zuid-West-Vlaanderen
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Begeleidingsplannen GGZ
Netwerktafel Achtergrond en Doel
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Jongerenwerker: tolk van de straat
Geschikt wonen voor iedereen (GWI) Mw. M.P. Heerkens Wethouder Sociale Zaken, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Grondbeleid 14 oktober 2009 Woonzorgzones.
Nieuwe wijze van overleg met de gebruikers van het RR Christiane Rouma
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Dienst Wijken Wijkdialoog Leidsche Rijn In gesprek met bewoners en professionals over de wijkambities tot 2014.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Project Proceshuis Road show
P. 123 oktober 2014 Jeugdraad voor dummies Installatie VGC-jeugdraad.
Meer interactie tussen de OCMW’s en de POD MI Social media Provinciale Ontmoetingsdagen Lente 2015.
Functie 2B: ambulante langdurige zorg Samenwerking met de eenheid 511 UMC Sint-Pieters ziekenhuis Modaliteiten uitbouwen voor een goede samenwerking tussen.
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. Uitgangspunt Maldegem is een aangename gemeente om in te leven en te wonen, met focus op het welbevinden voor alle.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Kennismarkt Susan Osterop Landelijke coördinator Taskforce Integrale Vroeghulp 18 november 2013.
Stichting Veteranen Actief Veteranen met een missie 2.0 augustus 2011 GEWAAGD DOEL Waarheen gaan wij? HOGER DOEL Waarom bestaan wij? KERNKWALITEITEN.
Belgische Federatie van Voedselbanken v.z.w. Sinds 1985 strijden de Voedselbanken in België tegen honger en verspilling voor sociale integratie van de.
Ouderen in het vizier.
1.
Maatschappelijk Plein
De sociale wijkteams in Leiden
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Samenleven, Welzijn en Gezondheid Ledeberg-Moscou-(Oud)Gentbrugge
#EBJ16.
Bijstandsorganisaties
Workshop inspraak gemeentelijk jeugdbeleid
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Jobbeurzen voor jongeren
Bestuur Vlietlandcollege
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Basistekst : Talentontwikkeling
Andries Reinhart 3 maart 2019
Transcript van de presentatie:

Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's ingeleid door "le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse de Bruxelles"

le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse de Bruxelles (C. A le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse de Bruxelles (C.A.A.J.) Orgaan opgericht door de Federatie Wallonië-Brussel binnen de sector van de 'Aide à la Jeunesse". Belangrijkste taken: Stimuleren en deelnemen aan de uitvoering van de algemene preventie binnen het arrondissement. Een sociale diagnose opstellen die om de drie jaar wordt bijgewerkt. Actieplannen uitvoeren. Het overleg en de samenwerking bevorderen. Een C.A.A.J. per gerechtelijk arrondissement, ofwel 13 in FWB.

Het overlegplatform AJ / OCMW's Samengesteld uit leden uit de sector van de 'AJ' en uit de sector van de OCMW's. Samen voorgezeten door een vertegenwoordiger van elke sector. Hij komt om de drie maanden samen in de verschillende OCMW's, in de 'SAJ' en in de 'SPJ'. Elk Brussels OCMW kan er vertegenwoordigd worden door een of twee leden: idealiter de verantwoordelijke van het sociale departement of het departement jeugd, of een teamcoördinator van maatschappelijk werkers, of een adviseur maatschappelijk werk.

De missies van het Platform Een permanente, constructieve dialoog opstsellen tussen de twee sectoren ten gunste van de jongeren en de gezinnen. Het netwerken stimuleren en bevorderen, evenals de samenwerking tussen de betrokkenen. De uitvoering van het samenwerkingsprotocol ondersteunen. De aanbevelingen en adviezen bezorgen aan "le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse", de sociale diagnose voeden. de C.A.A.J elk element bezorgen dat ervoor zorgt dat hij zijn informatie- en interpellatietaak kan uitoefenen.

Concreet binnen het Platform "Vignetten" voorstellen van situaties om de uitwisseling van goede praktijken mogelijk te maken en op een constructiee manier de hinderpalen en moeilijkheden aanpakken. De aanbevelingen van het samenwerkingsprotocol vertalen naar concrete situaties die zich voordoen "op het terrein".

Kennis bevorderen De wederzijdse kennis bevorderen van de werking en van de werkaders van elkaar: Presentatiefiches opstellen die gericht zijn op jongeren en gezin. De kennis bevorderen van het netwerk en van de voorzieningen door de regelmatige ontmoeting van de potentiële partners: Betrokkenen en diensten die worden uitgenodigd op het platform om zich voor te stellen en mogelijke samenwerkingen te overwegen.

Een werkkader Gedeelde waarden om te zorgen voor een positieve en constructieve uitwisseling. Wederzijds respect. Principe van vertrouwen. Vertrouwelijkheid.

Gekruiste opleiding Sinds 2017 werd een gekruiste opleiding 'Aide à la Jeunesse' en OCMW ingevoerd door het Platform. Zij wordt financieel ondersteund door het 'C.A.A.J.' van Brussel. Bestemd voor de werknemers van de twee sectoren. De opleiding is gratis. Gemengde groepen op de uitwisseling te bevorderen. Ingevoerd door een erkende opleidingsdienst in de sector van de 'Aide à la Jeunesse".

Om in te schrijven voor deze opleiding: Ga naar deze link: http://ceform.be/inscriptions-caaj/ Nieuwe modules in februari en maart 2019.

Projecten De opleiding wordt verdergezet in 2019 en 2020. In 2019 zal, naast de opleidingsmodules en de voortzetting van de kwartaalvergaderingen van het Platform, ook een colloquium worden georganiseerd waarop de twee sectoren zullen worden uitgenodigd. Het programma wordt momenteel opgesteld.

Neem deel! Wij nodigen jullie uit om bij het Platform te komen. Wij verzoeken om jullie presentatiefiche op te stellen, een echte tool voor het werk in de 1ste lijn. De werkelijkheid verschilt naar gelang de gemeenten en wijken: netwerk, bijzondere voorzieningen, jeugdbeleid, enz.

Dank voor jullie aandacht!!! Dhr. Olivier Gatti (OCMW van Sint-Gillis / CEMO) Co-voorzitter van het Platform - 0477/89 32 18 - olivier.gatti@cemoasbl.be Dhr. Eric Fairier (Abaka) Co-voorzitter van het Platform - 0498/88 89 67 - eric.fairier@abaka.be Mevr. Pascale Verhaegen (SAJ – Prévention générale) Secretariaat van het Platform - 02/413 20 74 - pascale.verhaegen@cfwb.be Voor meer informatie: www.caaj.bruxelles.cfwb.be/