De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezondheid, basis voor jouw toekomst!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezondheid, basis voor jouw toekomst!"— Transcript van de presentatie:

1 Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Eliza Huizinga (SZN) Hella Masuger (SZN) Sandra Boersma (Omz) Dorieke Wewerinke (Omz) Judith Wolf (Omz)

2 Gezondheidsbevordering volgens Intervention Mapping:
Wat is het meest belangrijke gezondheidsprobleem? Waar wordt dit gezondheidsprobleem door veroorzaakt? Hoe kan ik de belangrijkste oorzaken beinvloeden? Wat worden doelen van ons programma?

3 De Bijeenkomsten: deelnemers en locatie
Negen jongeren, Anna (coach), Eliza (vertrouwenspersoon), Dorieke (onderzoeker) Acht maanden lang iedere maand een bijeenkomst van drie uur: twee uur inhoudelijk, daarna samen eten Iedere maand een fotoworkshop met aandacht voor gezondheid!

4 Inhoud van de bijeenkomsten
Check in Oefening om in het hier en nu te komen Terugblik op de vorige bijeenkomsten en doel van huidige bijeenkomst Bespreken foto’s en huiswerk Input jongeren (ervaring) Aanvulling uit onderzoek Check out Eten

5

6 Wij richten ons op geestelijke gezondheid!
Jongeren: slechte geestelijke gezondheid is belangrijkste klacht! - We richten ons op klachten waar je zelf iets aan kunt gaan doen en die bij veel dakloze jongeren voorkomen, zoals niet goed in je vel zitten, piekeren, somber zijn, stress en negatief denken “Je bent verward als je dakloos bent, je denkt hoe kan het leven zo zijn? Je bent nog niet eens volwassen maar je denkt ik ben op straat. En omdat je verward bent denk je negatief.” “Schaamte voor de situatie waar je in bent beland. […] Angst voor de reacties die je kan krijgen.”

7

8

9 Wat heeft invloed op de geestelijke gezondheid van jongeren?
Huisvesting Eigenwaarde Beschikbaarheid van werk gevoel van controle over je leven Communicatieproblemen Hoge levensstandaard Verbondenheid met je gezin Problemen tijdens je jeugd Cultuur op school Armoede Steun vanuit je omgeving Drugsgebruik Weerbaarheid Zelfbeeld Veerkracht Positiviteit Goede relatie met anderen lichamelijke ziekte Discriminatie en pesten

10

11

12 Wat is voor de jongeren het belangrijkste?
Jongeren willen: steun krijgen van mensen uit de omgeving (sociale steun) op een goede manier leren omgaan met moeilijke situaties (coping) “Je blijft voor je problemen weglopen, zo was dat voor mij.” “Emotionele steun mis je en vertrouwen. Veel jongeren zijn bij hun ouders weg en die steun heb je niet meer.” “Je netwerk uit je tijd dat je dakloos bent is niet altijd goed. Een goed stevig netwerk en ook een nieuw netwerk met mensen met een positieve invloed is belangrijk. Het netwerk maakt soms dat je in je spiraaltje blijft.”

13

14 “Je hebt vaak al je hele netwerk gebruikt om niet op straat te komen en je belandt toch op straat. Je hebt het al opgebruikt.” “Ik hou mijn dingen meestal voor mezelf, ik vraag niet snel om hulp.” “Ik heb het met mijn ouders gehad, er werd altijd al zoveel over mij gezegd, ik ging ze niet iets geven waarvan ze konden zeggen: zie je wel!” “Het is vaak moeilijk voor jongeren omdat ze zich in de steek gelaten voelen, dan is er geen vertrouwen meer.” “Er wordt in de hulpverlening geen aandacht besteed aan het netwerk”

15 Gezondheidsdoelen van ons programma
Jongeren leren hoe zij een ondersteunend netwerk kunnen opbouwen en de beschikbare sociale steun kunnen inzetten Jongeren leren omgaan met moeilijke situaties op een manier die niet schadelijk is voor hun gezondheid en die zoveel mogelijk gericht is op het actief aanpakken van problemen

16


Download ppt "Gezondheid, basis voor jouw toekomst!"

Verwante presentaties


Ads door Google