Mobiliteit en keuzebegeleiding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Herstellen doe je zelf:
Advertisements

1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Wegwijs in de Europese mogelijkheden: EUROGUIDANCE, PLOTEUS, EUROMODULES… Tanja Biebaut & Jef Vanraepenbusch,
Rijdend op een paard hoeft een handicap, geen beperking te zijn. Het geeft een gevoel van vrijheid, je bouwt een band op met het paard. Het geeft je een.
Interculturele Communicatie
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
<Naam spreker en school/ gemeente
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Diversity Network ABN AMRO Mentoringprogramma
Voorlichting voor winkeliers en (sport)verenigingen
Marc de Roos Amersfoort 29 november 2007 ID-game een ervaring in samenspel.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Medisch Pedagogisch Centrum Terbank Heverlee
Metawerken en stagebegeleiding in het buitenland: grensoverschrijdend leren van en met elkaar Stijn Dhert Thu Dang Kim.
NME en jongeren: niet méér, maar beter!
Pantar Amsterdam E-learning Maaike Verburgh – teamleider/docent
 Creativiteit Voorwaarden – hoe begeleiden?  Voorwaarden om creatief te zijn:  Veiligheid  Vrijheid  Uitdaging  Eigenschappen van de begeleider.
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Godsdienst en ASS Buitengewoon secundair onderwijs
Transdisciplinaire projecten
Datum Naam school Naam presentator
Is de vereniging auti-proof?
Aan de slag met de BETERapp
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Mobiliteit en keuzebegeleiding
Awel, ik zie het niet meer zitten. Itte Van Hecke.
Communicatie met ouders
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
STUDIEDAG VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE Workshopsessie Peer pressure 14 januari 2014 Provincie Limburg & Departement MOW Vlaanderen.
Aanpak problematisch gedrag
Aanvaarding en tolerantie
Waar iets mag mislukken, kan iets nieuws ontstaan.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
Evaluatie Orientatieweek opleiding verpleegkunde Schooljaar
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Niets is wat het lijkt.
BUURTBEMIDDELING. ALGEMEEN Definitie Bemiddelen Tussen (groepen van) personen Eenzelfde buurt betreden/ gebruik maken Methodiek Geïnspireerd op de methodiek.
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Waar gaan we heen met het weidevogelbeheer De Groene Motor 06 november 2014 “de Zwaan” Berkenwoude Ron van Wetten.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Datum (facultatief). 12 aanbevelingen/stellingen vanuit de workshops Inspiratie voor het debat.
1 Mobiliteit en keuzebegeleiding Coping vaardigheden voor mobiliteit EUROGUIDANCE Werkgroep mobiliteit Jef Vanraepenbusch EUROGUIDANCE Vlaanderen.
Regionale bijeenkomst Arnhem een impressie.
Zelfwaardering en acceptatie door leeftijdsgenoten EEN LONGITUDINAAL ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOLKINDEREN - WENDY DONDERS EN KARINE VERSCHUEREN.
Actieonderzoek Jongens en Pubergedrag. Inhoud Problematiek Gewenste werksituatie Onderzoeksvragen en Hypotheses Aanpak van het Onderzoek Conclusie en.
Doorstroom mbo-hbo Dr. José Mulder. NRO-onderzoek om te kijken hoe overgang mbo-hbo verbeterd kan worden Fase 1: wat is er reeds bekend? Fase 2: monitoren.
Dia 1 van 23 Culturele waarden en communicatie in internationaal perspectief Dia’s bij hoofdstuk 6 Marie-Thérèse Claes Marinel Gerritsen.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
HELP! Beren op de omgevingsweg
Ouderinformatie avond
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
PAR-dag, , De Sensatie van een Goed Leven Workshop ‘Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie’
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
BOM-model PV 25/03/2014.
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Begeleiding van leermobiliteit
Omgaan met verschillen
Omgaan met verschillen
Multiple sclerose en toch niet alleen!!!
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Transcript van de presentatie:

Mobiliteit en keuzebegeleiding Het belang van begeleiding voor, tijdens en na de buitenlandse ervaring Jef Vanraepenbusch EUROGUIDANCE Vlaanderen, EPOS

Inleiding (1) Onderzoek van Hansel (2005) toont aan dat: 21% Heeft geen enkel probleem gehad tijdens het verblijf 20% Had problemen om zich aan te passen aan gewoonten en het dagelijks leven in het buitenland 17% Vermeldt een intercultureel probleem gelinkt aan hun autonomie 17% Had problemen met de wijze van communicatie 15% Ondervond problemen bij politieke of sociale discussies 13% Voelde de nieuwe cultuur aan als koud en niet-communicatief 13% Vermeldt problemen in verband met sommige sociale contacten (gastfamilie, …) 6% Vermeldt problemen in verband met misverstanden omwille van de taal

Inleiding (2) Welke lessen kunnen er worden getrokken uit mislukkingen? Hoe kunnen we mobiliteit bij jongeren verbeteren? Hoe kunnen we bijdragen aan deze verbetering? Op basis van litteratuurstudie, onderzoek en eigen ervaringen willen we modellen bekijken die ons beter doen begrijpen wat er gebeurt in de geesten van jongeren. Veel inspiratie en bruikbare informatie zijn te vinden in de studie, in opdracht van “Kleurrijk Vlaanderen” van Carla Bracke “Onderzoek naar de omkadering voor Vlaamse jongeren die naar het Zuiden trekken” (2008).

Het belang van triggers (1). Triggers zijn specifieke situaties, positief of negatief, die op het moment zelf indruisen tegen de verwachtingen van de jongere en jaren na de uitwisseling nog herinnerd kunnen worden. Meestal hebben triggers te maken met: - Ervaren verschillen tijdens de uitwisseling (voeding, gender…), - contacten met de ‘significante anderen’ (andere deelnemers, lokale verantwoordelijken…), - het groepsgebeuren (conflicten, gevoel van samenhorigheid…) en gastvrijheid (gastfamilie…).

Het belang van triggers (2). Positieve triggers zullen positieve effecten hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de jongere; negatieve triggers zullen het tegenovergestelde effect bereiken. Jongeren moeten voorbereid worden op een waaier van triggers waaraan ze zullen blootgesteld worden. De begeleiding ter plaatse zal gericht moeten zijn op het bewerkstelligen van positieve triggers en het leren omgaan met de negatieve. Begeleiding mag niet worden beperkt tot een goede voorbereiding, maar ondersteuning ter plaatse en opvolging na de mobiliteit zijn even belangrijk.

De ‘Concentrische Cirkel benadering’ van Beulah Rohrlich

Het ‘Ontwikkelingsmodel voor interculturele Sensibiliteit’ (DMIS) van Milton Bennett

Ondersteuning tijdens het verblijf (1) Monitoring en evaluatie triggers ‘significante andere’ of ‘peergroep’ Vreemde taal

Ondersteuning tijdens het verblijf (2) Culturele schok en aanpassing Aanpassen aan een nieuwe manier om van alles te doen. “Een schok veroorzaakt door de angst die ontstaat door het verlies van alle eigen tekens en symbolen of sociale contacten”. “De frustratie en de verwarring die veroorzaakt worden door een bombardement van onvoorspelbare aanwijzingen”.

Ondersteuning tijdens het verblijf (3) Culturele schok en aanpassing: U-curve

Ondersteuning tijdens het verblijf(4) Culturele schok en aanpassing Cultuurverrassing … een kleinigheid die wordt opgemerkt, bv. hoe het toilet werkt… Cultuurstress … omgaan met kleine gebruiken en feiten: in rijen wachten, regels voor sociale contacten… Cultuurschok … de overkoepelende grote gebruiken en feiten zoals het realiseren dat de ideeën en waarden totaal verschillend zijn.

Follow-up (1) Interpretatie en uitleg van triggers Reversie: wanneer de andere cultuur de hemel in wordt geprezen in relatie tot de eigen cultuur Dualiteit: polarisatie van de cultuurverschillen liminaliteit : zich noch in de eigen cultuur, noch in de vreemde cultuur thuis voelen… Omvormen tot ‘wereldburgerschap’

Follow-up (2) Een omgekeerde cultuurschok wanneer ze thuiskomen (U-curve). Kansen krijgen hun verhaal te vertellen, ervaringen uitwisselen met anderen… Reflecteren over wat ze hebben geleerd. ‘meten’ en bewust maken van de vooruitgang die ze hebben geboekt wat betreft interculturele gevoeligheden, talen, zelfstandigheid, maturiteit...

Follow-up (3) Evaluatiemoment kan een paar maanden later herhaald worden, wanneer de jongere in staat zijn afstand te nemen van hun ervaringen en dus meer objectief kunnen oordelen. Buitenlandse partner proberen te betrekken bij de follow-up van de jongere. De jongeren kunnen een belangrijke rol spelen in de voorbereiding van andere jongeren -> meer realistisch beeld mobiliteit + peer learning.

Conclusie Het hele proces is niet lineair maar een voortdurende cirkelvormige inspanning van alle betrokkenen. De begeleiding kan zich niet beperken tot een goede voorbereiding, maar begeleiding tijdens en de follow-up na de mobiliteit is minstens even belangrijk. Al deze informatie en ervaringen kunnen het gehele begeleidingsproces van de mobiliteit ondersteunen in voortdurende verbeteringen.

Meer info? Presentaties + publicatie Afbeeldingen uit presentatie Omgaan met stress… … Ga naar http://www.euroguidance-vlaanderen.be/ Klik op ‘Werkgroep mobiliteit’ in menu.

Bedankt! Jef Vanraepenbusch EUROGUIDANCE EPOS Agentschap H. Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15, kamer 7C17 1210 Brussel Tel.: 02/ 553 97 31 Direct nummer: 02/ 553 88 93 e-mail: jozef.vanraepenbusch@epos-vlaanderen.be url: http://www.euroguidance-vlaanderen.be/ http://www.twitter.com/euroguidanceFL http://www.pinterest.com/euroguidanceFL