De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorlichting voor winkeliers en (sport)verenigingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorlichting voor winkeliers en (sport)verenigingen"— Transcript van de presentatie:

1 Voorlichting voor winkeliers en (sport)verenigingen
Dementievriendelijke gemeenschap

2 Programma 1. Cijfers en Feiten 2. Waarom is dit voor mij van belang?
3. Wat is dementie? 4. Beelvorming over dementie? 5. Hoe kan ik een persoon met dementie herkennen 6. Wat kan ik doen om te helpen . Korte uitleg van het programma/presentatie

3 1. Cijfers & Feiten 256.000 mensen, in 2040: 500.000 mensen!
Men leeft gemiddeld 8 jaar met de ziekte Kans 1 op 5 dat men dementie krijgt jongeren met dementie (< 65 jaar) 70% met dementie woont thuis 46% van de mantelzorgers is overbelast mantelzorgers geven meer dan 20 uur zorg per week

4 Kunt u concrete voorbeelden geven wat u nu al meemaakt?
2. Waarom is dit voor mij van belang? Mogelijk hebben een aantal van uw klanten/leden dementie In de toekomst komen er zeker meer mensen met dementie bij die nog steeds van uw bedrijf gebruik willen maken Kunt u concrete voorbeelden geven wat u nu al meemaakt? Benadrukken dat mensen in de omgeving, zoals winkeliers daadwerkelijk wat kunnen betekenen voor mensen met dementie.

5 3. Wat is dementie? Er zijn verschillende vormen van dementie, echter zijn het allemaal vormen die zich in de hersenen afspelen en die zorgen voor: Problemen met het geheugen - Problemen met dagelijkse handelingen - Problemen met communicatie - Problemen met interpretatie Het is een progressieve ziekte, waarbij de eerste symptomen nauwelijks zichtbaar zijn, maar erger worden met de tijd. Niemand met dementie is het zelfde

6 4. Beeldvorming mensen met dementie
Het beeld wat mensen vaak hebben bij een persoon met dementie is: Heel erg verward Hulp behoevend Wonen in een verzorgingshuis Kunnen niet communiceren Hebben geen controle meer Dit beeld wordt vaak door de media geschetst, echter de meeste mensen met dementie passen niet in dit stereotype beeld. Uitleggen dat mensen vaak nog veel zelfstandig kunnen met een beetje hulp van de omgeving. Naar mate de tijd vordert zal er ook meer hulp nodig zijn.

7 5. Hoe kan ik een persoon met dementie herkennen?
Dat kan niet! Meeste personen met dementie zijn boven de 65 Sommige mensen met dementie vertellen het zelf en geven aan hoe ze hulp kunnen gebruiken Dat kan niet! Er zijn echter wel een paar algemene dingen te zeggen.

8 Let op de signalen die gegeven worden:
- Zeggen dat ze verdwaald of verward zijn De klant is duidelijk op zoek naar iets, maar kan het niet vinden Weten niet goed wat ze in welke volgorde moeten doen Hebben problemen met betalen (geld of pinpas) Zelfbedieningsfaciliteiten zijn voor hun moeilijk te begrijpen Hebben problemen om uit de woorden te komen Hebben problemen met begrijpen wat jij ze vertelt - Vergeten te betalen Uitleggen dat dit natuurlijk een aantal oorzaken kan hebben wat niet te maken heeft met dementie. Normaal gesproken is het hoe jonger de persoon is, hoe minder vanzelfsprekend het is dat het dementie gerelateerd is, echter jonge mensen kunnen ook dementie krijgen.

9 6. Wat kan ik doen om te helpen?
Als je ziet dat mensen moeite hebben met het vinden van producten, verdwaald lijken of eruit zien alsof ze niet weten wat ze moeten verwachten: Do: Benader mensen vriendelijk en vraag ‘ Hoe kan ik u helpen’ Don’t: Roep mensen niet van een afstand toe Do: Vaak is een vriendelijke manier van benaderen effectief bij mensen met dementie. Zo kunnen ze proberen uit te leggen hoe je kan helpen Don’t: Mensen met dementie hebben vaak hoor problemen of moeite met het herkennen waar de stem vandaan komt. Daarnaast is het ook vriendelijker om iemand direct te benaderen.

10 Do: - Vertel dat ze niet hoeven te haasten
Als je ziet dat mensen moeite hebben met betalen en het gebruik van hun pinpas of het gebruik van een self- service: Do: - Vertel dat ze niet hoeven te haasten - Biedt aan om te helpen met het tellen van muntjes Help hen met het gebruik van de self- service en laat ze zien hoe het werkt Als mensen hun pincode zijn vergeten aanbieden om producten achter te houden zodat ze later terug kunnen komen. Don’t: Opjagen om op te schieten - Ongeduld laten merken, ook niet aan andere klanten Vraag ook naar voorbeelden van publiek

11 Wat kan ik doen als mensen met dementie moeilijk te begrijpen zijn?
Sommige mensen met dementie hebben moeite met het vinden van woorden. Dit kan erger worden wanneer ze stress voelen of opgejaagd worden. Do: Goed luisteren, laat met je lichaamstaal ook zien dat je geconcentreerd luistert, en neem de tijd Begrijp je nog steeds niet wat de klant wil probeer het dan goed te raden en zeg zoiets als: Ik vind het moeilijk om het helemaal te begrijpen, maar bedoel je….. Als het vervolgens niet lukt laat mensen met dementie het zo mogelijk aanwijzen Mensen met dementie zijn soms nog wel goed in schrijven, vraag om het op te schrijven Zo mogelijk eigen voorbeelden

12 Wat kan ik doen als mensen met dementie mij niet goed begrijpen?
Sommige mensen met dementie begrijpen niet meer goed wat je zegt, dit kan versterkt worden door stress, achtergrond geluiden of andere afleidingen. Do: Neem de tijd Probeer 1 punt per keer duidelijk te maken Probeer dingen simpeler te maken dan ze zijn Probeer op een gelijkwaardige hoogte te staan en maak oogcontact Probeer andere woorden te vinden Probeer je verhaal te ondersteunen met gebaren.

13 Wat als mensen met dementie vergeten te betalen?
Niet betalen is een lastig probleem. Probeer er allereerst uit te komen of het echt geen diefstal is en denk aan uw eigen veiligheid. Als u de persoon herkent en u weet dat deze persoon dementie heeft dan kunt u hulp aanbieden. Mocht u iemand heel goed kennen dan kunt u natuurlijk altijd nog een betalingsregeling treffen. Mensen met dementie weten vaak wel dat ze moeten betalen, echter ze zijn het gewoon vergeten. Probeer er op vriendelijke wijze achter te komen. Bij een betalingsregeling kan natuurlijk altijd een gemachtigde langskomen om te betalen.

14 Wat als het echt niet werkt en je hulp nodig hebt?
Bied mensen aan om tot rust te komen. Vraag of je mogelijk met iemand ( man, zoon, dochter) contact kan opnemen. Als dit alles niet helpt en de persoon met dementie heeft echt hulp nodig neem dan contact op met je manager. Ben je zelf de manager: - Lokale hulpinstanties - Lokale politie - Sociale diensten Na een kopje koffie en een rustige omgeving kunnen met mensen met dementie soms beter functioneren.

15 Inspiratie: Bekijk de Trailer: Klant blijf koning

16 Meer informatie Alzheimer Nederland biedt informatie over dementie, het herkennen en omgaan ermee Alzheimer Nederland wil heel Nederland dementievriendelijk krijgen. Doet u mee? Neem dan contact op met Of kijk voor meer informatie op

17 Steun ons werk per SMS Sms ‘alzheimer’ naar nummer 4333 en geef
eenmalig € 2 euro (na aftrek van kosten ontvangt Alzheimer Nederland hiervan € 1,75). Uw bijdrage wordt verrekend met uw telefoonrekening of beltegoed.

18 Dank u voor uw aandacht.


Download ppt "Voorlichting voor winkeliers en (sport)verenigingen"

Verwante presentaties


Ads door Google