Geharmoniseerde toelatingen; hoe werkt dat?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Risico- & crisiscommunicatie in de Wet Veiligheidsregio’s
Advertisements

1.
van verdragsbepalingen
Geert-Jan Molema Coördinator Kleine Toepassingen
Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
WMO Praat mee!.
Rechtshandelingen van de Unie
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
Zelfregulering en de overheid
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Ruimte voor Ruimte Noord-Holland LTO NOORD ADVIES EN LTO VASTGOED WERKEN SAMEN AAN EEN NIEUW PRODUCT.
Een in Nederland gesloten homohuwelijk moet in alle EU-landen worden erkend. EENS ONEENS.
IPR Belangrijkste vragen van IPR
Het FANC is ISO 9001:2000 gecertifieerd – l’AFCN est certifiée ISO 9001:2000 Formulieren Martine Liebens Expert Invoer & Vervoer Registratieformulier Aanvraagformulieren.
De Patiëntenrichtlijn
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Wat betekent EU-GHS voor afnemers van chemische stoffen en mengsels?
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Doelstellingen en beginselen
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Vrijheid van vestiging
Het SER-advies voor een nieuw grenswaardenstelsel: verantwoorde zorg voor gezondheid in Europees perspectief Bob Koning Secretaris Arbeidsomstandigheden.
Pensioenverzekeren over de grens
1 december 2004 Marjolein van Wijngaarden Planning en produkten Werkzaamheden PT1.
Verdragen en inleiding Europees Recht
Het commerciële communicatie beleid van de Commissie Erik Vollebregt.
Prestatiemeten Herald Immink 24 juni Prestatiemeten Herald Immink 24 juni 2014.
Passend onderwijs & gemeentelijke transities
Specialisatie Grote Huisdieren Docent: A. Bertram.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
WELKOM Studiedag 15 maart instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek Welkom Mededelingen Programma Resultaat Geluid mobiele telefoons uitschakelen.
BESTUURSRECHTELIJKE GELDSCHULDEN
Rollenspel EU besluitvorming
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Bestrijdingsmiddelen in WPM gebied Gabriel.zwart DB 27 augustus, AB cie Waterbeheer 11 september.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Open data en Wet hergebruik overheidsinformatie Utrecht 29 oktober 2015 Tjeerd Schiphof /
Bodembescherming Martien Swerts dienst Land en Bodembescherming Departement LNE Vlaamse Overheid.
Alles over de gewijzigde
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Bespreking Rapport Commissie Misbruik van recht Amsterdam, 12 mei 2016.
VD2 Advies Afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening Presentatie raad gemeente Leudal 11 september 2012 T.J.E.A. van der Heijden, directeur VD2 Advies b.v.,
NVOR VARO Voorjaarssymposium 16 maart 2017
Plannen voor 'Post-Authorisation Efficacy Studies' (PAES's)
HANDELSPARTNERS.
Algenbestrijding in kunstgrasvelden Regelgeving voor biociden
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Privacy en Leerplicht/RMC
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Invoeringswet Omgevingswet
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Privacy en Leerplicht/RMC
Rollenspel EU besluitvorming
EPN actualiteitendag 27 november 2018 Driebergen, Antropia
Transcript van de presentatie:

Geharmoniseerde toelatingen; hoe werkt dat? Dr.ir. Luuk van Duijn Secretaris/directeur Datum

Harmonisatie: van Richtlijn naar Verordening Doel van de Verordening: Deze verordening heeft tot doel een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van mens en dier en van het milieu te waarborgen en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de communautaire landbouw te verzekeren. Balans tussen vrij verkeer van goederen en bescherming van mens, dier en milieu.

Hoofdlijnen: stof en middel Alvorens middelen op de markt worden gebracht, moet eerst de stof zijn geplaatst aanvrager(s) vragen door tussenkomst van de EC een “rapporteur memberstate” een stofdossier te maken EFSA organiseert het “peer review” proces en is verantwoordelijk voor het eindrapport De EFSA legt het eindrapport, via de EC, voor aan het Standing Commisie Het SC beslist Looptijd stof- en middeltoelatingen 10 jaar

Hoofdlijnen: uniform principles De middelbeoordeling vindt nationaal plaats Stofdossier is het uitgangspunt Middel- en toepassingsspecifieke elementen worden door de lidstaten beoordeeld Beoordeling gebeurt op basis van de Uniforme beginselen Dit zijn geharmoniseerde normen voor risico’s die bij de beoordeling van gewasbescher-mingsmiddelen moeten worden toegepast Bij afwezigheid van geharmoniseerde metho-dieken gebruiken lidstaten eigen methodes Deze zijn gebaseerd op de UP’s

Hoofdlijnen: guidances Voor steeds meer onderdelen worden guidances gemaakt Inhoudelijke guidances opgesteld door EFSA in samenspraak met de lidstaten Procedurele guidances opgesteld door EC in samenspraak met de lidstaten Op voorstel van de EC wordt door het Standing Committee (lidstaten) “take note” genomen van de guidance De guidances zijn niet verplicht maar worden wel geacht leidend te zijn bij de beoordelingen

Richtlijn 91/414 Richtlijn 91/414 schreef de lidstaten voor hoe de toelating van gewasbeschermingsmiddelen uit te voeren. De Richtlijn had geen directe werking, maar moest door de lidstaten in de eigen wetgeving worden verwerkt.

Richtlijn: toelatingen Nationale toelating: normen op basis van de Uniform Principles Beoordeling deels geharmoniseerd, maar vaak ook op basis van nationale methodieken Wederzijdse erkenning Omdat nationale beoordeling niet volledig geharmoniseerd was, meer ruimte voor afwijzing De wederzijdse erkenning heeft dezelfde einddatum als de oorspronkelijke toelating

Verordening: hoofdlijnen De Verordening heeft directe werking en gaat boven nationale wetgeving De EU is opgedeeld in 3 zones: Noord: Scandinavische landen &Baltische staten Centraal: van Ierland tot Roemenië/Sovenië Zuid: Frankrijk en alle zuidelijke lidstaten Toelating is in beginsel geldig voor de zone waar de beoordeling heeft plaatsgevonden Uitzonderingen: gesloten teelten en zaadbehandeling, opslag

Verordening: Zonale toelating Eén lidstaat treedt op als zonale rapporteur (de Rapporteur Memberstate (rMS)) De rMS beoordeelt alle aangevraagde toelatingen en stelt het “core dossier” op Aanvrager kan ook in andere lidstaten het middel aanvragen, dat zijn dan de zgn Concerned Memberstates (cMS) Alle lidstaten mogen commentaar leveren op het zgn “core dossier” van de rMS Voor de cMS is dat praktisch noodzakelijk normen op basis van de Uniform Principles Beoordeling steeds meer geharmoniseerd, toename van het aantal guidances

Verordening: Zonale toelating De cMS kan commentaar leveren op het core- dossier De rMS hoeft dit niet op te volgen Er is geen “arbitrage” mechanisme De cMS behandelt het zgn “nationaal addendum”: aangaande de nationaal specifieke elementen de nationaal toelatingen (voorzover afwijkend van de rMS toelatingen en en voorzover niet al door de rMS beoordeeld)

Verordening: Wederzijdse erkenning Ook onder de Verordening kan een wederzijd- se erkenning worden aangevraagd. Dat kan pas als het middel elders op de markt is, dus een WE is altijd later op de markt dan een CMs. Voor zover een WE wordt aangevraagd op een toelating die nog van de Richtlijn dateert kan het zijn dat de oorspronkelijke lidstaat niet- geharmoniseerde methodes heeft gebruikt. De kans op “afwijkingen” is groter. Dat kan grond zijn voor afwijzing. Bij afwijzing moet de EC worden geïnformeerd die, na raadpleging lidstaten, beoordeelt of afwijzing terecht was

Verordening: Wederzijdse erkenning II Een WE die wordt aangevraagd op een toelating die gebaseerd is op de Verordening betekent dat de ontvangende lidstaat de kans heeft gehad commentaar te leveren op de oorspronkelijke zonale toelating Er is praktisch geen grond tot afwijzing Bij afwijzing moet de EC worden geïnformeerd die, na raadpleging lidstaten, beoordeelt of afwijzing terecht was

Verordening: herbeoordelingen Indien er sterke aanwijzingen zijn dat een toelating niet meer voldoet aan de vereisten kan een toelating worden herbeoordeeld Art 44 geeft hiervoor de basis, er is recht op hoor en wederhoor In bijzondere gevallen kan een beroep worden gedaan op art 71: noodmaatregel In beide gevallen moet de EC worden geïnformeerd en die moet, na raadpleging van de lidstaten, beoordelen of de maatregel terecht is getroffen

Verordening: overige toelatingen Kleine uitbreidingen: bedoeld voor kleine teelten en kleine plagen waarvoor de terug- verdien mogelijkheid van middelen gering is Verkorte toelating: geen beoordeling werkzaamheid, geen risico-beoordeling indien toelating valt onder de risk-enveloppe Voor het overige: oud-toetsingskader Einddatum is gelijk aan de hoofd-toelating Kleine uitbreiding is nationaal: toetsingskader geregeld in de RGb

Noodmaatregel gewasbeschermingsmiddel In noodgevallen kan de staatssecretaris ontheffing verlenen voor het gebruik van een “niet toegelaten toepassing” VWA toetst of er sprake is van een noodsituatie (en of er gewerkt wordt aan een definitieve oplossing voor de plaag) Ctgb geeft (via NVWA) advies over risico’s Staatssecretaris beslist over ontheffing Ontheffing is geldig voor 120 dagen