Een geïnspireerd, neteigen leerplan

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleuterschool Klavertje 3 Overbroek
Advertisements

Leefgroepen in de kleuterschool
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
EDO in de lerarenopleiding
Kleuterschool De Zevensprong
Mediërend leren op bs. Theresia
Gabriëlschool Hoofdlocatie/Het Kristal
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Mediaopvoeding.
Pastoraal op school.
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Geletterdheid….. Wat is dat?
Je Creatief Quotiënt verhogen ‘creatieve ontwikkeling van talent’
Personeelsvergadering
muzische grondhouding in de lerarenopleiding lager onderwijs
Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo en Havo Junior
Visie: rapport en portfolio
Motiveren van vrijwilligers
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
Een praktijkvoorbeeld: ontwerppracticum cultuuronderwijs Fianne Konings Docent Kunst en Educatie Master Kunsteducatie ArtEZ.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
MEDIAOPVOEDING. 1. EEN NIEUW LEERPLAN zie blz. 5 Mediamaatschappij Beleidsdiscours rond mediawijsheid/ geletterdheid/digitale kloof Mediageneratie van.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
WISKUNDE: het fijnste vak van de week Dat zou toch moeten kunnen!
Loopbaan oriëntatie en begeleiding. Periode 2 Les 1: Faalangst Doelen:doe de test en check of jij misschien last hebt van faalangst.
Pedagogisch werken in de wijk Les 3 Kwartaal 1. Wat gaan we doen? Opdrachtformulering van Helma Plan van aanpak maken Onderzoeksvaardigheden.
Studiedag Basisonderwijs Provincie Vlaams-Brabant 12/11/2015 Departement Onderwijs en Vorming WAT IS STEM?
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
Mei 2013 Welkom 19.15u: Inloop met koffie/thee 19.30u: Opening en presentatie 19.45u: Vragenronde 20.00u: Presentatie clusters 21.00u: Tips en tops 21.15u:
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Kansen en knelpunten voor lezen in het vmbo Onderzoek door CED-Groep en DUO Marketresearch in opdracht van Stichting Lezen.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
7 februari 2017 Welkom! Titel samenkomst 23 september 2017 Kristien
Proeftuin SG Sint Nicolaas sessie 6 18 april 2017
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Toekomstgericht personeelsbeleid
ICT-basisvaardigheden & woordenschat
ZILL en muzische vorming
Leerplanacademie sessie 3
Onderwijsontwerp cluster havo/vwo
Het omgevingsboek van de school (en het inschakelen van experten)
het katholiek basisonderwijs
het katholiek basisonderwijs
Reflectieve medewerkers (leren) reflecteren
ONDER WIJS CENTRUM GENT
Leerplanacademie sessie 3
JEUGDzorg - voor wie?.
SCHOOLEIGEN OPVOEDINGSPROJECT 5 pijlers
INTRODUCTIE academiejaar
Levensbeschouwing Ideale school Kwartiel Bijeenkomst 1.
SNEAK PEEK Workshop: Algemene informatie over de Passie
Heb jij ballen voor scrummen?
Sint-Jozefsinstituut
Team charter Instrument.
Sint-Jozefsinstituut
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Wat kom je te weten vandaag?
MEDIAOPVOEDING Leerplan media tonen Inspirerende gedachte
Titel samenkomst 28 oktober 2019
Transcript van de presentatie:

Een geïnspireerd, neteigen leerplan Unieke van elke mens, hoop en geloof, kansen tot groei, brede zorg en inbreng vanuit diversiteit, katholieke dialoogschool, de leraren als team MOTIVATIE INSPIRATIE BETEKENISVOL LEREN

Titel samenkomst 22 januari 2018 Vacaturetitels Vraag bij de vacaturetitel : - Welke competenties heeft deze persoon volgens jullie nodig? Vraag bij de competenties : - Welke werknemer zoekt dit bedrijf? Krstien Opdracht : De helft van de groepen krijgt enkel een vacaturetitel. Vraag bij de vacaturetitel : Welke competenties heeft deze persoon nodig? De andere helft van de groepen krijgt enkel de gevraagde competenties. Vraag bij de competenties: welke werknemer zoekt dit bedrijf? Plenair: Waar leer je deze vaardigheden? In wel “vak” … De antwoorden proberen we te ordenen in twee vakken waar achteraf de termen per-soon en cultuur komen. We verwijzen ook naar de 21ste-eeuwse vaardigheden Ingrid en ik noteren op 2 flipovers en proberen zo te komen tot de termen persoon en cultuur. Naam van de spreker of dienst

Harmonische ontwikkeling Persoon in harmonische ontwikkeling met cultuur Persoon niet alleen maar in verbondenheid Persoon verleent betekenis aan de wereld en ontleent er ook betekenis aan PERSOON CULTUUR

HARMONISCHE ONTWIKKELING proeftuinsessie 12 mei 2016 HARMONISCHE ONTWIKKELING Er zijn 10 ontwikkelvelden 4 in de kern Hier zeker aangeven: ontwikkelveld (begripsvorming) 6 in de buitenschil Kern en buitenschil zijn in voortdurende interactie = bewijs van harmonische ontwikkeling Witruimte = speelveld van kinderen (in de kern) en van leerkrachten en leerlingen tussen kern en buitenschil. Bevattelijke ordening van de harmonische ontwikkeling Het kader accepteren en er in thuis komen Let op de interactie Opvoeden en onderwijzen gebeurt in relatie: kind komt tot leren door interactie met andere kinderen, ouders, leerkrachten, opvoeders thuis en op school… In het katholiek onderwijs verwijzen we hierbij ook naar de Ander. Leerplanmaker biedt een overzicht van de leerinhouden aan: de ingrediënten Leerplanmaker biedt niet de verpakking aan. Receptuur = eigenaarschap van de school Daardoor ruimte voor eigenaarschap: projectwerk, werken vanuit leergebieden, werken op maat, … Deze ordening biedt meer en gevarieerdere oefenkansen dan bvb. leerplan volgens leergebied: heeft perceptie dat de ontwikkeling enkel binnen een leergebied geldt. Inzet: gevarieerde oefenkansen bieden, door een variatie in het aanbod en de clustering van inhouden. Curriculum en Vorming

Het ordeningskader

Persoonsgebonden ontwikkeling ONTWIKKELING VAN EEN INNERLIJK KOMPAS Ik leer mezelf kennen waartoe ik word uitgenodigd kennen. Ik kan richting geven aan mijn leven. Ik reageer veerkrachtig. SOCIO- EMOTIONELE ONTWIKKELING Ik kan op een warme en communicatieve wijze in relatie treden met mezelf en met anderen. ONTWIKKELING VAN INITIATIEF EN VERANTWOORDELIJKHEID Ik neem verantwoordelijkheid op voor mezelf en voor anderen. Ik neem initiatief en kan vrij en zelfstandig functioneren. Ik ontwikkel kritische zin, kan dingen onderzoeken en ben creatief. MOTORISCHE & ZINTUIGLIJKE ONTWIKKELING Ik beschik over voldoende (psycho)motorische en zintuigelijke basisvaardigheden om zelfredzaam te functioneren.

Cultuurgebonden ontwikkeling ONTWIKKELING VAN ORIËNTATIE OP DE WERELD Ik ben nieuwsgierig naar de wereld waarin ik leef. Ik exploreer mijn omgeving en verwerf inzicht in de wereld in al zijn dimensies. MEDIAKUNDIGE ONTWIKKELING Ik ga op een enthousiaste, zelfredzame en kritische manier om met media en mediaboodschappen. MUZISCHE ONTWIKKELING Ik geniet van kunst en expressie en kan me creatief en kunstzinnig uitdrukken.

ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN TAALONTWIKKELING Ik exploreer talen en talige diversiteit om me heen. Ik zet mijn talige vaardigheden steeds efficiënter in om betekenisvolle situaties met taal aan te pakken. ONTWIKKELING VAN WISKUNDIG DENKEN Ik pas met plezier en kundigheid wiskunde toe in allerlei situaties. LEVENSBESCHOUWELIJKE ONTWIKKELING Ik groei naar een eigen en verantwoorde beslissing inzake geloven en leven.

4 + 6 = 46 4 persoonsgebonden en 6 cultuurgebonden ontwikkelvelden 46 ontwikkelthema’s Ieder ontwikkelveld en ontwikkelthema heeft een leeruitkomst

Het werkveld van onderwijs proeftuinsessie Het werkveld van onderwijs 12 mei 2016 Schaaltjesverhaal= verhaal van focussen: op de inhoud, op de leerling. Een gedeeld inzicht in het concept zorgt dat veel impliciet wordt geleerd. Daarenboven is focussen een belangrijke garantie voor een evenwichtig aanbod en samenhang. Niet over alles les geven. Wel aan alles systematisch werken. Vbn. opnemen bij de schalen. Durf focussen. Curriculum en Vorming

IVoc1