Resultaatgericht Samenwerken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Nederland participatieland?
Centrale werkwinkel D:
Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Opzet van de workshop Kennismaken
Nieuwe Wmo – Platform VO
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
1 Ketensamenwerking Alkmaar 10 maart Missie Partner in de arbeidsmarkt Werkzoekenden:Iedereen doet mee Werkgevers:Bijdrage aan duurzaam ondernemen.
Begeleidingsplannen GGZ
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Actief Burgerschap & Zelfmanagement bij, door, van en met ouderen
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Herstructurering Sociaal Domein
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
De Toekomst van adviesraden Bert Holman Voorzitter Koepel Wmo-raden Heereveen 29 oktober 2015.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Welzijn Nieuwe Stijl (in de wijk) “ We kunnen de golven niet stoppen, maar we kunnen wel leren surfen” Oldambt, 3 september 2013 Lies Korevaar.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Interdisciplinaire samenwerking: de T-shaped professional in relatie tot de participatie van burgers met ernstige en langdurige beperkingen Welzijn nieuwe.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Interdisciplinaire samenwerking: de T-shaped professional in relatie tot de participatie van burgers met ernstige en langdurige beperkingen Presentatie.
Wmo-werkplaats Noord (v.h. Groningen-Drenthe) Lies Korevaar Wilhelminaoord - ‘Het Nieuwe Gezelschap’ Samen op zoek naar kansen Sint Nicolaasga 29 januari.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Integraal sociaal werk
Bijlagen factsheet In voor Zorg
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Toekomstige veranderingen:
Congres “Op weg naar nieuw evenwicht” 9 december 2010
Wmo in de Wijk Oldambt, 26 maart 2013
Lies Korevaar, lector Rehabilitatie
Wmo beleid in de Drechtsteden
Geïntegreerd breed onthaal
Vijf krachten van de transformatie
Lies Korevaar, lector Rehabilitatie
Basistekst : Talentontwikkeling
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Resultaatgericht Samenwerken De visie van de organisatie

Wat zijn de uitgangspunten Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht van de burger Welke aandacht wordt er besteed aan de ontschotting

Resultaatgericht Samenwerken Integraal benaderen en resultaatgericht ondersteunen

Inhoud van de bijeenkomst Movisie; Handreiking professioneel ondersteunen WWW. MOVISIE.NL In groepen van 4 bespreken hoe uw organisatie deze kwaliteitskenmerken vorm geeft en waar belangrijke leemtes zijn Uitkomsten in steekwoorden opschrijven Nabespreken van de uitkomsten Wat hebben we nog te doen als professionals/ organisatie

Vier maatschappelijke doelen De vier maatschappelijke doelen van de Wmo zijn: Het bevorderen van de zelfredzaamheid Het vergroten van participatie Het stimuleren van actief burgerschap Het verbeteren van sociale samenhang.

Uitgangspunten zijn Uitgaan en ondersteuning van eigen kracht, eigen regie van burgers (met beperkingen); Ondersteuning sociaal netwerk / mantelzorgers; Ondersteuning vrijwilligers; Inzetten professionele ondersteuning

Integraal benaderen Naast een respectvolle bejegening en het versterken van de eigen regie, is een samenhangende en integrale benadering een belangrijke voorwaarde. Diverse professionals, partijen en interdisciplinaire teams zijn vaak betrokken bij het geven van informatie, advies en ondersteuning. De vragen, wensen en behoeften van mensen vormen echter altijd het vertrekpunt. Een integraal en samenhangend aanbod is gericht op de vragen van een individu, de professionele interventies, het aanbod vanuit een keten of op het lokale of landelijke beleid en de beschikbare financiële middelen. Voorzieningen, diensten en producten moeten met elkaar een samenhangend aanbod vormen, gericht op een zo groot mogelijke zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van mensen. Een gecoördineerde aanpak vergt een goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken partijen en een zorgvuldige informatieverstrekking. Daarnaast is het van belang dat er een georganiseerd netwerk van personen, diensten en voorzieningen beschikbaar is, waar (vertegenwoordigers van) mensen met ondersteuningsvragen actief bij betrokken worden. NB. Gemeenten geven steeds vaker aan dat men grote voorstander is voor het instellen van gebiedsgerichte (sociale) teams opgebouwd uit diverse disciplines

Resultaatgericht ondersteunen Respectvolle bejegening, versterken van eigen regie, integraal benaderen en ontwikkelingsgericht ondersteunen hebben als uiteindelijke doel de kwaliteit van leven van burgers met een ondersteuningsvraag te verbeteren. Resultaatgericht ondersteunen betekent dat de professional in dialoog helder, concreet en realistisch doelen formuleert binnen een kader dat samenhang toont, waarin er oog is voor de lange termijn en hij optimaal zijn deskundigheid gebruikt. Daarnaast vraagt resultaatgericht werken dat praktische, snelle steun geboden wordt zodat mensen in staat zijn op eigen kracht of met op maat gerichte ondersteuning in een zo optimaal mogelijke leefsituatie te functioneren. Een voorwaarde daarvoor is dat de afzonderlijke hulp- en dienstverlenende schakels goed functioneren en dat er tussen de schakels effectieve samenwerking is. De aanwezige mogelijkheden en middelen, zowel op persoonlijk, relationeel als structureel niveau, worden doelgericht ingezet. Bij resultaatgericht werken hoort ook dat de professional bereid is voortdurend te reflecteren op en verantwoording neemt voor zijn handelen.

De T-shaped professional (Toekomstige) professionals moeten toegerust worden met nieuwe kennis en competenties die nodig zijn om bruggen te kunnen slaan, kennis te integreren en creatieve oplossingen te bedenken en ontwikkelen. Een T- shaped professional is gericht op het creëren van meerwaarde voor iedere discipline, niet op een nieuwe disciplines of een nieuw beroep.

T-shaped professional Monodisciplinair I Multidisciplinair I I I Interdisciplinair TTT

T-shaped competenties I = Eigen vakinhoudelijke competenties -- = Interdisciplinaire samenwerking: betekent dat je niet alleen vanuit je eigen referentiekader naar de situatie kijkt, maar je ook verplaatst in het referentiekader van de ander en wat jij kan bijdragen aan het oplossen van een probleem dat de ander ervaart

Resultaatgericht SAMENWERKEN Professionele ruimte

Professionele RUIMTE Professionele ruimte, je kunt geen regels maken die regelen dat je elkaar vertrouwt. Jose Mens Rondetafelconferentie Professionele Ruimte.

T- shaped professional De (toekomstige) professionals moeten toegerust worden met nieuwe kennis en competenties die nodig zijn om bruggen te kunnen slaan, kennis te integreren en creatieve oplossingen te bedenken en ontwikkelen. Een T- shaped professional is gericht op het creëren van meerwaarde voor iedere discipline, niet op een nieuwe disciplines of een nieuw beroep. Samenwe

Van Naar Rijk Lokale samenleving/ wijk / buurt Wetten en regels Maatwerk Overheid Markt Expertisedisciplines Samenhang Instituten Netwerken Inspraak Participatie Beheersing Ontwikkeling Organisatie Beweging

Competenties voor de t-shaped professional Communicatieve vaardigheden Samenwerken: integratief denken & overbruggen van leemtes Creatief denken (out of the box) Basiskennis van andere referentiekaders Integreren van eigen vakkennis in nadermans vakgebied Richten op het creëren van meerwaarde voor andere disciplines

Kwaliteitskenmerken voor professioneel handelen Respectvol bejegenen Vraaggericht werken Signaleren en erop af Informeren burger/cliënt en zijn netwerk Ontwikkelingsgericht ondersteunen: eigen kracht en regie Formeel en informeel ondersteunen Integraal werken Balans van collectief en individueel aanbod Resultaatgericht werken